Blogg

Kent Ekeroth- skandalernas man som ändå inte blir utesluten

 

Kent Ekeroth skämde ut sig förra veckan, för vilken gång i ordningen? Den här gången hamnade han i slagsmål på krogen… Jag har egentligen ingen lust att skriva om det här, dels för att den här historien redan har uppdagats och analyserats av flera olika medier (Lena Mellin på Aftonbladet tyckte jag skrev väldigt bra http://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/lenamellin/article23986633.ab) och dels för att jag är så trött på alla skandaler som just Ekeroth varit inblandad i utan att konsekvensen blivit att SD sätter ner foten mot hans uppträdande. Nu blev han uppmuntrad att ”ta en paus”, det blev han efter järnrörsskandalen också och det tog inte lång tid innan han var tillbaka. Frågan är hur länge han blir borta den här gången.

SD:s daltande med Ekeroth är så oerhört godtyckligt eftersom de vill ha hårdare straff i allmänhet och vill utvisa kriminella invandrare utan vidare. De anser tydligen inte att människor från andra delar av världen är värda en andra chans, men Kent Ekeroth är värd hur många chanser som helst.

Det förefaller som att Ekeroth alltid har med sig sina livvakter när han är ute, det förvånar mig inte. Av förklarliga skäl finns det många som skulle vilja ge honom en smäll, missförstå mig inte-  jag tycker inte att någon ska behöva utstå hat och våld. Men Kent Ekeroth har åsikter som definitivt kan anses provocerande för många människor, dessutom har han uppenbara problem med att bete sig anständigt vilket gör att människor blir än mer aggressiva mot honom. Som förtroendevald ska ingen behöva känna sig otrygg, men Ekeroth och Sverigedemokraterna borde fråga sig själva varför folk blir så känslomässigt berörda av deras åsikter. Somliga frågar tjejer som blir antastade på krogen något så dumt som ”vad de haft på sig”, Ekeroth borde fråga sig själv ”vad har jag sagt och gjort?” Här ser vi sannolikt ett tecken på könsmaktsordning. Då kvinnor i allmänhet får ”skylla sig själva” medan Kent Ekeroth, åtminstone enligt sig själv ”blivit oskyldigt påhoppad.”

Det borde inte vara en tillgång för partiet att ha en företrädare som Ekeroth. Han går ju inte alls ihop med deras försök att bli mer ”rumsrent”. Det här skulle kunna bero på att SD har en stor grupp väljare som varit med en längre tid och som gillar mer öppet radikal politik, dessa skulle möjligtvis inte identifiera sig med partiet om de gick för långt mot mitten (utåt sett). Men genom att behålla Ekeroth har partiet dels kunnat bli mer försiktiga i sin politik samtidigt som de inte behövt riskera att förlora sina ursprungsväljare. Framtiden lär utvisa vad som kommer hända nu, men min gissning är att Ekeroth snart är tillbaka.

Mest lästa inläggen

Jesper Nilsson

Bra Annie- nu är det väl klart ändå?

Äntligen. Efter månader av status quo och en fredlig form av meningslöst sk...

Jesper Nilsson

När den lyxiga hockeymiljonärsfasaden faller

Har du någon gång drömt om en tillvaro där du är ekonomiskt oberoende med f...

Jesper Nilsson

Varför blir vissa så provocerade av allas lika värde?

Sofia B Karlsson drev i AIK ett projekt för inkludering och jämställdhet so...

Jesper Nilsson

Den som ställer till rätta har alltid mer att göra än den som bara ställer till

Då vi börjar närma oss juletider förs mina tankar till julkalendrar och vad...

Blogg

Premier Leagues regnbågskampanj

 

Under omständigheter då nyheterna mestadels består av elände och tråkigheter om hur Kent Ekeroth skämt ut sig igen, om döda diktatorer och andra saker som lätt kan få en individ att känna sig nedstämd, så tänkte jag inta en annan infallsvinkel och lyfta fram ett glädjeämne från de brittiska öarna.

Från augusti till maj spelas det fotboll på helgerna i engelska Premier League. Varje match följs på plats mellan 30 000 och 70 000 människor, beroende på hur stor arenan är, och ytterligare tiotusentals följer matcherna på puben eller hemma vid TV-apparaterna. Dessutom är ligan oerhört stor världen över, Facebook-sidan har över 38 miljoner ”likes”. Hur många som följer serien i Sverige har jag faktiskt inga exakta siffror på, men i tips-SM (som i första hand berör engelska matcher) så deltog, enligt Svenska spels hemsida, 62 934 individer, vilket kanske kan ge en bild av intresset här.

Min poäng är att det finns ett enormt intresse för Premier League och därför är det fantastiskt glädjande att ligan under helgen haft en regnbågskampanj. Kaptenerna i respektive lag har haft regnbågsfärgade armbindlar, Premier Leagues Facebook-sida och Twitter-konto har haft en regnbågsfärgad bakgrund och flera klubbar som Arsenal, Manchester City och min egen West Ham United (som syns på bilden) har följt detta exempel. Reaktionerna har övervägande varit väldigt positiva. Det finns såklart de som inte gillar det, men jag upplever det som en kraftig minoritet. Ett Twitter-konto med 10 000 följare (West Ham Photos) lade ut bilden på regnbågsflaggan och klubbmärket med texten i svensk översättning: ”om du har problem med bilden bakom emblemet, var snäll och hitta ett annat lag att hålla på.”

