Blogg

Sverigedemokraterna är inte ett välfärdsparti

SD försöker skapa en mytbildning om sig själv som ett parti som på något sätt skulle värna om välfärden och stå på de svagas sida i samhället. Deras populism är lögnaktig och direkt felaktig. Inte mindre än två gånger har partiet röstat emot sänkt skatt för pensionärer och de var dessutom emot satsningen på två miljarder per år till äldreomsorgen som regeringen genomförde tillsammans med Vänsterpartiet. Ändå står Jimmie Åkesson i sitt sommartal och raljerar kring partiets påstådda pensionärssatsningar, det är både fult och godtyckligt.  Han och hans parti lurar intet ont anande pensionärer att rösta på partiet för att sedan blåsa dem. Jag har själv gått på det och har aldrig känt mig som en större idiot än när jag insåg hur lurad jag var, men jag vet därför också hur lätt det är att tilltalas av populism och således är jag än mer mån om att SD:s populistiska lögner ska avslöjas.

SD försöker framställa sig som gamla Socialdemokrater och pratar gärna om folkhem och Per-Albin Hansson. Jag är den förste att applådera Per-Albins och Gustav Möllers med fleras sociala reformer som ju faktiskt ligger till grund för den snudd på unika välfärdsstaten vi har idag, men med det sagt så är det alltså 1920- 1930- tal vi pratar om. De politiska beslut som behövdes då är inte desamma som vad som behövs idag. Även om inte SD utvecklas, så gör samhället det och därmed även politiken. Det är förövrigt väldigt fult av Åkesson att på något sätt använda Per-Albin som någon sorts förebild. Det är ett ganska vanligt sätt för högerextrema att försöka få legitimitet, British National Party försökte för ett par år sedan påstå att Winston Churchill skulle röstat på dem... SD är konservativa och säger därmed nej till de flesta förslag och reformer som kommer, jag kan ta gift på att de också hade sagt nej till Hanssons reformer.

Den korta och kanske mest grundläggande definitionen av välfärd är skola, vård och omsorg, men det är inte allt. Det finns många fler samhälleliga aspekter som kan tas in, det kan röra sig om trygghet, kultur, öppenhet m.m. SD har bland annat lagt förslag om att ta bort diskrimineringsombudsmannen (utan att ersätta denna med något annat) och att utvidga lagen om hets mot folkgrupp så att den även inkluderar ”svenskar”, resultatet av detta skulle bli att vartenda minoritetsskydd i samhället skulle försvinna. Hur skulle en välfärdsstat se ut om inte HBTQ-personers rättigheter och trygghet värnas, vad skulle hända om ingen lag skyddade etniska minoriteter från diskriminering och rasism?

I den mån SD:s välfärdssatsningar överhuvudtaget existerar, är det uppenbart att de bara vill att den ska vara till för de som enligt deras definition tillhör den ”svenska” delen av samhället. Välfärden ska vara generell, allmän och lika, inte selektiv och exkluderande. SD:s välfärdssatsningar är en myt och ett populistiskt tilltag, på samma sätt som de försöker legitimera sin inhumana flyktingpolitik med ”att hjälpa på plats.” Daniel Poohl på Expo sa till Robert Aschberg någonting i stil med: ”SD vet att de flesta svenskar vill ha en generös flyktingpolitik, genom att påstå sig vilja rikta fokus på närområdet kan de fortfarande framstå som humana.” Det är samma princip som ligger till grund för partiets ”välfärdssatsningar”.

Mest lästa inläggen

Jesper Nilsson

Bra Annie- nu är det väl klart ändå?

Äntligen. Efter månader av status quo och en fredlig form av meningslöst sk...

Jesper Nilsson

När den lyxiga hockeymiljonärsfasaden faller

Har du någon gång drömt om en tillvaro där du är ekonomiskt oberoende med f...

Jesper Nilsson

Varför blir vissa så provocerade av allas lika värde?

Sofia B Karlsson drev i AIK ett projekt för inkludering och jämställdhet so...

Jesper Nilsson

Den som ställer till rätta har alltid mer att göra än den som bara ställer till

Då vi börjar närma oss juletider förs mina tankar till julkalendrar och vad...

Blogg

Varför så provocerade av slöjor och burkinis?

 
Nu är snart hösten här och i takt med att skolorna startar så börjar konservativa röster höjas för ett slöjförbud på dessa, på badstränderna i somras var det den tämligen nya burkinin som stack i ögonen på somliga mestadels män, som jag uppfattar det, av någon outgrundlig anledning... Jag förstår faktiskt inte vad som är så provocerande med dessa kroppstäckande klädesplagg, om inte kvinnor vill visa hud och hår så är det deras ensak. Jag klandrar dem inte med tanke på hur stora ögon äckliga gubbar får när de ser lättklädda kvinnor under sommaren. Men det här gäller inte bara skolor och badstränder utan även samhället i stort. Vi såg exempelvis hur Frankrike införde ett förbud mot heltäckande slöjor (niqab) på gator och torg utan att EU, anmärkningsvärt nog, protesterade, eftersom de tydligen inte ansåg att det stred mot religionsfriheten,
 
Ur ett historiskt och kristet perspektiv är det inte alls något främmande med att bära slöjor, för er som inte tror mig kan jag rekommendera er att titta på hur nunnor klär sig i kloster. Vi är nog många som tycker om Astrid Lindgren och i filmatiseringarna kan vi ju se hur flera kvinnor virar sjalar runt huvudet när de lämnar hemmet. Nu är Astrid Lindgren inte en vetenskaplig källa, men med anledning av att exempelvis SD vurmar så mycket för hennes böcker så finner jag det tillfredsställande att använda deras egen strategi emot dem. Men för att ge lite mer vetenskapligt perspektiv till det här, så skrev Henrik Höjer (vetenskapsjournalist samt historiker och författare) en artikel i Svenska Dagbladet förra året där han lyfte fram huvuddukens historia i Sverige. (http://www.svd.se/slojan-har-en-lang-historia-i-sverige) Här kan vi alltså se att slöjor eller liknande inte är något nytt fenomen, som på något sätt enbart skulle vara förknippat med islam, utan tvärtom något som funnits länge i landet och som även varit norm inom kristendomen.
 
