Blogg

Inte ett parti som andra

 

För att skaffa sig själva legitimitet och framstå som mer rumsrena brukar Sverigedemokraterna och dess sympatisörer hävda att de är ett parti som de andra, ett demokratiskt valt parti. Det sistnämnda stämmer förvisso, men partiet är inte och de har aldrig varit ett parti som andra, och vi gör bäst i att låta det förbli så.

Till att börja med har vi partiets historia, oavsett hur mycket Jimmie Åkesson förnekar det, så har SD sina rötter i nazismen. Det finns bilder från 90-talet som styrker detta och dåvarande partiledaren Mikael Jansson införde ett förbud mot ”uniformsliknandeklädsel.” (http://skola.expo.se/sverigedemokraterna_107.html, läs under fliken 1996) Vi kan även, något år senare, se hur Jansson skakade hand med Jean-Marie Le Pen, Front Nationals tidigare ledare. Le Pen som skränade om att det franska fotbollslandslag som vann VM 1998 ”inte var ett franskt lag” och att ”utländska spelare inte ens sjöng med i nationalsången före match” (backen Lilian Thuram skrålade högst av alla bara för att visa honom). Men det värsta var förmodligen när Le Pen kallade förintelsen för ”en parentes i historien”. (https://www.theguardian.com/world/2016/apr/06/jean-marie-le-pen-fined-again-dismissing-holocaust-detail)

Den här historiska kopplingen till nazism särskiljer till och med SD från de andra högerpopulistiska partierna som finns i vårt närområde, Fremskrittspartiet i Norge och Dansk Folkeparti till exempel.

Förutom historien så är såklart politiken och ideologin något som gör det orimligt att se SD som ett parti som de andra. Det finns exempelvis inget annat riksdagsparti som själva tar sig friheten att definiera svenskhet och vem som är svensk och som dessutom kräver att nyanlända ska identifieras som svenskar både av sig själva och av andra för att kunna kalla sig svenskar. Sverigedemokraterna är även ensamma om att motverka HBTQ-personers rättigheter, de har ingen åtgärdsplan för att motverka homofobiska uttalanden i partiet, vilket jag själv fått erfara, och de säger nej till förslag som skulle styrka dessa människors rättigheter. Dessutom skulle partiets jämställdhetspolitik föra kvinnors situation i samhället flera decennier tillbaka i tiden, de vill till exempel återinföra sambeskattning och förutom linjen om ”rätt till heltid” så har de inga konkreta åtgärder för att stärka jämställdheten.

Ett tredje skäl till att SD inte är ett parti som andra är förstås deras företrädare. Det har sagts många gånger, men det tål att upprepas. Partiet skakas av förksatliga uttalanden och handlingar som saknar motstycke inom svensk politik. Förutom den sedvanliga rasismen, homofobin och sexismen kunde vi även se ett tecken på partiets märkliga syn på kultur i veckan, då en motion till partiets konferens i helgen berörde att ”inga skattepengar ska gå till hip-hop.” Det är inte första gången deras företrädare vänder sig mot kulturella friheter. 2014 sade Margareta Larsson, Jimmie Åkessons svärmor, i en riksdagsdebatt att: ”man borde sitta i fängelse för sexuellt ofredande av minderåriga om man som konstnär målar vaginor på väggarna i skolan.” (http://www.svt.se/kultur/fangsla-konstnarer-som-malar-konsorgan) Jag vet att hon inte är kvar i partiet, men det var inte för att partiet ansåg henne vara problematisk utan hon valde själv att lämna på grund av att hon var kritisk mot partiledningen. 

Lägg där till alla andra skandaler som kommit från partiet så kan vi tydligt se att SD inte är ett parti som andra och därför ska vi heller inte låta dem låtsats vara det.

Mest lästa inläggen

Jesper Nilsson

Bra Annie- nu är det väl klart ändå?

Äntligen. Efter månader av status quo och en fredlig form av meningslöst sk...

Jesper Nilsson

När den lyxiga hockeymiljonärsfasaden faller

Har du någon gång drömt om en tillvaro där du är ekonomiskt oberoende med f...

Jesper Nilsson

Varför blir vissa så provocerade av allas lika värde?

Sofia B Karlsson drev i AIK ett projekt för inkludering och jämställdhet so...

Jesper Nilsson

Den som ställer till rätta har alltid mer att göra än den som bara ställer till

Då vi börjar närma oss juletider förs mina tankar till julkalendrar och vad...

Blogg

SD slår ständigt sina egna rekord i fula uttalanden

 

Få har antagligen missat hur ett par högt uppsatta Sverigedemokrater via sociala medier hetsade mot nyanlända som enligt deras definition är äldre än vad de utger sig för att vara. Det har uppmärksammats tillräckligt redan så jag ska inte fastna vid det specifikt, men det går inte att komma ifrån att SD hela tiden hittar på nya sätt att göra bort sig och varenda gång blir vi som står emot partiet förvånade över hur de hela tiden lyckas överträffa sig själva i konstiga uttalanden. Det är inget nytt att SD hela tiden gör politiska poäng av att sparka nedåt, ensamkommande flyktingar och EU-migranter är vanliga måltavlor för partiets företrädare. Dock trodde jag att de skulle lära sig att bättre dölja sina faktiska synpunkter.

