Blogg

Högerextremisternas favoritkung- men varför?

 

Idag är det 30 november, Karl XII:s dödsdag. På 90-talet var det här ett datum som präglades av våldsamma demonstrationer och upplopp, Karl XII är, som många säkert vet, högerextremisternas favorit bland kungar. Men jag har aldrig förstått varför?

Jag har alltid gillat historia och Karl XII:s fälttåg fann jag väldigt intressant, framförallt förr om åren. Numera försöker jag betrakta honom lite mer objektivt och inte så romantiserande. Han var diktator i Sverige från sin kröning år 1697, då han var 15 år. Vid den här åldern var han befogad att styra hela riket, med allt vad det innebar, till exempel utfärda dödstraff. Detta hindrade honom inte från att dricka friskt. Det är såklart vansinnigt betraktat idag, dvs över 300 år senare, men Karl XII var varken bättre eller sämre än någon annan av sin tid. Idag vet, åtminstone de flesta av oss, dock bättre än att hylla diktatorer.

Men Karl XII:s liv skulle jag inte unna min värsta fiende. Från tidig barndom gavs han en soldats uppfostran för att bli bildad både militärt och samhällsmässigt. Han fostrades till att bli enväldig kung av stormakten Sverige och hade inget val överhuvudtaget. När Sverige senare blev anfallet år 1700 lämnade han Stockholm för att tillbringa de sista 18 åren av sitt liv i krig. Det är faktiskt bara tragiskt.

Vad som är märkligt är likväl att högerextremister hyllar honom. Han tog över Sverige som en stormakt, när han dog var den tiden för alltid förbi. Han gjorde egentligen ingenting för Sverige förutom att ta med sig kåldolmar från Turkiet (högerextremister hatar ju influenser från mellanöstern) och att se till att några gator i Bender i nuvarande Moldavien fortfarande har svenska namn, tror faktiskt ingen eller få av de som bor där idag förstår varför.  

Hysteriskt roligt är dock paradoxen att högerextremisternas favoritkung fick asyl i Turkiet och snyltade så mycket på sultanens frikostighet att han och hans karoliner bokstavligt blev utkastade (de kanske är rasister som en form av hämndaktion, vad vet jag?). Hur som helst; efter slaget vid Poltava 1709 behövde Karl XII en tillflyktsort och fick det i dåvarande Turkiet. Det kanske dessa högerextremister borde känna till…Men de envisas med att påstå att han minsann stod upp för Sverige, som om han hade något val.

Men ett återkommande tema bland högerextremister är att de förutom att vara obildade, dessutom är väldigt selektiva med vem de väljer att tro på. Många inom exempelvis tycker exempelvis det är mycket trevligare att lyssna på journalisten Herman Lindqvists återberättelser än vad historiker som Bengt Liljegren och Dick Harryson har att säga, anledningen är att Lindqvist inte forskar själv och därför inte ifrågasätter och problematiserar vissa påståenden i samma utsträckning som Liljegren och Harryson, varav de båda sistnämnda är mycket mer kritiska, vilket inte extremisterna tycker om.

För egen del brukade jag hylla Karl XII som en folkets kung som förstod och ville dela sina karoliners villkor (han använde inte peruk och ingen stiligare vapenrock), det inser jag nu var väldigt romantiserande och naivt. Numera kan jag använda honom som ett avskräckande exempel och vara tacksam för att vi idag vet bättre än att göra femtonåringar till diktatorer.

(Fakta finns att ta del av i Bengt Liljegrens biografi om Karl XII, mycket intressant läsning.)

Mest lästa inläggen

Jesper Nilsson

Bra Annie- nu är det väl klart ändå?

Äntligen. Efter månader av status quo och en fredlig form av meningslöst...

Jesper Nilsson

När den lyxiga hockeymiljonärsfasaden faller

Har du någon gång drömt om en tillvaro där du är ekonomiskt oberoende me...

Jesper Nilsson

Varför blir vissa så provocerade av allas lika värde?

Sofia B Karlsson drev i AIK ett projekt för inkludering och jämställdhet...

Jesper Nilsson

Den som ställer till rätta har alltid mer att göra än den som bara ställer till

Då vi börjar närma oss juletider förs mina tankar till julkalendrar och ...

