Blogg

Hatet mot Durmaz

Efter den snöpliga förlusten mot Tyskland, där Jimmy Durmaz stod för ett, ska vi kalla det; mindre lyckat inhopp, så fick denne utstå en massiv hatstorm i sociala medier. Ett hat som inte stannade vid honom som fotbollsspelare, utan riktade sig mot honom och hans ursprung i form av ren och skär rasism. Att Durmaz själv är född i Örebro tyckte dessa idioter var mindre viktigt.
 
Vad som dock är sjukt osmakligt är hur Sverigedemokrater i sociala medier, bland annat Jimmie Åkesson och Paula Bieler går ut och förkastar detta. De reflekterar överhuvudtaget inte över vilket parti dessa kräk förmodligen sympatiserar med och verkar helt blunda för sin egen del i hatstormen. Åkesson har till och med mage att påstå att Durmaz är vad han kallar "svensk", för att han kommer från Örebro och spelat i klassiska BK Forward. Det är väl förvisso bra om Åkesson faktiskt står för en öppen svenskhet, men det är inte det som han och SD är ute efter, de är ute efter att framstå som rumsrena. För egen är jag av uppfattningen att en människas svenskhet inte avgörs av prestationen på fotbollsplanen
 
Men här ser vi också den retoriska skillnaden mellan SD och AfS, medan de förstnämnda snabbt låtsas bry sig gör de sistnämnda tvärtom. AfS partiledare Kasselstrand började med att skylla förlusten på mångfald i och med att en "svensk" (Claesson) byttes ut mot en "invandrare". Därefter kom flera av hans partivänner och gapade om att Durmaz inte är "svensk" och inte kan bli det.
 
Det finns tillfällen då matcher och resultat blir sekundära, det här är ett sådant exempel av flera skäl.

Mest lästa inläggen

Jesper Nilsson

Bra Annie- nu är det väl klart ändå?

Äntligen. Efter månader av status quo och en fredlig form av meningslöst...

Jesper Nilsson

När den lyxiga hockeymiljonärsfasaden faller

Har du någon gång drömt om en tillvaro där du är ekonomiskt oberoende me...

Jesper Nilsson

Varför blir vissa så provocerade av allas lika värde?

Sofia B Karlsson drev i AIK ett projekt för inkludering och jämställdhet...

Jesper Nilsson

Den som ställer till rätta har alltid mer att göra än den som bara ställer till

Då vi börjar närma oss juletider förs mina tankar till julkalendrar och ...

Blogg

Politik i förhållande till VM

 
Mitt under ett brinnande fotbolls-VM är det intressant att reflektera lite kring hur mycket sport och politik egentligen hör samman. I själva verket är det en rätt bisarr frågeställning eftersom politik påverkar allt, vilket innebär att bara påståendet "håll politik utanför" är att betrakta som att ta politisk ställning. Dels då det innebär att sporten (eller vilket intresseområde det nu rör sig om) inte tar hänsyn till vilka värderingar och åsikter som finns inom den, något som kan medföra att vissa grupper förminskas och diskrimineras. Men dels också för att de politiska besluten är de som styr utvecklingen.
 
I Ryssland spelas som sagt fotbolls-VM, ett mästerskap de tilldelades av FIFA under mycket kontroversiella och korrupterade former, ett land som är ökänt för att vara ogästvänligt och rent av både rasistiskt och öppet homofobiskt. Homosexuella på plats har till och med avråtts från att hålla varandra i handen under tiden de befinner sig i Ryssland. I mina ögon är det ett hån mot dessa individer att rycka på axlarna och svepa bort det med att "sport och politik inte går ihop", det är att legitimera hat och diskriminering. Uppskattningsvis har ungefär en miljard människor hittills följt VM världen över, vad skickar det för signaler om vi inte säger ifrån och står upp för mänskliga fri-och rättigheter?
 
Idag gick mitt lokala hockeylag (Västerås) som jag håller väldigt kärt ut och meddelade att de kommer delta i Västerås Pride och välkomnade alla som vill att komma och delta. Det är något som gör mig väldigt stolt och varm i hjärtat, ishockeyn som sport är inte känd för att ta hänsyn till minoriteter, även om det börjar förbättras, att då mitt eget lag vill vara med i den positiva utvecklingen är väldigt glädjande. Jag är även av uppfattningen att det är särskilt viktigt för just VIK med tanke på att vår spelare Peter Karlsson mördades av nazister på 90-talet bara för att han var homosexuell. (http://wwwc.aftonbladet.se/nyheter/9901/23/peter.html)
 
Bland en del supportrar är jag väldigt impopulär för att jag öppet kritiserar dem för att de inte tar ställning för mänskliga rättigheter och istället tillåter och därmed legitimera hatiska åsikter, de tycker nog att jag är uppkäftig och lyfter ofta fram att politik ska hållas utanför. Givetvis beror detta på att de själva har extrema tankar och värderingar som skulle göra det problematiskt för dem. Det ska sägas att jag är övertygad om att vi är betydligt fler som tror på tolerans och öppenhet än som inte gör det. Jag bryr mig egentligen inte om hur en människa, som håller på samma lag som jag, ser på skattetryck och vinster i välfärden. Däremot vill jag att vi ska enas kring att alla är välkomna till klubben oavsett kön, könsidentitet, sexuell läggning, ursprung, religion, kulturtillhörighet, etc., de enda jag vill porta är de som inte delar denna enkla värdegrund. 
 
