Blogg

Vissa frågar: "Vad tycker du om SD idag?"

 
Det händer att vissa, framförallt de som inte följt händelserna kring mitt uppmärksammade avhopp från Sverigedemokraterna, brukar fråga: "Vad tycker du om SD idag?" Men även en del som bara vet att jag pluggar statsvetenskap och inte känner till mitt förflutna kan ställa samma fråga. Det korta svaret, och det enkla om jag inte känner för att fördjupa mitt resonemang, är simpelt och milt uttryckt: "Jag avskyr Sverigedemokraterna." Något mer utvecklat skulle jag säga: "Det är nationalistiskt parti med ett nazistiskt förflutet, som baserar sin politik på att fokusera på att alla ska passa in i samma trånga, stela mall, de som inte gör det ska frysas ut. De är hycklare som vill ha hårdare straff i allmänhet, men gör undantag för sina egna företrädare. De säger sig vilja öka tryggheten för kvinnor, samtidigt som de har bedrövlig kvinnosyn. De motverkar HBTQ-personerns rättigheter. Och framförallt vill de, genom grova generaliseringar, dela in människor i grupper där de avgör vilka som passar in tillräckligt mycket för att få bo i Sverige." Det är helt enkelt ett väldigt otrevligt parti.
 
Den intressanta följdfrågan är såklart: "Är SD ett nazistparti?" Svaret är att de formellt sett är ett demokratiskt parti som låter sina medlemmar välja sina företrädare och som deltar i allmänna val. Men det finns klara likheter med nazismen, sättet de delar in människor (kultur och inte ras, men ändå), de vill inskränka mänskliga rättigheter och de följer inte den demokratiska värdegrunden som bygger på alla människors lika rätt och värde, retoriken går också att spåra till nazismen. Egentligen spelar det ingen roll vad vi kallar dem, det är ett unket parti som ska hållas borta från allt politiskt inflytande och det är det väsentliga. Men att det finns strömningar som både är rasistiska och nazistiska är uppenbart,deras historia är också emot dem, hur mycket än Jimmie Åkesson står och säger att det är överdrivet.
 
Sverigedemokraterna är ett parti som förutom sina uppenbara brister även är ett väldigt falskt parti. De ger sig själva intrycket av att vara ett parti som skulle stå på de svagas sida, detta är en så grov bluff att partiet hade blivit skjutet i ett illegalt pokerparti. Det är ett utpräglat högerparti som genom populistiska lögner lurar människor i utsatthet att tilltalas av dem. Jag skulle kunna hålla på hur länge som helst, men nu ska jag se på damfotboll.

Mest lästa inläggen

Jesper Nilsson

Bra Annie- nu är det väl klart ändå?

Äntligen. Efter månader av status quo och en fredlig form av meningslöst sk...

Jesper Nilsson

När den lyxiga hockeymiljonärsfasaden faller

Har du någon gång drömt om en tillvaro där du är ekonomiskt oberoende med f...

Jesper Nilsson

Varför blir vissa så provocerade av allas lika värde?

Sofia B Karlsson drev i AIK ett projekt för inkludering och jämställdhet so...

Jesper Nilsson

Den som ställer till rätta har alltid mer att göra än den som bara ställer till

Då vi börjar närma oss juletider förs mina tankar till julkalendrar och vad...

Blogg

Kämpa för en bättre värld, men missunna inte dig själv

 

Mår du dåligt över allt elände i världen och alla som lider och dör? Det är fullt naturligt i så fall och visar på att du känner empati med dina medmänniskor, men glöm inte bort att ta hand om dig själv. Det finns så mycket elände i världen att det är omöjligt för oss som lever i den priviligierade delen av jordklotet att fullt ut kunna förstå hur väldigt många har det. Krig, naturkatastrofer, svält, global uppvärmning och död är vardag, vilket gör att människor som faller offer för detta inte kan leva sina liv fullt ut.

Med anledning av detta är det den rikare delens skyldighet att dela med sig av sina resurser och visa öppenhet för Jordens alla barn. Men samtidigt ser jag heller inget skäl till att vi som är rika ska ha ångest i vår vardag och känna skuld för att vi har det oförskämt bra, utan att egentligen gjort någonting för att förtjäna det. Vi hade tur som föddes i den bättre delen av världen och det är inte rättvist att andra ska behöva lida alla helvetes kval, medan vi gottar oss. Därför skänker jag pengar till olika organisationer och försöker engagera mig i samhällsfrågor för att försöka göra världen lite bättre. Fast i övrigt har jag det väldigt bra, jag unnar mig saker och kan leva på ett sätt att jag tillfredsställer mig själv.

Jag upplever att vissa mer eller mindre får panik över sin lyckliga lott och undviker att unna sig själva för att det inte känns rätt. Jag förstår mycket väl känslan för det är helt omöjligt att inte bli berörd för den som besitter hjärta och hjärna, men på vilket sätt skulle de som lever i vånda och nöd må bättre av att du mår dåligt för deras skull. De människor som är drabbade av fattigdom, förföljelse och förtryck skulle ge vad som helst för att få vara i min situation, världen blir inte bättre för att jag tycker synd om människor och missunnar mig saker för deras skull. Istället ser jag till att ta tillvara på min lyckliga situation genom att ge mig själv ett bra liv för att därmed få kraft att kunna utbilda mig och arbeta för att andra ska kunna få det bättre.

