Blogg

Magnus Nygren måste straffas!

Jag brukar inte skriva två dagar efter varandra, men nu har det dykt upp en händelse som jag måste kommentera. För det har inträffat någonting som jag själv berörs väldigt illa av.

Natten till söndagen var Färjestads lagkapten Magnus Nygren ute i Karlstad och använt sig av rasistiska tillmälen gentemot en annan människa. Både klubben och Nygren verkar inse allvaret i situation och gjorde under dagen följande uttalande: http://www.farjestadbk.se/play/video/16430321

Det är bra att Nygren kryper till korset ber om ursäkt och även säger sig vilja träffa personen i fråga, det talar för att han själv ångrar sig. Men skadan är redan gjord och det här måste få konsekvenser. Det är otroligt illa att lagkaptenen för en av Sveriges mest anrika hockeyklubbar gör något sådant här. Det går helt på tvären mot mina värderingar och vad ishockeyn står för. Vad som är ett rimligt straff i det här fallet vet jag inte, jag tycker i alla fall inte att han ska få vara kvar som lagkapten. Men det bästa vore om förbundet och klubben tillsammans bestämmer vad som ska ske. Personligen tycker jag att en avstängning är på sin plats samt att han tvingas skänka en rejäl summa pengar till en flyktingförläggning eller för att förbättra situationen för ensamkommande flyktingbarn. Det skulle kunna visa på att han trots allt inte är rasist och rent av kan tänka sig att bistå mångfaldsfrågor.

Det räcker inte bara med att ta avstånd. Det här är en kille som skulle vara aktuell för att spela VM för Sverige i vår och efter en sådan här händelse sänder helt fel signaler att låta honom företräda Tre Kronor. Färjestads säsong är slut, så han kanske inte behöver stängas av från klubbens håll. Men vad sägs om att klubben tar ifrån honom hans ”C” på tröjan och skänker hans lön en månad till en mångfaldsorganisation samt att hans stängs av i landslaget resten av säsongen? Som sagt är jag osäker på straffets skala och eftersom jag inte har all information och inte känner Nygren vill jag inte säga exakt vad som skulle vara rimligt, det får beslutsfattarna hantera. Men sedermera kommer det falla på Nygrens lott att själv med tiden visa att det här inte är förenligt med hans och ishockeyns värderingar, det vore ju till exempel en bra idé om han skänker biljetter till någon av Färjestads matcher till en flyktingförläggning nästa säsong.

Det är hur som helst otroligt viktigt att FBK och svenska ishockeyförbundet agerar. Ishockey är fortfarande vad som brukar kallas ”den vite mannens sport”, mörkhyade spelare är världen över, så ock i Sverige, i enorm minoritet. Det gör det här ännu värre, eftersom det verkligen sänder en signal om att ishockeyn är intolerant gentemot mångfald. Så får det inte vara! Således måste de berörda organisationerna agera, dessutom skulle det vara bra om Färjestads supporterklubb också tog avstånd. Ståplatsläktare i hela landet präglas oerhört mycket av manliga vithetsnormer, vilket gör att många även har ett rasistiskt tänk. Det vore obegripligt illa om dessa kunde legitimera sin inskränkthet på grund av Nygren.

Det här är ett oförsvarbart uttalande och inte värdigt ishockeyn som sport. Det här måste få konsekvenser och förkastas av alla oss som älskar hockey.

Mest lästa inläggen

Jesper Nilsson

Bra Annie- nu är det väl klart ändå?

Äntligen. Efter månader av status quo och en fredlig form av meningslöst sk...

Jesper Nilsson

När den lyxiga hockeymiljonärsfasaden faller

Har du någon gång drömt om en tillvaro där du är ekonomiskt oberoende med f...

Jesper Nilsson

Varför blir vissa så provocerade av allas lika värde?

Sofia B Karlsson drev i AIK ett projekt för inkludering och jämställdhet so...

Jesper Nilsson

Den som ställer till rätta har alltid mer att göra än den som bara ställer till

Då vi börjar närma oss juletider förs mina tankar till julkalendrar och vad...

