Opinionsblogg

Sista partiledardebatten före sommaren


Under dagen ägde sista partiledardebatten före sommaren rum i riksdagen. Egentligen ägde väl inga större överraskningar rum, men det fanns vissa saker som är värda att nämna:
 
  • Annie Lööf pressade Jimmie Åkesson hårt om hur han definierade rasism utifrån hans partikollegors uttalanden och uppförande, vilket resulterade i att han uttryckte något som lät som följande: "Det är inte rasism det är kritik mot vissa människogrupper". Vad är det om inte rasism?
  • Ulf Kristersson valde att inte ta replik på Åkesson, vilket kan ses som ett tydligt tecken på vad många av oss redan förstått; M kommer inte tveka att regera med SD.
  • KD är numera så intetsägande att ingen ens brydde sig om att begära replik på deras anförande.

Viktigast av allt är dock:

  • Socialdemokraterna måste ta ett, gärna flera, steg åt vänster!

I tider då skillnaderna mellan partierna minskar och S och M är närmare varandra än någonsin måste sossarna fundera över sin situation, att försöka efterfölja M med att sno SD:s politik och retorik i ett desperat försök att ta tillbaka väljare. Det vore mycket mer strategiskt (för att inte säga humanitärt) att tydligare ta ställning för mångfald och öppenhet och att istället för att prata om lag och ordning snarare prata om förebyggande arbete. Det skulle inge mycket större förtroende, deras nuvarande hållning gör det enkelt för SD och deras sympatisörer att peka på S och säga: "kolla, nu gör de bara som vi har sagt hela tiden."

Vad hade jag förväntat mig av en statsminister som håller på Tottenham? Mer, mycket mer, både av Löfven och hans parti!

Kommentarer

Kommentera