Det är jätteviktigt att visa solidaritet med sina medmänniskor, men det gäller att tänka positivt för att endast svartsynt se på allt som är dåligt i världen kommer bara göra att allt känns hopplöst och på det sättet hjälper du ingen. För att citera Madickens pappa i Astrid Lindgrens bok: ”Jag går till min tidning och kämpar vidare för frihet, sanning och rättvisa åt alla människor samt ett litet lagom levebröd till mig själv.” 

Mest omtyckta inläggen

Jesper Nilsson

Utsatta minoriteters vardag

Det har gått ett par veckor sedan mitt senaste inlägg. Detta beror på att d...

Jesper Nilsson

Machokultur och trashtalk

I dagarna har det uppmärksammats en händelse från Svenska hockeyligan. Två ...

Jesper Nilsson

Stefan Löfven bortröstad, allt ansvar ligger nu hos C och L

Nu har det skett, det vi redan vetat om skulle ske efter valnatten; Allians...

Jesper Nilsson

En vecka efter valet

En vecka har nu passerat sedan valdagen och är rösterna färdigräknade.Det b...

Blogg

Lämplighetstest för blivande lärare är både korkat och orättvist

 

Förra veckan kom antagningsbeskedet till höstens högskolekurser. Jag tycker att det är väldigt intressant att titta på statistiken och se vilka utbildningar som är mest populära, kanske är jag yrkesskadad från mitt jobb som studentambassadör för Mälardalens högskola. Vad som är intressant är att se vilka utbildningar som fortfarande är öppna för sen anmälan, Mdh bestämde sig tidigt för att inte ha speciellt många. Det finns många enstaka kurser, men färre program, vad som dock är anmärkningsvärt är att det finns tre olika ämneslärarprogram öppna.

Det är ingen nyhet att det råder lärarbrist i Sverige och att resultaten sjunker till följd av att alltför många lärare är obehöriga. Konkurrensen är så liten att i stort sett vem som helst som gått ut gymnasiet med godkänt i betyg kan komma in. Det här har fått somliga att argumentera för att det ska införas ett lämplighetstest för att se vilka individer som är lämpliga att bli lärare och därför ska bli behöriga till utbildningen, eftersom de tydligen anser att det är ett problem att studenter blir antagna trots att de har lågt snittbetyg och låga resultat på högskoleprovet.

Det här provocerar mig något enormt för att det är orättvist missvisande och är direkt korkat. Det är för mig helt oväsentligt vad en blivande lärare kan före sin utbildning, utan det är ju vad hen kan efteråt som är det väsentliga, vi som pluggar gör ju det för att lära oss. Jag gick inte ut gymnasiet med högt snittbetyg och högt resultat på högskoleprovet. Likväl har jag nu över 200 högskolepoäng och skrev sex raka individuella VG:n på tentor under förra läsåret, det är vore helt meningslöst att studera om man skulle kunna allt redan från början. Jag var väldigt skoltrött på gymnasiet och orkade inte engagera mig för att få ett högt betyg. Däremot gick det bevisligen mycket bättre på högskolan. Det jag vill ha sagt är att det lärare inte kan före sin utbildning lär de sig under resans gång, människor utvecklas i de allra flesta fall med åldern. Om individer fullbordar sina lärarutbildningar och fortfarande inte är tillräckligt yrkeskunniga, så ligger problemet i att utbildningen är undermålig och inte låter studenterna nå den kunskap de behöver, problemet ligger inte i att studenten är olämplig. Ett fall av ”lämplighetstest” är dock rimligt och det är ett utdrag ur belastningsregistret, men det är inte samma sak.

Att införa ett lämplighetstest för att se vem som kan bli en bra lärare är bara ett sätt för ansvariga att skylla ifrån sig för att de inte utformat tillräckligt bra utbildningar. Jag är övertygad om att det är samma typer som skulle påstå att problemet med ungdomsarbetslösheten är att ungdomar är lata och bara vill spela dataspel, det kanske förekommer sådana individer, men oavsett är det verkligen att angripa problemet i fel ände. Att skuldbelägga individer för strukturella fel, är inte bara orättvist, det kommer också visa sig totalt meningslöst. Det är typiskt för högermänniskor som hellre lägger allt ansvar på en enskild individ istället för att se helheten och lösa större utmaningar.

Mest kommenterade inläggen

Jesper Nilsson

Sista debatten

Igår genomfördes den sista debatten innan valet i SVT. Det var en frejdig d...

Jesper Nilsson

Två statsministerkandidater och en missnöjd Svarte-Petter med högljudda följare

Igår sände SVT ett program som hette "Jag vill bli statsminister" där de fö...

Jesper Nilsson

Döm aldrig en hel grupp efter en enskild individs dåliga beteende

I dagens inlägg öppnar jag mig och berättar om en personlig upplevelse som ...

Jesper Nilsson

Åkessons pinsamma sågning av P3

Igår gästade Jimmie Åkesson Morgonpasset i P3 liksom de andra partiledarna ...