Blogg

Skildringar av historiska händelser

 

Jag var på Sabaton i fredags, vilket var en fantastisk upplevelse för mig som hårdrocksälskare med snabb och kraftfull musik samt enorm pyroteknik. Men med anledning av att deras låtar nästan uteslutande handlar om krig, så vill jag gärna resonera lite kring huruvida det är möjligt att beröra ett sådant ämne utan att samtidigt förhärliga slagen eller ta politisk ställning.

Först och främst måste det viktigaste vara utgångspunkten: varför gör vi den här låten? Vad vill vi säga? Världen har ständigt krigat, länder mot länder, religion mot religion, allt för makt och girighet. Att berätta vad soldaterna faktiskt utsätts för och det elände som lokalbefolkningen tvingas utstå till följd av dessa krig är inte alls fel, tvärtom det är något vi bör känna till, så att vi kan arbeta för att få stopp på det. Men det gäller att vara försiktig. Sabatons senaste skiva heter ”The last stand” och varenda låt bygger på en grupp soldater som står inför en sista kraftmätning för att antingen överleva eller möta döden. Det innebär att de per automatik har denna grupps perspektiv, exempelvis i låten ”Shiroyama”, som handlar om samurajernas sista slag, där de möter sitt öde till följd av att deras fiende helt enkelt hade överlägsna vapen. Vilket medför att lyssnaren får en känsla av att: ”det är samurajerna vi ska hålla på”. Vad Sabaton dock gör bra är att de inte demoniserar och svartmålar den andra sidan. Det finns ju alltid två sidor i ett slag och oavsett vem som började så finns det oskyldiga människor på båda sidor som tvingas döda varandra.

Helhetsmässigt är Sabaton ganska duktiga på att hålla sig neutrala och faktiskt rent av lyckas förmedla vilket elände krig verkligen är. Men ibland använder de vissa värderingsord såsom ”they stood ’strong’ and the legend still lives on” som finns att höra i låten ”The lost battalion”. Det gör att det kan tolkas som att de tycker att de berörda soldaterna är starka och förtjänar att hyllas. Nu överlevde just den här gruppen en vecka fast i den franska skogen Argonne under första världskriget medan deras egen artillerield ven omkring dem. Sabaton hyllar förvisso de här soldaterna och det bör undvikas, men de hyllar dem för att de överlevde en utsatt situation och inte för att de var ”tappra krigare" och det är stor skillnad.

Annars blev Sabaton främst uppmärksammade då de 2012 gjorde en skiva vid namn ”Carolus Rex” och som handlade om den svenska stormaktstiden, något som givetvis är lite kontroversiellt eftersom det oftast är högerextrema krafter i Sverige som pratar om den här tiden. Hos många gick säkert tankarna genast till Ultima Thules nationalromantiska glorifiering av kungarna och karolinerna, den jämförelsen är dock ohållbar. Det finns egentligen inga som helst likheter mellan dessa band, Sabaton är ett opolitiskt hårdrocksband som bara är intresserade av historia och tog hjälp av historikern Bengt Liljegren för att hålla sig så objektiva och faktamässiga som möjligt. Ultima Thule spelar vikingarock, är uttalade nationalister och har sin utgångspunkt i att bara sjunga ur svenskarnas perspektiv och att helt okritiskt romantisera Karl XII och hans karoliner.

Sabaton avslutade ovanstående skiva med texten: ”Hur ska vi då minnas, var han hjälte eller ej? Dårskap eller hjältemod, ja det skall du fråga dig.” Det sista tolkar jag som en retorisk fråga som gör det uppenbart att de inte hyllar Karl XII utan berättar om hans liv och vad soldaterna faktiskt tvingades uthärda, men också om deras illdåd, som när de slaktade de ryska krigsfångarna efter slaget vid Fraustadt. Det är bra att de gjorde den här skivan, det får inte vara så att högerextremister ska få ensamrätt på Sveriges historia. Alla ni som läst mina inlägg eller känner mig vet att jag lyssnat mycket på Ultima Thule, Sabaton har spelat en klart väsentlig del för mig att växa ifrån det och se hur historien egentligen borde skildras och att romantisering ska undvikas. Därför känns det viktigt för mig att skriva det här inlägget.

