Blogg

Åkessons pinsamma sågning av P3

 
Igår gästade Jimmie Åkesson Morgonpasset i P3 liksom de andra partiledarna gjort, före intervjun gjordes en politisk satir av Åkesson, precis som programmet gjort med de andra. Åkesson blev då så kränkt att han kallade kanalen "skitkanal" och att han "skulle lägga ner den om han kunde". Det var vad vi kan kalla en överreaktion som väl visar SD:s förakt för Public Service, men också deras oförmåga att skratta åt sig själva och bristen på självinsikt.
 
Det lite komiska är att jag också, i ärlighetens namn, har kallat P3 skit. Jag blev väl kränkt när de gjorde en dålig parodi på Erik Niva och inte hade koll på att han är vegetarian (Carpe fucking diem hette programet vill jag minnas). Jag tycker inte att P3 är underhållande och har inget intresse av att lyssna på Morgonpasset om de inte har med någon intressant gäst. Jag kan rent av säga att satiren på Åkesson var nästan lika pinsamt dålig som hans reaktion på den. Överhuvudtaget har den politiska satiren inför valet varit beklämmande, jag syftar framförallt på Parlamentets Valspecia, det var en timme av mitt liv som jag aldrig får tillbaka. Det känns som att svensk komedi har mjölkat ur alla politiska skämt, det är samma koncept som för 10, 15, 20 år sedan. De enda som förstått det och verkligen gör bra grejer är Grotesco, deras musikal om flyktingkrisen är det bästa som gjorts i modern tid.
 
Med det sagt är Jimmie Åkesson partiledare för ett parti som kan bli näst störst efter valet. I det läget är det beklämmande att reagera som Åkesson gjorde, det hade varit mer rimligt om han helt enkelt bara småskrattade åt den dåliga satiren. Men vita kränkta män är ju tydligen vår tids nya religiösa sekt.
 
Kommer det här påverka valet? Mycket tveksamt, de som gillar SD kommer ställa sig på Åkessons sida, vi andra kommer bekymra oss över partiets syn på mediers opartiskhet. Men jag tror knappast att någon kommer ändra uppfattning. 
 

Mest lästa inläggen

Jesper Nilsson

Bra Annie- nu är det väl klart ändå?

Äntligen. Efter månader av status quo och en fredlig form av meningslöst sk...

Jesper Nilsson

När den lyxiga hockeymiljonärsfasaden faller

Har du någon gång drömt om en tillvaro där du är ekonomiskt oberoende med f...

Jesper Nilsson

Varför blir vissa så provocerade av allas lika värde?

Sofia B Karlsson drev i AIK ett projekt för inkludering och jämställdhet so...

Jesper Nilsson

Den som ställer till rätta har alltid mer att göra än den som bara ställer till

Då vi börjar närma oss juletider förs mina tankar till julkalendrar och vad...

Blogg

AfS kommer till Västmanland idag

 
Alternativ för Sverige genomför en landsomfattande valturné som baseras på att de åker runt i städer över hela Sverige och sprider hat. Bland annat inleds torgmötena med ett inspelat utrop som brukar höras på flygplatser där Kasselstrand ropar ut avgångarna till de länder därifrån många människor har kommit. Partiet tar således uttrycket  "sparka på den som redan ligger" till nya dimensioner.
 
Idag kommer de hit, till min stad Västerås och till närliggande Köping. Jag tänker inte gå dit, jag jobbar idag, men hade inte gått dit ändå. AfS vill bara provocera och gorma, vilket är helt meningslöst att lyssna på. Dessutom poserade Kasselstrand med NRM-aktivister i förra veckan (tror det var i Borlänge) och när han frågades om dettta av InteRasistMen kom han med den ofantligt dåliga lögnen att han inte sett de uppenbara symbolerna på deras tröjor.
 
Men det skulle vara intressant att se hur Kasselstrand, Hanhe och Ohlson skulle reagera om de såg mig. Skulle de ignorera mig eller konfrontera mig? Jag var ju faktiskt nominerad till deras förbundsstyrelse i SDU för ett par år sedan, men tackade nej då jag inte gillade deras extremt nationalistiska hållning, men det sade jag förstås inte till dem eftersom det inte går att argumentera med dem, trots att de gillade varandra brukade de rent av skrika på varandra på mötena och verkligen hetsigt diskutera (undra på att det blir interna stridigheter), därför valde jag bara att säga att det var en person som jag inte tyckte förtjänade platsen och därför avstod jag. Det var förvisso sant, men inte hela sanningen. 
 
Fastän jag märkte att de var betydligt mer radikala än jag, kunde jag inte föreställa mig att de var så galna som de visat sig vara i AfS. Dock diskuterade vi sällan politik de få gånger vi träffades. När jag pratade med Kasselstrand var det mest fokus på fotboll, han berättade att han varit i Skottland och sett ett derby mellan Celtic och Glasgow Rangers (en match som står på min bucket-list). Vi hade 'även en gemensam förkärlek till Iron Maiden. Min poäng med att berätta det här är att även extremister kan ha "vanliga" intressen och vissa är tillräckligt slipade för att kunna framstå som både sympatiska och trevliga, det är Åkesson också duktig på. Det är det som gör dem så farliga, det är jätteviktigt att genomskåda deras fasad, inte för att det är speciellt svårt i AfS fall då deras företrädare är öppet fientliga numera.
 