Det är såklart viktigt att både reagera och agera mot partiets fula anklagelser som riktar sig mot människor helt utan grund baserat på felaktiga fakta, men det är märkligt att jag, och säkert fler, fortfarande gapar över hur oerhört korkat de kan uttala sig. Jag trodde någonstans att det fanns gränser för hur lågt man kan sjunka i sina yttranden på sociala medier och i andra sammanhang, men jag inser att SD har passerat den gränsen för länge sen. För mig är det helt främmande att rikta fingret mot en person som flytt från sin familj och påstå att vederbörande skulle ljuga om sin ålder, hur kan man sjunka så lågt? Det finns säkert de som tummat på sanningen när det kommer till deras ålder, men varför tror de att dessa är så angelägna att stanna att de är beredda att fara med osanning? Det är en desperat människas handling för att få säkerhet i ett tryggt land, om jag flydde från krig och förtryck håller jag för sannolikt att jag skulle göra samma sak. Nu behöver jag inte det, eftersom jag har privilegiet att vara född och uppvuxen i ett land som ligger i framkant på en rad väsentliga områden, med det sagt så har vi fortfarande mycket som behöver åtgärdas. Fast med anledning av min egen bakgrund så kommer jag aldrig att kunna förstå de traumatiska upplevelser som ensamkommande har gått igenom, men jag är åtminstone empatisk nog att inte på ett avskyvärt sätt ifrågasätta deras rätt att stanna i Sverige.

Självklart får SD kritisera svensk invandringspolitik hur mycket de vill, då kan vi andra åtminstone bemöta dem i en debatt. Men det minsta vi kan begära är att de ska göra det på saklig grund och inte genom lögner och påhopp. Fast förmodligen så vet SD att de saknar grund för sina åsikter och därför håller på med den här typen av retorik bara för att ha en ursäkt att sprida rasistisk propaganda. Det är förkastligt, men ingenting förvånar mig längre när det gäller det här partiet.

Mest omtyckta inläggen

Jesper Nilsson

Utsatta minoriteters vardag

Det har gått ett par veckor sedan mitt senaste inlägg. Detta beror på att d...

Jesper Nilsson

Machokultur och trashtalk

I dagarna har det uppmärksammats en händelse från Svenska hockeyligan. Två ...

Jesper Nilsson

Stefan Löfven bortröstad, allt ansvar ligger nu hos C och L

Nu har det skett, det vi redan vetat om skulle ske efter valnatten; Allians...

Jesper Nilsson

En vecka efter valet

En vecka har nu passerat sedan valdagen och är rösterna färdigräknade.Det b...

Blogg

Etablerade partier vill inte förknippas med SD

 
 
 
I går gästade Jimmie Åkesson Ekots lördagsintervju. Jag fastnade framförallt när han förde ett resonemang som byggde på att ”motståndet från de andra partierna inte är sakpolitiskt utan riktat mot individer.” (Hela intervjun finns här: http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/793899?programid=3071) Det är inte helt sant. Han har en poäng i att det ofta blir mycket fokus på specifika företrädare för Sverigedemokraterna snarare än deras politik, men det är ju ganska naturligt med tanke på vilka strömningar som finns inom partiet. Det är i allra högsta grad sakpolitiska och ideologiska skillnader som gör att partierna känner ett motstånd gentemot SD. Invandringsfrågan är ett bra exempel på det, som bekant är det partiets viktigaste punkt. De för en ställning som är fruktansvärt restriktiv i vilka människor som får stanna, de är oerhört selektiva i vilka som får komma till Sverige och de vill ha assimilering istället för integration. Det är de ensamma om bland riksdagspartierna. Det är fullt rimligt att partier som fokuserar på mångfald, öppenhet och principen om alla människors lika värde känner motstånd gentemot SD som förespråkar motsatsen.

Sverigedemokraterna är dessutom ett utpräglat konservativt parti, socialkonservativt med nationalistisk utgångspunkt säger de själva. Det är, förutom SD, bara Kristdemokraterna som är uttalat konservativa. Att (enkelt uttryckt) de socialistiska partierna på vänsterkanten och de liberala till höger inte gillar ett parti som följer en ideologi som inskränker HBTQ-personers rättigheter, som hämmar jämställdhetsarbetet och som har sin utgångspunkt i att ”det var bättre förr” är helt naturligt. Det vore direkt uppseendeväckande annars. De etablerade partierna skulle säkert vilja debattera mer sakpolitik med SD. Personligen är jag av uppfattningen om att det är genom att blottlägga deras bristfälliga politik som det går att stoppa dem, de klarar ju alla skandaler, men samtidigt går det inte att ignorera alla vansinniga uttalanden som kommer från partiets företrädare. Inte minst med anledning av att partiet försöker skyla sig och framstå som ett seriöst parti och därför är det nödvändigt att belysa att så inte är fallet.

I första hand är det således givetvis sakpolitik som är det främsta skälet till att SD fortfarande är tabubelagda. Jag är övertygad om att det skulle finnas ett klart motstånd mot SD även om de inte hade personer som uttrycker sig förkastligt. Men att det hela tiden kommer fram nya skandaler från dess företrädare blir per automatik en påminnelse om att Sverigedemokraterna inte är ett parti som de andra, vilket också bromsar deras normaliseringsprocess. 

Mest kommenterade inläggen

Jesper Nilsson

Sista debatten

Igår genomfördes den sista debatten innan valet i SVT. Det var en frejdig d...

Jesper Nilsson

Två statsministerkandidater och en missnöjd Svarte-Petter med högljudda följare

Igår sände SVT ett program som hette "Jag vill bli statsminister" där de fö...

Jesper Nilsson

Döm aldrig en hel grupp efter en enskild individs dåliga beteende

I dagens inlägg öppnar jag mig och berättar om en personlig upplevelse som ...

Jesper Nilsson

Åkessons pinsamma sågning av P3

Igår gästade Jimmie Åkesson Morgonpasset i P3 liksom de andra partiledarna ...