Blogg

Samtalsämnen på fikarester

 
Många av oss har dagliga tillfällen då vi tar raster med andra, det kan vara en paus på jobbet eller vid en fika. En intressant sak som då dyker upp är vilka olika samtalsämnen som vissa föredrar. De vanligaste i min vardag är de senaste avsnitten av populära TV-program som På spåret eller Mästarnas Mästare. Vi som är sportintresserade har ofta sena Champions League-matcher i färskt minne och filtrerar gärna dessa. Andra vill hellre ta tillfället i akt att prata om sitt arbete, antingen för att lufta ett möte med en person eller för att bolla tankar och idéer.
 
Det kommer nog inte som någon överraskning att jag är den som gärna går in i dramatiska utläggningar om sport och hur Centerpartiets senaste ställningstagande kommer påverka alliansen. Människor får givetvis prata om precis vad de vill och jag förstår att många gärna vill passa på att prata jobb. Jag är dock inte en av dem, håller jag på med en sak åtta timmar om dagen så vill jag gärna få ett avbrott och tänka på något annat när jag tar fika eller lunch. Jag orkar helt enkelt inte fokusera på en arbetsuppgift ännu mer, vill jag diskutera något om det kan jag alltid boka ett möte, dessutom gillar jag inte att prata om arbetet när folk kan överhöra. Det gör ingenting om folk hör vad jag säger om allmänna saker, men jag vill inte att en självutnämnd expert ska ge ”goda råd” utan förankring.
 
Jag kan vara delaktig i de flesta samtalsämnen. Men jag brukar sällan eller aldrig lyssna när det kommer in på träning och motorer, jag tror min hjärna är programmerad att stänga av då. Likväl vill jag inte avbryta ett samtal som andra kan tycka vara intressant, men jag plockar hellre fram mobilen och läser om något som ger mig mer stimulans.
 
Var det här ett överflödigt inlägg? Säkert, men jag har nyhetstorka och har haft en lång arbetsvecka.

Mest lästa inläggen

Jesper Nilsson

All you fascists are bound to lose

1942 skrev den amerikanske musikern Woody Guthrie låten "All you fascists a...

Jesper Nilsson

SD:s hårdföra och patetiska försök till smutskastning av Socialdemokraterna

SD har kommit med ny "dokumentär" om Socialdemokraternas historia. Detta me...

Jesper Nilsson

Sociala medier måste våga stänga extremisternas konton

Igår hände något uppseendeväckande och väldigt glädjande; Youtube stängde p...

Jesper Nilsson

Ignorera inte en situation där du ser någon bli kränkt!

Häromdagen var jag nere på stan för att besöka min favoritbutik och köpa li...

Blogg

SD är som en vidrig spritsort som knappt går att svälja, AfS är som den efterkommande spyan

 
Du vet när du av någon anledning ska ta en shot, eller en snaps av en vidrig spritsort som knappt går att svälja om inte smaklökarna är helt bortdomnade. Sverigedemokraterna är som den supen: den smakar vidrigt, den bränner i kroppen och slår ut rationellt tänkande, precis som SD:s politik. Den är vidrig, bränner i (samhälls)kroppen och gör att människor plötsligt slutar tänka och går på deras enkla lösningar på svåra problem.
 
När väl den där äckliga supen gått ner, är vi säkert många som kan behöva vomera. AfS är den spyan. Den kommer till följd av supen, smakar och luktar ännu vidrigare och kroppen är så slutkörd att den inte fungerar överhuvudtaget. AfS har sin grund i SD, men består av deras mest radikala bitar vilket gör dem ännu äckligare än orginalet, politiken luktar som den där spyan (du känner doften av spriten, men ännu mer motbjudande) och skulle slå ut hela samhället om den gick igenom.
 
Det var lite raljerande, men i all väsentlighet korrekt. Jag roade mig i veckan med att lyssna på partiledaren Kasselstrands podcast "den kokta grodan". Den är hemsk i det avseendet att de båda som styr podden (vet inte vem den andra lallaren är) har väldigt märklig samhällsyn, bisarra åsikter och dessutom ett relativt stort stöd. Men den är samtidigt hysteriskt underhållande, de slår bort precis alla som inte tycker som de. De sveper bort samtliga politiker i det här landet som inkompetenta, statsvetare slår de också bort (tydligen är vi som väderleksrapporter som gissar fel hela tiden) och alla som inte tror att AfS kommer lyckas har inte hängt med i utvecklingen. Det är på något märkligt sätt komiskt hur de kan vara så otroligt inskränkta, hur de lyckas få det till att alla andra har fel, men de själva minsann har lyckats hitta den ultimata lösningen och hur de på allvar menar att Sverige är ett land i spillror. Jag vill inte ens tänka på hur allt skulle gå om de fick inflytande...
 
