Blogg

Nyårsafton...

 

Jag har aldrig varit en vild nyårsfirare, att gå från ett datum till ett annat gör vi 365 dagar om året och är således i mina ögon inget märkvärdigt. Det är bara en ursäkt att festa som jag ser det.

Jag har som tanke att idag se två matcher i Premier League, skidåkning och JVM i ishockey och ta lite god dryck till det. För mig har nyår, åtminstone de senaste åren, bara känts som en extra jobbig söndag. Det vill säga, en dag inför en vecka som är oviss och prestationskrävande som kan komma att bära på obehag, likt sista dagen på semestern eller dylikt.

Jag kanske är svartsynt, men jag har svårt att se möjligheterna med att välkomna ett nytt år. Jag är ett år äldre, inte en krona rikare och bor fortfarande ensam i en liten lägenhet (om vi inte räknar min söta katt). Det känns bara jobbigt att föreställa mig att allt ska bli bättre, känslan är snarare motsatt, att det kommer finnas hopp som kommer grusas och det är inte kul. Därför är nyårsafton mer än något annat än en ångestladdad dag för mig.

Jag tror det här beror mycket på mina erfarenheter, dels har jag de fyra senaste åren haft mycket viktigt skolarbete att göra vid den här tiden. Dessutom när jag var med i SD så led jag av tanken på ännu ett år med ett parti som tog all min energi och som gjorde mig illamående. Det kanske inte är så konstigt att det tar ett tag för den känslan att gå över.

Jag vill inte förstöra dagen för de som gillar den, men jag önskar att folk åtminstone kunde låta bli att skjuta raketer. Det är bara ett hemskt oljud som skrämmer djur, framförallt hundar och det finns egentligen ingen poäng med det. När jag gick på gymnasiet var det några ungdomar som rent av började skjuta raketer på varandra mitt på torget i Sala… Hur fiffigt är det på en skala.

Jag må tycka att det här är en jobbig dag, men likväl är jag inte sämre än att jag önskar dig som läser detta ett gott nytt år.

Mest lästa inläggen

Jesper Nilsson

Bra Annie- nu är det väl klart ändå?

Äntligen. Efter månader av status quo och en fredlig form av meningslöst sk...

Jesper Nilsson

När den lyxiga hockeymiljonärsfasaden faller

Har du någon gång drömt om en tillvaro där du är ekonomiskt oberoende med f...

Jesper Nilsson

Varför blir vissa så provocerade av allas lika värde?

Sofia B Karlsson drev i AIK ett projekt för inkludering och jämställdhet so...

Jesper Nilsson

Den som ställer till rätta har alltid mer att göra än den som bara ställer till

Då vi börjar närma oss juletider förs mina tankar till julkalendrar och vad...

Blogg

Svenska kyrkan i Västerås

 

Svenska kyrkan i Västerås gjorde något som upprört många känslor, nämligen något så oerhört som att kalla Jesus för ”hen”. Bland öppna toleranta människor togs detta emot positivt, bland okunniga och inskränkta (läs Sverigedemokrater) mottogs det med ilska och frustration.

Det var i en annons i Västerås Tidning som följande stod att läsa: ”På Juldagen, 25 december, föddes Jesus, ett efterlängtat barn. Hen föddes när de lyckliga föräldrarna Josef och Maria var på resande fot.” (http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=112&artikel=6851828) Det här är väl väldigt harmlöst? Personligen tycker jag att det är bra att Svenska kyrkan i Västerås vill visa att de är nytänkande och sekulära. Dessutom borde de som tar illa vid sig över eventuella felaktigheter gnälla mer över att det står att Jesus föddes på Juldagen, det gjorde han med största sannolikhet inte och vi firar den 25 för att hedningarna firade midvinterblot vid det som vi nu kallar jul. Det här bekräftas av en gymnasielärare i historia, religionskunskap och samhällskunskap: https://hogtider.wordpress.com/2007/12/24/nar-var-och-hur-foddes-jesus/

Hur som helst meddelade domprosten i Svenska kyrkan i Västerås, Susanne Senter i ett pressmeddelande bland annat att: ” Det viktiga med det lilla barnet som föds i krubban är inte könet, det viktiga är att vi i det barnet ser Guds närvaro och Världens hopp.” och att ” Att använda ordet hen är ett sätt att ge ett nytt perspektiv. Det är inte det enda sättet att tala om Jesus, den som är trygg i att tala om Jesus som han ska fortsätta med det. Vi vill bara peka på att det finns andra uttryck som ger andra perspektiv.” (http://www.mynewsdesk.com/se/svenskakyrkanvasteras/pressreleases/jesus-hen-2352116)

Jag tycker det här är ett alldeles utmärkt sätt att visa att kyrkan är öppen för alla och att det finns många olika sätt att tolka religion, på många sätt visar det på en exemplarisk öppenhet inför människors olikheter. Dels finns en möjlighet för de mer traditionella som vill säga ”han” och dels finns chansen för de som vill säga ”hen” att göra det. Kyrkan har historiskt sett präglats av konservativa människor som blir hysteriska av sådana här saker, homosexuella har alltid jagats av kristna. Därför är det så viktigt att kyrkan visar att det inte längre är så och att det inte har med religionen att göra utan hur människor i maktposition har utnyttjat den för att utöva makt över andra människor, allt vad gäller skatt och förtryck av kvinnor samt sexuella minoriteter.