Avslutningsvis är Sabaton ett väldigt bra hårdrocksband, de är förhållandevis duktiga på att hålla sig neutrala och undvika ställningstaganden och en enskild individ kan lära sig mycket av att lyssna på dem. Men ibland skulle de kunna uttrycka sig lite försiktigare då de kan bli lite ensidiga, fast å andra sidan är det inte makthavare det rör sig om utan ett hårdrocksband som nog också tänker på att ge lyssnaren en stark upplevelse. Att lyssna på Sabaton är ungefär som att se en historisk actionfilm och då är de betydligt bättre på att vara objektiva än amerikanerna, vilket förvisso kanske inte säger så mycket.

Mest omtyckta inläggen

Jesper Nilsson

Utsatta minoriteters vardag

Det har gått ett par veckor sedan mitt senaste inlägg. Detta beror på att d...

Jesper Nilsson

Machokultur och trashtalk

I dagarna har det uppmärksammats en händelse från Svenska hockeyligan. Två ...

Jesper Nilsson

Stefan Löfven bortröstad, allt ansvar ligger nu hos C och L

Nu har det skett, det vi redan vetat om skulle ske efter valnatten; Allians...

Jesper Nilsson

En vecka efter valet

En vecka har nu passerat sedan valdagen och är rösterna färdigräknade.Det b...

Blogg

Rocka sockorna

 

Igår var det internationella Downs syndrom-dagen, vilket medförde att människor över hela världen hade omaka strumpor för att uppmärksamma detta. Det här är såklart någonting jag välkomnar och uppskattar, det var ju bara några veckor sedan jag själv skrev ett inlägg om att människor med Downs syndrom måste representeras i samhället.

Trots att jag verkligen tycker att det är bra att ha en dag som lyfter fram människor med Downs syndrom, eller kvinnor, eller någon annan utsatt minoritet, så måste jag ändå framhäva att det inte räcker någonstans att kämpa för detta under en dag. Kampen för alla människors lika värde och rättigheter pågår varje dag och i slutändan hjälps den inte speciellt mycket av att vi bär omaka strumpor en dag om dag. På samma sätt som en man sjuk i prostatacancer inte blir friskare för att jag odlar mustasch i november, lika lite som en kvinna med bröstcancer tillfrisknar för att jag bär ett rosa band, så blir människor med Downs syndrom mer accepterade för att jag har omaka strumpor. Det är jättebra initiativ eftersom det belyser en utsatt grupp och det symboliserar att jag bryr mig om dem. Men det är inte symbolen som är det mest väsentliga, utan innebörden.

Om vi ”rockar sockorna” en dag om året, men inte bryr oss om individerna som berörs av det under resten av året, så tillför vi i praktiken ingenting för deras rättigheter. Vi behöver synliggöra dessa människor varje dag, det kan vara att hälsa och småprata när vi möter personerna i fråga. Det viktiga är att visa att vi ser dem som individer och inte som något avvikande.

Under Pride-månaden i juni brukar många ändra sina profilbilder på Facebook till ett regnbågsmotiv, många som gör detta vet jag har aldrig någonsin lyft ett finger för HBTQ-personers rättigheter. Eller för den delen alla som ändrade sina bilder till ett motiv med trikoloren efter terrorattentaten, samtidigt som ingen bryr sig om händelserna i Afrika och Mellanöstern. Vad betyder det i praktiken? Kommer någon av de som drabbats må bättre av att du byter profilbild för vänner och följare i ditt sociala nätverk? Jag säger inte alls att det är fel, som sagt, finns det ett viktigt symbolvärde och uppmärksammar en utsatt grupp. Men det är inte läge att slå sig för bröstet heller.

Använd omaka strumpor, men kom ihåg att alltid värna rättigheterna för människor med Down syndrom och uppmuntra andra att göra detsamma.

Mest kommenterade inläggen

Jesper Nilsson

Sista debatten

Igår genomfördes den sista debatten innan valet i SVT. Det var en frejdig d...

Jesper Nilsson

Två statsministerkandidater och en missnöjd Svarte-Petter med högljudda följare

Igår sände SVT ett program som hette "Jag vill bli statsminister" där de fö...

Jesper Nilsson

Döm aldrig en hel grupp efter en enskild individs dåliga beteende

I dagens inlägg öppnar jag mig och berättar om en personlig upplevelse som ...

Jesper Nilsson

Åkessons pinsamma sågning av P3

Igår gästade Jimmie Åkesson Morgonpasset i P3 liksom de andra partiledarna ...