Politiken kommer vi således aldrig ifrån, dock ser jag ingen anledning till att blanda in partipolitik i det hela, såvida inte partiet ifråga motsätter sig just det jag precis nämnde.

Mest omtyckta inläggen

Jesper Nilsson

Utsatta minoriteters vardag

Det har gått ett par veckor sedan mitt senaste inlägg. Detta beror på at...

Jesper Nilsson

Machokultur och trashtalk

I dagarna har det uppmärksammats en händelse från Svenska hockeyligan. T...

Jesper Nilsson

Stefan Löfven bortröstad, allt ansvar ligger nu hos C och L

Nu har det skett, det vi redan vetat om skulle ske efter valnatten; Alli...

Jesper Nilsson

En vecka efter valet

En vecka har nu passerat sedan valdagen och är rösterna färdigräknade.De...

Blogg

Det är pinsamt att Björn Söder är andre vice talman

Björn Söder är i hetluften igen, efter att återigen ha uttryckt att judar inte är svenskar. Detta skedde i en debatt med Annie Lööf i riksdagen där de kom in på en diskussion om svenskhet. Söder var inte bara lika rasistisk som vanligt han var dessutom efteråt fräck nog att gå in på Centerpartiets Facebook-sida och skriva följande: ”Annie Lööf förringar judars och samers ställning i Sverige när hon indirekt hävdar att de är svenskar. Dessa grupper har minoritetsställning i Sverige just för att de inte är svenskar”. Han har alltså mage att beskylla de personer som förespråkar minoriteters rättigheter för att göra det motsatta och att Söder själv och hans parti är de som verkligen värnar minoriteters rättigheter, det är fruktansvärt osmakligt.
 
SD som parti vill avskaffa diskrimineringsombudsmannen, utan att ersätta den med något annat, de vill utöka lagen om hets mot folkgrupp så att den även inkluderar "svenskar". Konsekvensen blir således att de tar bort varenda minoritetsskydd som finns i lagen. Söder själv har flera hemska uttalanden på sitt samvete, bland annat uttryckte han sig så här: "Vad är det som säger att normaliseringen slutar med att HBT-personer normaliseras, varför inte personer som begår tidelag eller pedofili. Dessa sexuella avarter är inte normala och kommer aldrig vara det." Det är verkligen sjukt att säga en sådan sak, men det är de värderingarna som SD har. Hur han bemöter detta kan ses i det här klippet: https://www.youtube.com/watch?v=zgtIw3Bu4hY. 
 
Jag kommer ihåg hur jobbigt jag tyckte att det var att företräda Sverigedemokraterna och hela tiden behöva svara på frågor om dessa idiotiska och oförsvarbara uttalanden som hela tiden kom från partiets företrädare, såväl bland gräsrötter som bland högt uppsatta. Första gången jag kan minnas att Söder hamnade i blåsväder beträffande sin absurda syn på judar och samer var i slutet av 2014, VLT ringde mig för att fråga vad jag tyckte och jag minns att min första tanke var "nej, vad har han nu sagt?" Jag hade inte läst artikeln om Björn Söder utan bara sett en rubrik i sociala medier, men då jag var less på alla hans uttalanden orkade jag inte läsa vad han sagt. Jag hade redan lärt mig vad han gick för. 
 
Men att vi har en andre vice talman med sådana här värderingar är inget annat än en skandal, han måste bort och SD:s inflytande i Sveriges riksdag måste sänkas, så enkelt är det!

Mest kommenterade inläggen

Jesper Nilsson

Sista debatten

Igår genomfördes den sista debatten innan valet i SVT. Det var en frejdi...

Jesper Nilsson

Två statsministerkandidater och en missnöjd Svarte-Petter med högljudda följare

Igår sände SVT ett program som hette "Jag vill bli statsminister" där de...

Jesper Nilsson

Döm aldrig en hel grupp efter en enskild individs dåliga beteende

I dagens inlägg öppnar jag mig och berättar om en personlig upplevelse s...

Jesper Nilsson

Åkessons pinsamma sågning av P3

Igår gästade Jimmie Åkesson Morgonpasset i P3 liksom de andra partiledar...