Blogg

Du har det för bra om du irriteras av småsaker

 

Ibland hör jag människor högljutt klaga över att det inte finns en kyl på Systembolaget, låt mig säga följande till dig: om det är ett problem för dig att lägga drycken i frysen en knapp timme innan du dricker berusningsmedlet, så har du det oförskämt bra.

I fredags var det Förintelsens minnesdag. Vi måste påminnas om detta försök till utrotning av en hel folkgrupp, det är sannolikt det mest avskyvärda som någonsin hänt och vi måste se till att det aldrig händer igen. Medan jag skriver det här dödas dessutom oskyldiga människor i Syrien. Jag träffade en äldre man därifrån i veckan, han har bott här i två år och berättade med ett lättat leende hur hemskt det var att leva mitt i kriget och hur skönt det var med tryggheten i Sverige. Tala om perspektiv.

I förhållande till det elände som är, eller har varit, vardag för många människor är det svårt att förstå hur somliga kan beklaga sig över diverse småsaker som inte kan få några konsekvenser överhuvudtaget. Givetvis finns det vardagliga saker i de privilegierade liv vi lever i Sverige som är besvärliga och svåra att hantera, men som vi likväl behöver ta itu med. Vi har kommit långt, men vi är definitivt inte framme än. Fast vi bör komma ihåg att vi generellt sett har det väldigt bra och det ska vi vara tacksamma för. Därför finns det inte heller någon anledning för oss som bor i Sverige och har det bra att vara missunnsamma och stänga dörrarna för människors olikheter.

Jag kan helt enkelt inte förstå varför små i-landsproblem gör vissa människor negativa till att hjälpa andra eller till att vilja inskränka andra människors rättigheter. Det finns ingen rimlig reson i att prioritera ett kylskåp på systemet före viktiga satsningar som kan stärka utsatta människor såväl i Sverige som i andra länder (det hoppas jag att vi alla är överens om). Självklart har vi alla våra vardagliga problem, jag vill bara att vi ska vara öppna mot varandra och tänka på att det finns de som har det betydligt värre.

Mest lästa inläggen

Jesper Nilsson

Bra Annie- nu är det väl klart ändå?

Äntligen. Efter månader av status quo och en fredlig form av meningslöst sk...

Jesper Nilsson

När den lyxiga hockeymiljonärsfasaden faller

Har du någon gång drömt om en tillvaro där du är ekonomiskt oberoende med f...

Jesper Nilsson

Varför blir vissa så provocerade av allas lika värde?

Sofia B Karlsson drev i AIK ett projekt för inkludering och jämställdhet so...

Jesper Nilsson

Den som ställer till rätta har alltid mer att göra än den som bara ställer till

Då vi börjar närma oss juletider förs mina tankar till julkalendrar och vad...

Blogg

Varför missunnar du andra, när du själv har det bra?

 
I dagens samhälle tycker jag mig kunna se en klar tendens till ett egoistiskt egensinne där var och en är sig själv närmast. Jag tänker på företagare som har många miljoner på banken som beklagar sig över löneförhandlingar, fackliga möten och som flyttar sina företag till utlandet för att slippa svenska skatter. Jag tänker på enskilda individer som tjänar mycket pengar varje månad men som ändå vägrar skänka pengar till välgörenhet och hjälpa de som är utsatta.

Jag har svårt att förstå den inställningen. Jag lever på studiemedel och ett extrajobb, det ger mig tillräckligt för att jag ska kunna leva ganska gott och samtidigt lägga undan pengar. Jag kan bekosta en fotbollsresa till England och sitta på min stam pub och förstöra min hälsa med syndiga drycker och onyttig mat. Jag har det med andra ord oförskämt bra och varför ska jag i så fall missunna andra att få det bättre? Om jag anser mig ha råd med nämnda saker, så borde jag väl också ha råd att skänka pengar till välgörenhet (det har jag gjort under ett par års tid).

Jag kan på något sätt inse att en människa som är socialt utsatt, som saknar en stabil inkomst, som kanske har svårt att betala för tandvård eller överhuvudtaget i någon bemärkelse har svårt att klara vardagen, i första hand ser till sig själv och kanske inte prioriterar att hjälpa andra. Det är heller inte konstigt om en sådan person inte anser sig ha råd att skänka pengar till välgörenhet, men det finns likväl ingen anledning för denna individ att missunna andra. Den som befinner sig i en sådan situation borde väl snarare tvärtom förstå hur det måste vara för de som har det ännu sämre ställt?

