Blogg

All you fascists are bound to lose

 
1942 skrev den amerikanske musikern Woody Guthrie låten "All you fascists are bound to lose", även om jag personligen mer tänker på Billy Braggs version som kom på 90-talet. Hur som helst när extrema rörelser runt om i Europa och världen mobiliseras och deras sympatisörer ökar i antal samtidigt som de högljutt gapar ut sina miserabla åsikter och det verkar som att de bara kommer sprida sig som en epidemi, då tänker jag på uttrycket som myntades mitt under ett brinnande världskrig då nazisterna hade övertaget och läget föreföll hopplöst. Som bekant vände striderna, nazisterna besegrades och deras ledare sköt sig i en bunker i Berlin 1945. Fascisterna kommer alltid förlora till slut, det viktiga är att de stoppas innan de hinner ställa till katastrofer. 
 
Nu är det givetvis inte fullt så illa som under 30-40-talen, men visst är det oroväckande att se hatet spridas och ges allt större acceptans. Förra veckan har det gått tre år sedan jag publicerade mitt uppmärksammade blogginlägg och aktivt började motverka Sverigedemokraterna. Jag har visserligen aldrig tolererat nazism och jag tror heller aldrig att någon som känt mig betraktat mig som rasist, likväl går det inte att komma ifrån att jag var delaktig i att legitimera ett parti med rötter i nazismen och med rasistiska värderingar. Den skulden är svårbetalad. 
 
Jag vill inget hellre än att glömma att jag varit med i SD, det är en del av mitt liv som jag lämnat bakom mig och som jag inte alltid vill behöva bära med mig. Likväl kände jag ett styng av dåligt samvete när min kollega över en fika sade "du kan ju inte gjort många misstag" i tron att jag är, och alltid har varit, så ordentlig som jag vill ge sken av. Jag valde att inte berätta hela sanningen, en vacker dag kanske tiden är inne. Likväl måste jag väl även få gå vidare? Få visa vem jag är idag utan att behöva förklara vem jag varit? Dessutom var jag inte ond, jag var jävligt naiv och såg inte konsekvenserna av vad jag gjorde. I slutändan är det jag som lidit mest över mina misstag, men den som är utan skuld kan ju första stenen...
 
Hur som helst kommer fascister (oavsett om de heter Hitler eller Stalin) alltid förlora, de totalitära regimernas tid är förbi. Demokratin är här för att stanna och även om extremisterna är starkare än på många år, så är jag övertygad om att de kommer falla tillbaka igen, låt oss tillsammans se till att det sker innan de lyckats ställa till alltför mycket elände. All you fascists are bound to lose!

Mest lästa inläggen

Jesper Nilsson

All you fascists are bound to lose

1942 skrev den amerikanske musikern Woody Guthrie låten "All you fascists a...

Jesper Nilsson

SD:s hårdföra och patetiska försök till smutskastning av Socialdemokraterna

SD har kommit med ny "dokumentär" om Socialdemokraternas historia. Detta me...

Jesper Nilsson

Sociala medier måste våga stänga extremisternas konton

Igår hände något uppseendeväckande och väldigt glädjande; Youtube stängde p...

Jesper Nilsson

Ignorera inte en situation där du ser någon bli kränkt!

Häromdagen var jag nere på stan för att besöka min favoritbutik och köpa li...

Blogg

SD:s hårdföra och patetiska försök till smutskastning av Socialdemokraterna

 
SD har kommit med ny "dokumentär" om Socialdemokraternas historia. Detta med anledning av att de tydligen blivit kränkta över att Stefan Löfven sanningsenligt upprepar deras eget ursprung ur nazismen. Jag ska villigt erkänna att jag inte ens orkade gneomlida 20 minuter, den var katastrofusel. Förutom det enkla fundamentet att den var trist att titta på (när ett parti gör en dokumentär kan det ju vara en bra idé att göra den intressant och faktamässig) så var den full av lösryckta citat som användes för att "bevisa" Socialdemokraternas kopplingar till rasbiologi, nazism och tvångssteriliseringar.
 
Den källhänvisning som redovisas är följande "All information som presenteras i denna film finns att tillgå på Kungliga biblioteket, Arbetarrörelsens arkiv, eller djupt nere i statliga arkiv". Visst de kan säkert grävt fram korrekta uttalanden och dylikt, men de citerar ändå bara lösryckta stycken, de måste ge en helhetsmässig sammanfattning och koppla denna till faktamässiga grunder för att vara trovärdiga. Dessutom måste de vara mer precisa i sin presentation av källorna så att den som vill läsa mer exakt vet var hen ska leta. Dokumentären är helt enkelt väldigt ovetenskapligt genomförd.
 
Nu förnekar inte jag att det fanns sossar, liksom det fanns stora delar av befolkningen i både Sverige och Europa, som präglades av rasbiologi och nazisitiska tendenser, dock var det innan forskningen moderniserades och visade hur felaktig rasbiologin var och det var innan Hitler och hans nazisvin visade hur långt de var beredda att gå. Även om SD inte har utvecklats sedan 30-talet så har de flesta andra gjort det. Tro nu för Guds skull inte att jag ringaktar sossarnas kopplingar till ovanstående vidrigheter, jag menar bara att det har gått lång tid sedan dess och jag är säker på att de mer än någon annan vill göra upp med denna del av sin historia.
 
Min poäng är att belysa hur beklämmande det är av SD att beskylla Socialdemokraterna för att haft kopplingar till rasbiologi och nazism när de själva inte bara haft kopplingar utan rent av byggt hela sitt partis existens på denna ideologiska grund. Dessutom är de fräcka nog att anklaga sossarna för att inte varit tillräckligt öppna mot judiska flyktingar under andra världskriget, det kan förvisso tyckas. Men vad hade SD gjort om partiet funnits vid den här tiden? De hade ju för tusan uppmuntrat sina medlemmar att anmäla sig som frivilliga till Waffen-SS! Sedan flyr idag människor (kristna och muslimer) från IS och den totalitära regimen i Syrien, hur många av dessa vill SD ta emot?
 
Socialdemokraterna må ha sina brister, men att som SD hoppa på dem med hyckleri och lögner är bara beklämmande! 

Mest omtyckta inläggen

Jesper Nilsson

Den här hettan är läskig

Hettan, torkan, [infoga det ord du föredrar], liknar ingenting jag har uppl...

Jesper Nilsson

Åkessona förlorade bot-följare

Twitter har rensat bort alla förhatliga porrbotar som plågat oss twittrare ...

Jesper Nilsson

Skandalen i Almedalen

Almedalsveckan är igång och gissningsvis var det otacksamt för Jan Björklun...

Jesper Nilsson

Hatet mot Durmaz

Efter den snöpliga förlusten mot Tyskland, där Jimmy Durmaz stod för ett, s...