Blogg

Migrationsverkets homosexualitetstest

 

Jag såg precis något som gjorde mig både förbannad och väldigt ledsen. Den öppet homosexuelle Rickard Söderberg gjorde Migrationsverkets homosexualitetstest, vilket genomförs för att granska huruvida asylsökande som uppger sig vara homosexuella verkligen är det. Resultatet blev uppseendeväckande: han är inte trovärdig och hade fått avslag! Den fantastiske tenoren har varit öppen med sin läggning sedan 17-års ålder och är dessutom gift med sin man sedan tio år tillbaka (http://www.expressen.se/nyheter/rickard-soderberg-gjorde-homotestet-fornedrande/), om inte han är trovärdig vem är det då?

Nu tog Söderbergs test bara 20 minuter, i verkligheten hade det förmodligen pågått i timmar. Likväl är resultatet chockerande och säger framförallt någonting om hur svårt det måste vara att ”bevisa” sin sexuella läggning. En asylsökande får svara på frågor som ”När kände du dig attraherad av någon för första gången?”, ”När insåg du att du var homosexuell?” och ”Skulle du beskriva dig som lesbisk eller homosexuell?”” Jag ser flera problem med dessa frågor. Först och främst är de väldigt diffusa att svara på, om någon till exempel skulle fråga mig, som knappt varit kär överhuvudtaget och inte gärna diskuterar min läggning, när jag kom på att jag var hetero skulle jag inte veta vad jag skulle svara. Kan bara tänka mig hur det måste vara för en asylsökande som förmodligen inte ens är bekväm i språket att behöva svara på så blottläggande frågor inför en helt okänd människa.

Dessutom förutsätter frågorna att en människas sexuella läggning är svart eller vit, riskerar en person dödsstraff för sin läggning i sitt hemland lär det innefatta allt som avviker från heteronormen, dvs även bi-,pan,-homo,-trans, eller för den delen asexuella (de sistnämnda märks kanske inte på samma sätt dock). Men hur ska en person kunna precisera det vid en sådan här intervju? Det är ju otroligt komplext för många människor och inte alls lätt att beskriva.

Jag undrar även vad handläggaren som ställer frågorna på Migrationsverket vet om sexuella läggningar? Jag gissar att hen sällan själv knappast är homosexuell vid de flesta tillfällena. Jag är själv ingen expert inom området och skulle sannolikt inte kunna bedöma trovärdigheten, hur ska då en handläggare utan speciell kunskap inom området kunna bedöma det? Det minsta man kan begära är att det åtminstone sitter en HBTQ-person med i samtalet för att underlätta bedömningen. Jag har visserligen inte dubbelkollat detta med Migrationsverket, men jag tvivlar på att så är fallet.

Människor riskerar att utvisas till dödsstraff på grund av Migrationsverkets bristfälliga bedömningar och det är inte värdigt ett land som Sverige!

Mest lästa inläggen

Jesper Nilsson

Bra Annie- nu är det väl klart ändå?

Äntligen. Efter månader av status quo och en fredlig form av meningslöst...

Jesper Nilsson

När den lyxiga hockeymiljonärsfasaden faller

Har du någon gång drömt om en tillvaro där du är ekonomiskt oberoende me...

Jesper Nilsson

Varför blir vissa så provocerade av allas lika värde?

Sofia B Karlsson drev i AIK ett projekt för inkludering och jämställdhet...

Jesper Nilsson

Den som ställer till rätta har alltid mer att göra än den som bara ställer till

Då vi börjar närma oss juletider förs mina tankar till julkalendrar och ...

Blogg

Missunna ingen annan framgång

 

Finns det någonting som provocerar mig? Ja, det finns mycket. En sak är människor som inte tål att det går bra för andra. Jag skulle tro att vi alla har människor i vår omgivning som gör allt för att vara i förarsätet och armbågar sig fram för att göra sig bred på andras bekostnad. Ett sådant beteende är inte bara patetiskt utan även småsint och egensinnigt, folk som har så låg självkänsla att de måste trycka ner andra för att höja sig själva borde fundera på ett allvarligt samtal med en terapeut. Men som i så många andra sammanhang är sannolikt den som är i störst behov av hjälp den sista som skulle erkänna det och söka efter hjälpen.