Hur som helst kommer AfS inte komma in i riksdagen även om de tror det själva, så kanske ska vi istället för att oroa oss glädjas åt att de kan ta någon procent av väljare från SD.

Mest omtyckta inläggen

Jesper Nilsson

Utsatta minoriteters vardag

Det har gått ett par veckor sedan mitt senaste inlägg. Detta beror på att d...

Jesper Nilsson

Machokultur och trashtalk

I dagarna har det uppmärksammats en händelse från Svenska hockeyligan. Två ...

Jesper Nilsson

Stefan Löfven bortröstad, allt ansvar ligger nu hos C och L

Nu har det skett, det vi redan vetat om skulle ske efter valnatten; Allians...

Jesper Nilsson

En vecka efter valet

En vecka har nu passerat sedan valdagen och är rösterna färdigräknade.Det b...

Blogg

Två veckor till valet, hur kommer det gå?

 
Med två veckor kvar till valet är frågan; hur mycket kommer förändras från opinionsläget fram till valet?

Först och främst vill jag betona att det här inlägget är spekulativt, det går helt enkelt inte att redan nu slå fast vad som kommer ske eftersom jag inte har förmågan att se in i framtiden. Men vissa tendenser och sannolikhetskalkyler kan utskiljas. Det vore korkat att forma en tes genom blott en opinionsundersökning, därför rekommenderar jag alla att läsa det här blogginlägget av statsvetaren Henrik Ekengren Oscarsson https://politologerna.wordpress.com/2018/08/09/hur-mycket-kan-handa-pa-en-manad/#more-8457 där han dels visar en sammanvägning av olika opinionsundersökningar (mätningarnas mätning/poll of polls)och dels visar hur mycket som kan hända under de sista veckorna. Mitt inlägg kan ses lite som en personligt fristående uppföljning av Ekengren Oscarssons mer vetenskapliga text, nu när Poll of polls uppdaterats sedan inlägget skrevs.

Först och främst är frågan vilket block som kommer bli störst. Av de nuvarande blocken är det de borgerliga partierna som är störst med 37,4% (förutsatt att KD klarar sig) mot S+MP på 31,6%, men då finns olika potentiella uppluckringar att vänta. Skulle S+MP välkomna in V skulle de rödgröna nå 40,7%. Detta skulle tvinga borgarna att röra sig mot SD, vilket inte C+L borde acceptera. Varav M+SD landar på 37%, därmed kan trion bilda en riktig högerregering.

Men då kan S+MP plocka upp C+L och bilda en mittenkoalition på 46,9%, det är nog det minst dåliga alternativet som opinionsläget ser ut.

Med tanke på att det enligt Ekengren Oscarsson brukar skilja väldigt lite mellan opinionsläget de sista veckorna före valet och själva valresultatet så är det fortfarande så pass små skillnader att regeringsfrågan inte kan fastslås redan nu. Däremot kan vi se vissa tendenser för enskilda partier om nu inget historiskt avvikande skulle inträffa:

S blir största partiet, de ska inte behöva tappa flera procentenheter på så kort tid.

M och SD slåss om att bli näst störst, det kan sluta hur som helst inte minst eftersom de tycks kämpa om samma väljare genom synen på exempelvis bilbränder.

Kampen runt riksdagsspärren blir också intressant, MP tycks klara sig, vilket kan visa sig viktigt. KD KAN klara sig om de är lika starka i slutspurten som de brukar. Däremot kommer vi inte få se ett nytt parti i riksdagen. FI ligger på 0,9% i snitt sedan förra valet och det räcker inte. Övriga partier ligger på 1,4% tillsammans vilket gör att vi skönt nog slipper tomtarna i MED och fascisterna i AfS!

Vissa tendenser går att urskilja och även om det går att se vissa tecken är det jämnt mellan blocken och den minsta förändringen kan göra den största skillnaden. Kom ihåg: den här tesen bygger på att det svenska väljarbeteendet ser ut som det gjort traditionellt sett. Dessutom är Poll of polls ett snitt av samtliga mätningar, som ofta varierar, skulle en mätning vara mer träffsäker än andra kan det få konsekvenser.

Mest kommenterade inläggen

Jesper Nilsson

Sista debatten

Igår genomfördes den sista debatten innan valet i SVT. Det var en frejdig d...

Jesper Nilsson

Två statsministerkandidater och en missnöjd Svarte-Petter med högljudda följare

Igår sände SVT ett program som hette "Jag vill bli statsminister" där de fö...

Jesper Nilsson

Döm aldrig en hel grupp efter en enskild individs dåliga beteende

I dagens inlägg öppnar jag mig och berättar om en personlig upplevelse som ...

Jesper Nilsson

Åkessons pinsamma sågning av P3

Igår gästade Jimmie Åkesson Morgonpasset i P3 liksom de andra partiledarna ...