Det sakliga argument som jag sett mot regnbågskampanjen på sociala medier är att de vill att fotbollen ska vara ”politiskt oberoende”. Jag kan förstå ståndpunkten, men det här handlar inte bara om politik. Det handlar om mänskliga rättigheter och om att fotbollen ska vara öppen för alla. HBTQ-personer är sorgligt underrepresenterade inom all idrott och inte minst inom fotboll, Justin Fashanu är den hittills enda brittiska spelare som kommit ut. Det gjorde han 1990, tyvärr tog han livet av sig 1998 och det är ett tydligt bevis på hur viktigt det är att HBTQ-frågor lyfts fram.  Anton Hysén är såklart mest känd i Sverige. Det är förstås bra att han kom ut, fast han tillhör ju inte ens toppskiktet i Sverige. Tänk om en så högt ansedd spelare som exempelvis Zlatan skulle komma ut som homosexuell, det skulle verkligen öka acceptansen för HBTQ-personer, inte bara inom fotbollen utan även i samhället.

Bland vissa galningar inom sporten, framförallt på läktaren hos somliga ”supportrar”, finns en tendens till intolerans och homofobi, just därför är det här en enorm manifestation av Premier League. Det skulle vara fantastiskt om Allsvenskan och svenska hockeyligan kunde göra samma sak i Sverige, det skulle behövas!

Mest omtyckta inläggen

Jesper Nilsson

Utsatta minoriteters vardag

Det har gått ett par veckor sedan mitt senaste inlägg. Detta beror på att d...

Jesper Nilsson

Machokultur och trashtalk

I dagarna har det uppmärksammats en händelse från Svenska hockeyligan. Två ...

Jesper Nilsson

Stefan Löfven bortröstad, allt ansvar ligger nu hos C och L

Nu har det skett, det vi redan vetat om skulle ske efter valnatten; Allians...

Jesper Nilsson

En vecka efter valet

En vecka har nu passerat sedan valdagen och är rösterna färdigräknade.Det b...

Blogg

SD stödjer åter Moderaternas budget och bevisar att de är ett utpräglat högerparti

 

Sverigedemokraterna fortsätter allt jämnt bedyra att de är ett mittenparti, deras ställning i budgetomröstningarna bevisar dock motsatsen. Det mest kända exemplet på detta är såklart när de 2014 fällde regeringens budget och skapade parlamentariskt kaos genom att rösta på alliansens budget. Den här gången röstar de på Moderaternas, vilket innebär att de blir det enda parti som stöder en budget utöver sin egen. Det här gör de för att ”fälla regeringen”. Det går inte att tolka på något annat sätt än att de är ett utpräglat högerparti, om nu någon tvivlade på det.

Jag har redan tidigare skrivit inlägg om att SD inte är ett välfärdsparti (http://mrjespernilsson.blogg.se/2016/august/), till det kan även tilläggas att SD nu även svängt och blivit mer toleranta till vinster i välfärden. SD för en politik som skulle medföra ett djungelns lag samhälle där ”den starke överlever”, en högerextrem politik som inte vore önskvärd överhuvudtaget. När Mattias Karlsson intervjuades av Expressen sa han själv att de ”vill fälla regeringen” och att ”Moderaterna är det parti som de ligger närmast ett samarbete med i nuläget” samtidigt som han påstår att de är ett ”mittenparti” (http://www.expressen.se/nyheter/sd-kommer-rosta-pa-ms-budgetmotion/).

Jag håller med Karlsson om att det förefaller mest sannolikt att M skulle kunna tänkas att samarbeta med SD av övriga riksdagspartier, M börjar också gå mer mot att strama åt invandringen och Anna Kinberg-Batra fortsätter att undvika att svara på frågan om hon kan tänka sig att sitta i regering med SD. Det som dock är beklämmande är att Karlsson fortfarande påstår att de skulle vara ett mittenparti, de röstar förvisso med de rödgröna i enskilda frågor ibland i riksdagen, men det är knappt värt att nämna med tanke på övriga situationer. SD tycks inte bry sig om att bryta mot några av riksdagens normer för att sänka regeringen och varför skulle de vara så angelägna om det inte vore för att de helt enkelt inte gillar dess politik, trots att de säger sig förespråka flera av förslagen som de rödgröna lägger fram. Dessutom blir det här tredje gången som SD röstar på Alliansens- (2014) eller Moderaternas (2015/2016) budget, det om något bevisar att SD:s värderingar är höger, deras politik är höger och de är mer höger än något annat parti i Sverige och att de påstår sig vara något annat är snudd på skrattretande (tyvärr är det för många som går på det för att det ska vara roligt).

Det tycks inte helt osannolikt att vi kan få en M/SD-regering efter valet 2018, hemska tanke! Men det är två år kvar och mycket kan hända innan dess, förhoppningsvis hinner SD skämma ut sig lite mer innan dess. Även om deras skandaler inte påverkar deras egen väljarkår så medför det svårigheter för Moderaterna att legitimera för sina sympatisörer att styra med SD.

Mest kommenterade inläggen

Jesper Nilsson

Sista debatten

Igår genomfördes den sista debatten innan valet i SVT. Det var en frejdig d...

Jesper Nilsson

Två statsministerkandidater och en missnöjd Svarte-Petter med högljudda följare

Igår sände SVT ett program som hette "Jag vill bli statsminister" där de fö...

Jesper Nilsson

Döm aldrig en hel grupp efter en enskild individs dåliga beteende

I dagens inlägg öppnar jag mig och berättar om en personlig upplevelse som ...

Jesper Nilsson

Åkessons pinsamma sågning av P3

Igår gästade Jimmie Åkesson Morgonpasset i P3 liksom de andra partiledarna ...