När jag var med i SD var missunnsamheten påtaglig. Kanske inte så överraskande med tanke på att hela deras politik bygger på att var och en är sig själv närmast. Vissa sökte högt uppsatta anställningar för att bli kända, medan andra ansökte om att kandidera till riksdagen för att få lön, trots att de till och med inom SD vore olämpliga som företrädare då deras intelligensnivå var exceptionellt låg. En av dessa var från samma stad så jag hade en del med denna att göra. Var vi på ett event någonstans och jag stod och pratade med någon från SDU:s förbundsstyrelse kunde jag vara säker på att han skulle komma rultande och ta över samtalet så att ingen annan fick en syl i vädret. Jag minns också när jag fick chansen att hålla tal i Almedalen (jag berättade om hur elever försökte stänga oss ute från ett gymnasium i Västerås), den här personen blev givetvis avundsjuk och kunde inte förstå varför jag fick chansen att hålla tal men inte han. Problemet i det här fallet och i samhället i stort är att korkade människor inte förstår själva att det är korkade.

Skänk en tanke till Wembley. Igår spelades final i världens äldsta fotbollsturnering- FA-cupen mellan Arsenal-Chelsea. Fastän jag inte gillar något av lagen, som dessutom är London-rivaler till mitt kära West Ham, kan jag inte låta bli att röras av att se Aaron Ramsey nicka in avgörandet i slutet och ge Arsenal en titel som de såväl behövde. Tänk vilket utsatt läge de befunnit sig i efter en misslyckad säsong, tänk hur mycket tid och energi de lagt på att nå framgången och hur mycket supportrarna lidit. Det var fint att se att de fick utdelning och jag skulle aldrig missunna ett annat lag framgång, även om jag givetvis alltid sätter mitt eget i första hand. Vackrast av allt var dock före avspark, då hela publiken (90000) traditionsenligt sjöng med i hymnen ”Abide with me”. Här är första versen:

”Abide with me; fast falls the eventide;
The darkness deepens; Lord with me abide.
When other helpers fail and comforts flee,
Help of the helpless, O abide with me”

Det kändes så passande i skuggan av terrordådet i Manchester tidigare i veckan. Jag skulle aldrig slösa bort min tid på avundsjuka, tvärtom är det roligt att det går bra för andra i min omgivning. Lyckas någon jag inte gillar, så gör det mig ingenting, så länge vederbörande håller sig på behörigt avstånd från mig. Däremot blir jag inte glad om jag ser någon göra sig bred på andras bekostnad. För att citera Per-Albin Hansson ”Den starke trycker icke ned och plundrar den svage.”

Mest omtyckta inläggen

Jesper Nilsson

Utsatta minoriteters vardag

Det har gått ett par veckor sedan mitt senaste inlägg. Detta beror på at...

Jesper Nilsson

Machokultur och trashtalk

I dagarna har det uppmärksammats en händelse från Svenska hockeyligan. T...

Jesper Nilsson

Stefan Löfven bortröstad, allt ansvar ligger nu hos C och L

Nu har det skett, det vi redan vetat om skulle ske efter valnatten; Alli...

Jesper Nilsson

En vecka efter valet

En vecka har nu passerat sedan valdagen och är rösterna färdigräknade.De...