Blogg

SD:s landsdagar

 

I skrivande stund pågår Sverigedemokraternas landsdagar. Det förefaller, utifrån TV-sändningen i SVT, finnas en del tomma stolar, förmodligen eftersom somliga tagit tillfället i akt att låta alkoholen flyta rätt ordentligt efter att gårdagens förhandlingar avslutats. Utifrån mina egna erfarenheter var det dock inte riktigt lika i partiet som i det dåvarande ungdomsförbundet, men det är inte ovanligt med ett redigt supande. Jag ska inte förneka att jag själv också gärna tog mig ett par glas (vem orkar vara nykter i det sällskapet?), skillnaden är att jag alltid visste var jag skulle dra gränsen. Fast visst är det anmärkningsvärt att ett riksdagsparti med regeringsambitioner dricker så mycket.

Hur som helst tänkte jag gå in mer på de politiska frågor som SD behandlar under dagarna, imorgon kommer de exempelvis avgöra om de tycker att homosexuella ska få adoptera eller inte. Får jag spekulera så tror jag inte att det kommer gå igenom, men herregud det har enligt Svea Rikes lag varit tillåtet sedan 2003. SD pratar gärna om konservatismens försiktighetsprincip, det gjorde jag också, men det finns inget försiktigt med att göra en U-sväng. Det är bara inskränkt, missunnsamt och direkt elakt. Skulle SD trots allt godkänna detta är det bara en taktik från toppen för att kunna beskylla muslimer för att vara fientligt inställda mot HBTQ-personer.

Den största skillnaden mot när jag var med i partiet är dock att deras politik hårdnar alltmer. När jag var med hade SD ganska nyligen gått över till att i första hand snarare kalla sig socialkonservativa än renodlade nationalister, partiet ville då begränsa asyl-och anhöriginvandringen med 90%, men jag upplevde det som en önskan från partiet att fortsätta arbeta bort rasismen, låta ännu fler stanna och verkligen vilja bli ett trovärdigt alternativ till de andra partierna, med den skillnaden att de riktade mer fokus på Sveriges historia och traditioner. Tänk så blind jag var.

Partistyrelsen har nu framlagt förslag om ett, som Paula Bieler uttryckte det: "totalstopp för asyl i Sverige förutsatt att vi inte är närmsta grannland." Det är en klar radikalisering. Det innebär alltså att människor som flyr från krigen i Mellanöstern och Afrika inte ska få asyl i Sverige. Däremot är krigsdrabbade människor från Danmark, Finland och Norge välkomna, bortsett från det faktum att de inte varit i krig sedan andra världskriget… De vill även stoppa möjligheten till dubbla medborgarskap och vill även kunna dra tillbaka dessa i de fall som de delats ut på ”felaktig grund” (oklart vad de menar med detta). De vill helt enkelt begränsa människors möjligheter att komma till och stanna i Sverige. Jag kan egentligen bara säga att jag är väldigt glad att jag inte längre är en del av den där rörelsen.

Avslutningsvis vill jag berätta att jag träffade en folkdansare i veckan. Hon var inte alls SD:are, men hon berättade om hur hennes syster suttit på bussen i folkdräkt, varav det kom fram en kille i piké, hälsade och sade: ”Du är också nationalist, va?” Han blev nog rätt snopen när han fick veta att så verkligen inte var fallet. Systern hade efteråt kommit på att hon skulle sagt: ”nej, men följ med oss i folkdanslaget så får du riktiga kamrater.” Det hade varit så klockrent, för min bestämda uppfattning är att många av dessa nationalister inte är polare på riktigt. De hänger bara för att de delar världsbild och strävar mot samma mål, varav de hela tiden måste leva upp till de respektive förväntningar som de har på varandra. Kanske är det därför de dricker så mycket, ett sätt att dels slappna av, men också ett sätt att hävda sig.

Mest omtyckta inläggen

Jesper Nilsson

Utsatta minoriteters vardag

Det har gått ett par veckor sedan mitt senaste inlägg. Detta beror på at...

Jesper Nilsson

Machokultur och trashtalk

I dagarna har det uppmärksammats en händelse från Svenska hockeyligan. T...

Jesper Nilsson

Stefan Löfven bortröstad, allt ansvar ligger nu hos C och L

Nu har det skett, det vi redan vetat om skulle ske efter valnatten; Alli...

Jesper Nilsson

En vecka efter valet

En vecka har nu passerat sedan valdagen och är rösterna färdigräknade.De...

Blogg

Fotbollförbundet måste börja verka för ökad jämställdhet!

