Blogg

Sociala medier måste våga stänga extremisternas konton

 
Igår hände något uppseendeväckande och väldigt glädjande; Youtube stängde permanent ner Alternativ för Sveriges konto, detta efter att "partiet" (jag väljer att sätta "parti" inom citationstecken då jag har väldigt svårt att se dem som ett riktigt parti, "utbruten separatistgrupp från Sverigedemokraterna är en mer passande beskrivning") lagt upp ett klipp med titeln “Nyhetsankare ska kunna tala FLYTANDE SVENSKA!" Jag hann inte se klippet, men det var garanterat fullt av hat och hets. Vilket Youtube/Google snabbt upptäckte och stängde ner kontot permanent eftersom det bröt mot deras regler.
 
Det här är föredömligt. Det var synnerligen underhållande att se AfS företrädare och sympatisörer gråta ut på Twitter. Generellt sett kan jag tycka att sociala medier är alldeles för överseende när det gäller extrema rörelser och enstaka idioter. Twitter och Facebook, även Youtube, tillåter att radikala åsikter ges utrymme i alldeles för stor utsträckning. Missförstå mig inte, yttrandefriheten är viktig, men medierna måste säga ifrån när extremisterna spårar ur, medierna ska inte tillåta sig vara en plattform för galna sinnesförvirringar.
 
Jag vet att vissa SD-konton har stängts av Facebook, permanent eller tillfälligt, men de kan definitivt bli mer konsekventa. Många inlägg skrivs endast för att hetsa upp stämningen, även om formellt sett följer reglerna, och då spårar det istället ut i kommentarsfälten. Sidorna måste rimligtvis ansvara för sina följare och därmed sina kommentarer, varav jag anser att det vore rimligt om Facebook stängde konton om det framgår att det händer hela tiden-
 
Youtubes agerande var hur som helst ett steg i rätt riktning, nu hoppas jag sociala medier fortsätter på samma spår!

Mest lästa inläggen

Jesper Nilsson

Bra Annie- nu är det väl klart ändå?

Äntligen. Efter månader av status quo och en fredlig form av meningslöst sk...

Jesper Nilsson

När den lyxiga hockeymiljonärsfasaden faller

Har du någon gång drömt om en tillvaro där du är ekonomiskt oberoende med f...

Jesper Nilsson

Varför blir vissa så provocerade av allas lika värde?

Sofia B Karlsson drev i AIK ett projekt för inkludering och jämställdhet so...

Jesper Nilsson

Den som ställer till rätta har alltid mer att göra än den som bara ställer till

Då vi börjar närma oss juletider förs mina tankar till julkalendrar och vad...

Blogg

Ignorera inte en situation där du ser någon bli kränkt!

Häromdagen var jag nere på stan för att besöka min favoritbutik och köpa lite god dryck till kvällen. Jag kom ut och fick genast höra en fullgubbe säga åt några killar, som inte ens såg ut att ha fyllt tio, att ”åka hem till sina hemländer”. Jag tände till direkt (vadå hemländer, de kan mycket väl vara födda här, var ska de ta vägen?) och gick fram till gubben och gav honom en tillrättavisning, försökte förklara för honom att det inte är acceptabelt att säga sådana saker. Hans invändning var att ”de jävlades med honom.” Men herregud, det är ju bara småpojkar nog borde en vuxen människa kunna bortse från vad de har för sig och framförallt inte vilja inskränka deras rättigheter. Det finns säkert många tragiska anledningar till gubbens situation, men det är inte som en licens som ger honom rätt att bete sig hur som helst. 

Poängen med att säga ifrån till gubben var inte främst riktat mot honom, utan till barnen. Killarna såg lite skärrade ut, jag vände mig till dem innan jag gick vidare och sade åt dem att inte ta åt sig av vad gubben sagt. En tackade, en annan sträckte ut sin hand för att skaka min. Det är viktigt att barn får se att någon som ser ”typiskt svensk” ut ställer sig på deras sida, bryr sig om deras rättigheter och tycker att de har lika mycket rätt att bo i Sverige oavsett var de eller deras föräldrar är födda. Det motverkar risken att de växer upp med en känsla av att vara utanför och ovälkomna.