Vad jag däremot inte alls kan begripa är de välbeställda som missunnar andra ett bättre liv. Dessa människor förefaller sakna både empati och solidaritet, de lyfter ofta fram individens eget ansvar och anser bestämt att alla har samma chans och den som vill ha det bättre får minsann arbeta mer. Därmed förefaller dessa helt sakna ödmjukhet och insikt inför det faktum att alla är olika, med olika bakgrunder, och därför har olika förutsättningar. En människa som är djupt nere, det kan vara en flykting som saknar både mat och husrum, eller kanske en arbetslös som saknar en kontinuerlig inkomst, eller möjligen en ung missbrukare som kommer från miserabla förhållanden i hemmet, kan inte ha samma möjligheter som någon som kommer från en trygg och stabil miljö.

För att avslutningsvis citera en bit ur Per-Albin Hanssons folkhemstal: ”Där ser icke den ene ner på den andre, där försöker ingen skaffa sig fördel på andras bekostnad, den starke trycker icke ned och plundrar den svage.” Talet hölls på 30-talet och är därför något förlegat idag, men det här är fortfarande aktuellt. Det är sällsamma tider vi lever i då ordet solidaritet blir allt mindre värt.

Mest omtyckta inläggen

Jesper Nilsson

Utsatta minoriteters vardag

Det har gått ett par veckor sedan mitt senaste inlägg. Detta beror på att d...

Jesper Nilsson

Machokultur och trashtalk

I dagarna har det uppmärksammats en händelse från Svenska hockeyligan. Två ...

Jesper Nilsson

Stefan Löfven bortröstad, allt ansvar ligger nu hos C och L

Nu har det skett, det vi redan vetat om skulle ske efter valnatten; Allians...

Jesper Nilsson

En vecka efter valet

En vecka har nu passerat sedan valdagen och är rösterna färdigräknade.Det b...

Blogg

Högervindarna får allt starkare fäste även i Sverige

 
Enligt Novus undersökning så är 49% av Moderaternas väljare positiva till att fälla regeringen med stöd av Sverigedemokraterna. 19% förefaller likgiltiga och 28% är negativa medan 4% inte kan bestämma sig. Dessa opionsundersökningar är såklart lite vanskliga med tanke på att det är förhållandevis få som svarat (1003 i det här fallet), men de brukar vara tämligen träffsäkra så vi kan nog se en klar tendens till att M kommer att söka stöd av SD. Här ser vi även en annan undersökning som pekar åt samma håll: (http://www.aftonbladet.se/nyheter/a/4kkQo/moderata-utspelet-splittrar-alliansvaljarna)
Om vi utgår från dessa undersökningar så förefaller det osannolikt att Centerpartiet kommer sitta i en regering tillsammans med SD efter nästa val, :Liberalerna är lite mer kluvna men även där finns det ett starkt motstånd gentemot Sverigedemokraterna, I så fall skulle det sannolikt bli en allians bestående av M, SD och KD, om nu de sistnämnda klarar sig kvar.
 
Det här har pågått under en längre tid. Moderaternas retorik har hårdnat och det har kommit förhållandevis extrema uttalanden och förslag till åtgärder gällande invandring och kriminalitet. Därför är det inte speciellt förvånande att M närmar sig ett samarbete med SD och att deras väljare verkar tämligen till freds med detta. Således är det i nuläget sannolikt att vi kan få en helt ny regering efter nästa val, en regering som är mer höger än vad som någonsin varit fallet tidigare i Sverige. Jag kan inte se något positivt med en sådan regering, men i vårt närområde så är det faktiskt bara vi som inte haft ett högerextremt populistparti i regeringsställning. Sannfinländarna sitter i regering i detta nu, liksom Fremskrittspartiet i Norge och Danmarks regering är beroende av Dansk Folkeparti även om de officiellt inte är med i regeringen.
 
Därmed har vi varit lyckligt lottade i Sverige, men nu verkar det som att valet 2018 kan sätta oss i samma båt som våra nordiska grannar. Det är dock ett tag kvar så mycket hinner fortfarande hända, så det finns ingen anledning för oss andra att ge upp. Men om Trump kunde bli USA:s president så kan SD bli ett regeringsparti i Sverige. Kanske hinner han ställa till med så mycket elände att det blir uppenbart för gemene man att högerextrema populsiter ska hållas borta från makt och inflytande.

Mest kommenterade inläggen

Jesper Nilsson

Sista debatten

Igår genomfördes den sista debatten innan valet i SVT. Det var en frejdig d...

Jesper Nilsson

Två statsministerkandidater och en missnöjd Svarte-Petter med högljudda följare

Igår sände SVT ett program som hette "Jag vill bli statsminister" där de fö...

Jesper Nilsson

Döm aldrig en hel grupp efter en enskild individs dåliga beteende

I dagens inlägg öppnar jag mig och berättar om en personlig upplevelse som ...

Jesper Nilsson

Åkessons pinsamma sågning av P3

Igår gästade Jimmie Åkesson Morgonpasset i P3 liksom de andra partiledarna ...