 

Att inte hjärtat stannade i kroppen på mig under gårdagens fotbollsgala, anledningen gäller utdelningen av årets mittfältare. Varje år delas det ut pris till de bästa spelarna på respektive postion i laget såväl på herrsidan som på damsidan, alltihop TV-sänds. Igår hände dock något anmärkningsvärt; Vinnaren på herrsidan, Emil Forsberg, var inte på plats för att ta emot sitt pris som herrarnas bästa mittfältare (i sig inget ovanligt, proffsen är upptagna av seriespel). På grund av detta fick inte Kosovare Asllani, damernas bästa mittfältare, pris på galan under sändningstid, utan tidigare på kvällen.

Det här är så patetiskt uselt av fotbollförbundet, de hade aldrig gjort samma sak om rollerna varit ombytta. Det rimliga hade varit att låta någon hämta priset åt Forsberg, som Mikael Persbrandt hämtade Zlatans ett år, då hade Asllani fått sin stund i rampljuset. Nu fick hon förvisso lite återupprättelse när hon vann Diamantbollen (priset till Sveriges bästa damfotbollsspelare), men det var likväl väldigt fult gjort att hon inte fick motta priset som bästa mittfältare under galan. Det är verkligen att förminska damfotbollen. Min första reaktion var ilska, sedan blev jag bara ledsen, har vi inte kommit längre?

Asllani berättade i sitt tacktal när hon fick Diamantbollen: ”När jag var sex år sa en släkting till mig att fotboll inte var något för tjejer. En rektor sa till mig i skolan att jag slösade min tid.” Vad skickar det för signaler till unga flickor som vill spela fotboll? Nu verkar Asllani tagit det som en chans att motbevisa tvivlarna, men det gör inte alla. Den här hemska attityden legitimeras ju när damfotbollen hela tiden får stå tillbaka och förminskas gentemot herrfotbollen.

Det största problemet i förhållandet mellan damfotboll och herrfotboll sitter inte i löneskillnaderna, även om de är förkastliga, utan det ligger i hur damfotbollen uppmärksammas och uppmuntras. Om unga som gamla kvinnor som spelar fotboll hela tiden får veta att det de gör inte är värt lika mycket som det herrarna gör så kommer det bli svårt att motivera unga flickor till att överhuvudtaget börja spela fotboll. Ett konkret exempel är också från dam-EM i somras, gemene man vet knappt om det ute i Europa för att media inte alls uppmärksammar det på samma sätt som när herrarna spelar.

Sedan kan vi jämföra damernas Champions League med herrarnas, damerna spelar inför halvtomma läktare knappt utan mediebevakning. Herrarna spelar inför sprängfulla läktare med långa TV-sändningar. Jag ska själv inte förneka att jag hellre ser herrfotboll än damfotboll, men det beror ju på att damfotbollen är så eftersatt att de inte har fått chansen att utvecklas på samma sätt som herrarna. Det skulle inte behöva vara så stor skillnad och då skulle även löneklyftorna minska.

Vissa skulle nog påstå att det är genetiska skillnader och det köper jag inte alls. I så fall skulle fler sporter vara drabbade, men vi har snart vinter-OS och jag tror ingen ser mindre fram emot att se folkkära skidåkare som Charlotte Kalla och Stina Nilsson än Marcus Hellner bara för att de är kvinnor, de tjänar inte sämre heller för den delen! Därför är det anmärkningsvärt att just fotbollen lider på det här sättet. Förmodligen handlar det om makt, damfotbollen har stått i skuggan så länge att vissa gubbar tycks känna sig hotade om de inte trycker ned kvinnorna. Det här måste fotbollförbundet ta tag i, oavsett om du hellre ser dam eller herrfotboll så ska båda konkurrera på samma villkor och så ser det inte ut idag. Det måste förändras!

Mest kommenterade inläggen

Jesper Nilsson

Sista debatten

Igår genomfördes den sista debatten innan valet i SVT. Det var en frejdi...

Jesper Nilsson

Två statsministerkandidater och en missnöjd Svarte-Petter med högljudda följare

Igår sände SVT ett program som hette "Jag vill bli statsminister" där de...

Jesper Nilsson

Döm aldrig en hel grupp efter en enskild individs dåliga beteende

I dagens inlägg öppnar jag mig och berättar om en personlig upplevelse s...

Jesper Nilsson

Åkessons pinsamma sågning av P3

Igår gästade Jimmie Åkesson Morgonpasset i P3 liksom de andra partiledar...