Jag har alltid tyckt om barn så det berörde mig väldigt illa att se gubben kränka dem, inte för att jag tycker att han ska kränka någon annan heller för den delen. En och annan skulle säkert nu säga ”vadå, du har ju varit SD:are...” Ja, och det finns en anledning till att jag inte längre är det, jag skulle aldrig någonsin ha sagt så till andra människor, framförallt inte till barn. Dessutom kan jag tycka att jag, med min bakgrund, har ett extra ansvar att stå upp för mänskliga rättigheter.

Jag tror inte att jag räddade världen och dödade rasismen i Sverige den där dagen. Men vi kan alla göra något, om vi hjälps åt kanske vi kan bygga upp ett bättre samhälle med ökad tolerans och öppenhet!

Mest omtyckta inläggen

Jesper Nilsson

Utsatta minoriteters vardag

Det har gått ett par veckor sedan mitt senaste inlägg. Detta beror på att d...

Jesper Nilsson

Machokultur och trashtalk

I dagarna har det uppmärksammats en händelse från Svenska hockeyligan. Två ...

Jesper Nilsson

Stefan Löfven bortröstad, allt ansvar ligger nu hos C och L

Nu har det skett, det vi redan vetat om skulle ske efter valnatten; Allians...

Jesper Nilsson

En vecka efter valet

En vecka har nu passerat sedan valdagen och är rösterna färdigräknade.Det b...

Blogg

Den här hettan är läskig

 
Hettan, torkan, [infoga det ord du föredrar], liknar ingenting jag har upplevt tidigare. Det råder skogsbränder över hela Sverige, gräs och andra växtligheter bränns av värme och brist på vatten, det är deprimerande att se. Förr i tiden, för drygt hundra år sedan, var människor helt beroende av en lyckad skörd för att kunna mätta sig själva och djuren samt lägga undan ett ordentligt förråd till vintern. Tänk om det hade varit samma sak nu, det är svindlande att föreställa sig hur stor del av Sveriges befolkning som skulle fått sätta livet till på grund av den här torkan.
 
Det var dock innan den globala spårade totalt, för visst är denna hetta en viktig påminnelse om hur maktlösa vi är inför naturens krafter. Nu tror jag inte att de tänker så, men en stor vinnare i det här kan bli Miljöpartiet. Det vore djupt dåraktigt att fortsätta ifrågasätta (märkligt att det fortfarande finns sådana) klimatförändringarna efter den torkan och en rekordvarm majmånad, och då har MP, som ju har miljön som en profilfråga, en stor möjlighet att göra detta till en valfråga. 
 
Gällande politik är det beklämmande att se hur S och M i sociala medier beskyller varandra för att inte ha satsat tillräckligt mycket på vattenbombande flygplan, då måste jag berömma Centerpartiet, som utan att prata om andras brister, endast lyfte fram sina egna förslag. Det finns ingen poäng att älta vad som gjorts och inte gjorts av respektive regering, det väsentliga nu är situationen som uppstått och hur vi löser den.
 
Låt mig avsluta med ett stycke ur Kristina från Duvemåla, så kan vi åtminstone glädjas åt att vi inte kommer svälta ihjäl på grund sv missväxt:
I fjol var det våtår, nu är det torka
I fjol tog floden vårt hö, nu bränns det i solen
Vad nyttar oss mödan, vad ger oss slitet?
När Herrans väderlek gör att allt går om intet

Mest kommenterade inläggen

Jesper Nilsson

Sista debatten

Igår genomfördes den sista debatten innan valet i SVT. Det var en frejdig d...

Jesper Nilsson

Två statsministerkandidater och en missnöjd Svarte-Petter med högljudda följare

Igår sände SVT ett program som hette "Jag vill bli statsminister" där de fö...

Jesper Nilsson

Döm aldrig en hel grupp efter en enskild individs dåliga beteende

I dagens inlägg öppnar jag mig och berättar om en personlig upplevelse som ...

Jesper Nilsson

Åkessons pinsamma sågning av P3

Igår gästade Jimmie Åkesson Morgonpasset i P3 liksom de andra partiledarna ...