Jag är själv en tvivlens man när det kommer till religion, men jag tycker Jesus är en intressant person. Oavsett om han kunde gå på vatten eller ej, så var han en nytänkande människa som ifrågasatte hur de dåvarande prästerna utnyttjade religionen till att redan då förtrycka folk. Min övertygelse är att om Jesus hade levt idag, så hade han varit mycket positiv till att hans nämn utvidgades till att inkludera fler människor.

Mest omtyckta inläggen

Jesper Nilsson

Utsatta minoriteters vardag

Det har gått ett par veckor sedan mitt senaste inlägg. Detta beror på att d...

Jesper Nilsson

Machokultur och trashtalk

I dagarna har det uppmärksammats en händelse från Svenska hockeyligan. Två ...

Jesper Nilsson

Stefan Löfven bortröstad, allt ansvar ligger nu hos C och L

Nu har det skett, det vi redan vetat om skulle ske efter valnatten; Allians...

Jesper Nilsson

En vecka efter valet

En vecka har nu passerat sedan valdagen och är rösterna färdigräknade.Det b...

Blogg

Civilkurage

 

I dessa juletider är ord som solidaritet och medmänsklighet viktiga ord som behöver kommas ihåg under den blomstrande kommersen. En del av detta vill jag beröra idag-civilkurage.

 På sjön (jag kan i regel ingenting om detta, men Robert Aschberg pratade om det i radio för några år sedan och jag tycker han förtjänar lite uppmuntran efter den senaste tiden förkastlighet som han blivit utsatt för) gäller regeln att en person är: ”skyldig om man kan, utan fara för egen farkost eller besättning, ingripa och försöka rädda andra människor som hamnat i nöd.”

Det här borde gälla övriga samhället också. Om jag till exempel är på väg hem sent en kylig kväll och ser en människa ligga blodig i ett dike, så har jag en skyldighet att inte bara gå förbi. Jag vet inte alls hur jag skulle hantera en sådan situation och jag är livrädd för både bakterier, blod och eventuell tobaks/spritlukt, men jag vet inte vad som har hänt, det kan vara någon som bara varit på fel plats vid fel tillfälle eller druckit för mycket och halkat (det kan hända vem som helst). Det minsta jag är skyldig att göra i det läget är att gå fram och fråga hur det är och om jag kan hjälpa till, eller åtminstone ringa efter hjälp. Skulle jag gå förbi och låta personen frysa ihjäl blir jag medskyldig om jag inte ens försöker hjälpa.

Men det är en viktig poäng: ”utan fara för egen farkost eller besättning”, om jag ser en mobb misshandla en ensam stackare så vore det bara korkat att försöka gå in i slagsmål (jag kan inte bruka våld överhuvudtaget och vet inte om de är beväpnade), ingen vinner på att jag också blir misshandlad. Det jag däremot kan göra är att ringa 112 och berätta vad som händer, försöka avleda uppmärksamheten på något sätt och hjälpa till så gott det går efteråt, så att den här personen kan få hjälp.

Om jag råkade illa ut en kväll och blir liggande med smärta i hela kroppen så skulle jag vilja att andra hjälpte mig. Det kan se väldigt otäckt ut om någon blöder och är påtagligt berusad eller påverkad av någonting annat, men det är inte svårt att hjälpa till på något sätt. Det kostar inte mer än några minuter av mitt liv. Att däremot bara ignorera en människa som uppenbarligen är illa ute är både ignorant och förkastligt. 

Det här kallas civilkurage, men som jag ser det skulle det lika gärna kunna heta vanlig mänsklighet.

Mest kommenterade inläggen

Jesper Nilsson

Sista debatten

Igår genomfördes den sista debatten innan valet i SVT. Det var en frejdig d...

Jesper Nilsson

Två statsministerkandidater och en missnöjd Svarte-Petter med högljudda följare

Igår sände SVT ett program som hette "Jag vill bli statsminister" där de fö...

Jesper Nilsson

Döm aldrig en hel grupp efter en enskild individs dåliga beteende

I dagens inlägg öppnar jag mig och berättar om en personlig upplevelse som ...

Jesper Nilsson

Åkessons pinsamma sågning av P3

Igår gästade Jimmie Åkesson Morgonpasset i P3 liksom de andra partiledarna ...