Blogg

Religionen i samhället

 

I måndags var det dags igen- ett terrordåd inträffade, den här gången i Manchester. En sådan här fruktansvärd händelse lockar fram det bästa hos vissa människor, precis som efter dåden i Stockholm och Dortmund riktades ett massivt stöd till Manchester och folk öppnade sina hem för totalt okända människor. Men det drar även fram det sämsta hos andra människor, på sociala medier trendade Tommy Robinson, English Defence Leagues ledare (för dig som inte känner till EDL, se det här avsnittet av Uppdrag granskning: https://www.youtube.com/watch?v=9JUP3LocTWI). Jag blev även blockad av en anonym West Ham-supporter på Twittet, efter att jag tillrättavisat honom för att han, i svensk översättning, skrev något i stil med att han ”hatar muslimer och att islam är en genomrutten religion.” (Jag har rapporterat honom.)

Med anledning av detta vill jag resonera lite kring religionens roll i dagens samhälle. Det råder förmodligen inget tvivel om att den var avsevärt mycket mer betydande förr på exempelvis medeltiden då människor inte blev äldre än runt 30 och barnadödligheten var hårresande och människorna var beroende av en lyckad skörd för att överleva. Det är ganska förståeligt att de satte sin tilltro till att en Gud styrde allt och de fick säkert tröst i att de som avled fick komma till himmelriket. Framförallt med tanke på att de inte visste hur Jorden ser ut och hur solen påverkar och allt annat som vetenskapen kommit fram till senare är det ganska förståeligt att folk satte sin tilltro till religionen.

Idag är de flesta mer sekulariserade och även de troende är ofta mer nyanserade och öppna inför vetenskapliga fakta mot vad som var fallet tidigare. Likväl spelar religionen roll även idag, högtider som jul, påsk eller, som imorgon, Kristi himmelfärdsdag, är exempel på detta, våra vanligaste svordomar är religiösa, för att inte tala om att vi ser spår av budorden, som Gud ska ha gett till Moses på tavlor av sten, i dagens lagar. Det finns också knarkare och alkoholister som slutar med sitt missbruk och fyller tomrummet som uppstår med religion.

För att återgå till hur människor beskyller muslimer, så är det helt bisarrt. Fundera till exempel på hur många terrordåd som förekommer i förhållande till antalet muslimer i Europa. När jag pendlade till skolan hände det att jag åkte tåg med en muslim och han berättade hur han försökte använda sin tro till att undvika att ljuga och vara god och respektfull mot andra människor. Skulle han vara en potentiell terrorist? Aldrig!

Exemplet från Twitter som jag nämnde i början gjorde mig särskilt ont eftersom jag är av uppfattningen att fotboll ska vara öppen för alla och därför blir jag oerhört ledsen och arg när en ”supporter” till mitt lag hetsar mot muslimer. Jag hoppas att han inte firade när muslimen Feghouli gjorde mål för West Ham i söndags. Varför ska han spela och göra det bra för en person som inte respekterar hans tro och som misstänkliggör honom?

Men det finns också bra människor. En engelsk muslim (gissa vilket lag han håller på) lade upp en skärmdump från sitt kommentatorsfält på Facebook och meddelade hur rörd han blev. Jag vill att alla muslimer tar åt sig av följande:

”Det finns jättemånga människor som förenas av omtanke och förståelse och som vet att det här är en ondskefull handling till följd av desperation och galenskap och som INTE har att göra med sann tro. Låt inte dessa idioter för en sekund få dig att tro att du är fienden. Jag gick i skolan med dig, du är en del av mitt folk, du är en del av min gemenskap, du är en del av mitt samhälle, lika mycket som någon annan i landet. Glöm inte det!

Mest kommenterade inläggen

Jesper Nilsson

Sista debatten

Igår genomfördes den sista debatten innan valet i SVT. Det var en frejdi...

Jesper Nilsson

Två statsministerkandidater och en missnöjd Svarte-Petter med högljudda följare

Igår sände SVT ett program som hette "Jag vill bli statsminister" där de...

Jesper Nilsson

Döm aldrig en hel grupp efter en enskild individs dåliga beteende

I dagens inlägg öppnar jag mig och berättar om en personlig upplevelse s...

Jesper Nilsson

Åkessons pinsamma sågning av P3

Igår gästade Jimmie Åkesson Morgonpasset i P3 liksom de andra partiledar...