Vad är det då som gör motståndet mot slöjor och burkinis så starkt från konservativa krafter i flera länder i Europa? En viss mån av historielöshet är nog en förklaring, men det är nog tyvärr också ett främlingsfientligt motstånd mot allt som dessa människor anser "hota vårt sekulära samhälle" som är en bidragande faktor. Fast det kan även vara så att vissa män i Sverige anser sig själva ha rätt att bestämma hur kvinnor ska klä sig; går en kvinna barbröstad är det fel, går hon i heltäckande är det också fel. Under min tid i SD fick jag med egna ögon se hur de objektifierar kvinnor, vilket försvåras för dem om kvinnor täcker sina kroppar. Huruvida detta är ett skäl till deras motstånd ska jag låta vara osagt, men det är en del av manlig härskarteknik och därmed också något som påverkar hur de anser att kvinnor ska klä sig. Vissa borde se sig själva i spegeln innan de börjar gnälla över hur förskräckligt det är med slöjor.

Mest omtyckta inläggen

Jesper Nilsson

Utsatta minoriteters vardag

Det har gått ett par veckor sedan mitt senaste inlägg. Detta beror på att d...

Jesper Nilsson

Machokultur och trashtalk

I dagarna har det uppmärksammats en händelse från Svenska hockeyligan. Två ...

Jesper Nilsson

Stefan Löfven bortröstad, allt ansvar ligger nu hos C och L

Nu har det skett, det vi redan vetat om skulle ske efter valnatten; Allians...

Jesper Nilsson

En vecka efter valet

En vecka har nu passerat sedan valdagen och är rösterna färdigräknade.Det b...

Blogg

Impopulär hos SD? Då har du gjort rätt!

Jag föreläste för Feministiskt Initativ Sala igår, vid ett event där även allmänheten bjöds in. Jag brukar föreläsa om Sverigedemorkaterna för de som är intresserade att höra mer om partiet och mina upplevelser. Det var en väldigt trevlig kväll och jag både hoppas och tror att arrangörerna var nöjda. vad som dock inte hände till vanligheterna är att två av mina före detta äldre kollegor från SD dök upp för att lyssna. Jag vet inte varför de var där, kanske ville de höra vad jag hade att säga, alternativt var de där för att ge en rapport till övriga i kommungruppen. De gick dock redan i pausen utan att säga något, om det var arga vet jag i ärlighetens namn inte, men med tanke på hur mycket jag sågade partiet skulle det inte förvåna mig.
 
Jag är inte populär bland SD:are, och jag kan mycket väl förstå att de som försökte lyfta fram mig och ge mig en framtid inom partiet avskyr att jag vänt dem ryggen. Jag skulle personligen blivit förbannad, både arg och besviken om jag varit med om något liknande. Men jag blir också minst lika arg och besviken över deras värderingar, parti och åsikter, så det går nog jämnt ut. Jag känner snarast att om SD och deras anhängare inte gillar mig och vad jag gör, så bevisar det bara att jag gjort rätt. Jag känner inget behov av att umgås med människor som har inskränkta, rasistiska och homofobiska åsikter och att dessa människor inte uppskattar att jag motverkar dem övertygar mig om att jag är på rätt spår.
 
Idag finns det, framförallt inom sociala medier, en ström av SD-sympatisörer som härjar och gapar på alla som öppet argumenterar för mångfald  och öppenhet. Jag har uppriktigt svårt att förstå varför så fundamentalt grundläggande och självklara värderingar kan reta upp somliga så oerhört mycket. Men antagligen upplever dessa människor att okända människor som kommer till landet hotar deras identitet. En vacker dag förstår de kanske att de oroar sig i onödan, och att vara rädd för att förlora sin identitet är inte som en licens som ger en rätt att bete sig illa. Gå till en terapeut och prata istället, det är bättre, försök lära känna dig själv så kanske du till och med kan utvecklas. Att förstå varför vi som individer gör som vi gör och tycker som vi tycker är något som alla kan finns glädje och kunskap i. Det här medför också vikten av att vi som tror på tolerans och medmänsklighet fortsätter att stå för våra åsikter så att inte de arga och aggressiva vinner, det kanske inte kommer omvandla någon men det kanske kan få några läsare eller åhörare att tänka en extra gång innan de går till valurnan.

Mest kommenterade inläggen

Jesper Nilsson

Sista debatten

Igår genomfördes den sista debatten innan valet i SVT. Det var en frejdig d...

Jesper Nilsson

Två statsministerkandidater och en missnöjd Svarte-Petter med högljudda följare

Igår sände SVT ett program som hette "Jag vill bli statsminister" där de fö...

Jesper Nilsson

Döm aldrig en hel grupp efter en enskild individs dåliga beteende

I dagens inlägg öppnar jag mig och berättar om en personlig upplevelse som ...

Jesper Nilsson

Åkessons pinsamma sågning av P3

Igår gästade Jimmie Åkesson Morgonpasset i P3 liksom de andra partiledarna ...