De kan inte se någonting ur andras perspektiv, det kan ju förklara deras totala avsaknad av empati. De uttryckte även att "det bara är starka namn på deras lista". Vissa kommer jag ihåg från SD, och av dem har ingen lyckats utbilda sig till något, de som försökte plugga lyckades aldrig ta någon examen. En pajas, som jag nämnt flera gånger här, är en av de vidrigaste människor jag träffat. Korkad, men begriper det inte själv, han tyckte exemeplvis det var rimligt att sätta likhetstecken mellan att vara studerande och arbetslös. Det var också han som kom med uttalandet att Hitler var en förebild. "Bara starka namn" var det ja. Det tror jag inte ens de själva tycker, däremot är det nickedockor som utan att blinka gör exakt som ledningen säger och det räcker väl för att tilfredsställa ledningen. Exempelvis var tidigare nämnde snubbe i början av sin politiska aktivism för homosexulla adoptioner, men ändrade sig när han insåg att Kasselstrand med flera inte var det. Den typen av människor påstår alltså att jag har vänt kappan efter vinden... I nuläget garvar jag bara åt dem, men om de växer är det läge för oro. Den största risken är att de legtimiterar SD mer och det kan visa sig nog så illa.

Mest omtyckta inläggen

Jesper Nilsson

Den här hettan är läskig

Hettan, torkan, [infoga det ord du föredrar], liknar ingenting jag har uppl...

Jesper Nilsson

Åkessona förlorade bot-följare

Twitter har rensat bort alla förhatliga porrbotar som plågat oss twittrare ...

Jesper Nilsson

Skandalen i Almedalen

Almedalsveckan är igång och gissningsvis var det otacksamt för Jan Björklun...

Jesper Nilsson

Hatet mot Durmaz

Efter den snöpliga förlusten mot Tyskland, där Jimmy Durmaz stod för ett, s...

Blogg

Valkompasser

 
Under dagen har det dykt upp flera valkampanjer från medier som Expressen och Metro. Det hela, för dig som inte vet, bygger på att det kommer en mängd påståenden och sedan får du fylla i hur mycket du instämmer i det. Jag ska villigt erkänna att jag tycker det är ganska underhållande att göra dem, men de är både ovetenskapliga och säger egentligen ingenting om vilket parti du ska rösta på och de lämnar inget utrymme kring argumentation kring frågor som inte är komplexa och inte alls går att svara på utan vidare. Men visst kan dessa ge en hint om vilket parti du sympatiserar mest med.
 
När jag var med i SD gjorde jag SVT:s (de brukar vara längre och mer omfattande), då fyllde jag i efter deras partiprogram bara för att få höga procent och visa andra medlemmar (väldigt enkelt eftersom SD:s politik är oerhört banal; minska invandringen, fyll ut resten med populism). Det gör dock att jag alltid drar öronen åt mig om någon säger sig få mest på SD i ett sådant här test, eftersom det inte är möjligt utan att framstå som direkt rasistisk. Annars är det överhuvudtaget inte bra att få över 90-95 % på ett parti. Min erfarenhet säger att det innebär att den personen inte längre tänker själv, utan enbart går efter partiets linje. Hjärntvättad kan vi kalla det. När jag gjorde testet nu blev MP störst på 82 %, även om det var ganska jämnt mellan de V, FI och S (den ordningen).
 
Men det är inte heller fullt så enkelt som att det går att säga vilket parti du tycker bäst om utifrån en sådan här undersökning. Du kanske, låt säga, fyller i ett svar som överensstämmer med ett specifikt parti, men ni kan vara eniga av helt olika anledningar. Är du EU-kritisk kan du exempelvis fylla i svar som överensstämmer med både V och SD. Men V är kritiska till EU på grund av ekonomiska frågor, människor som kommer hit och arbetar utan att ta del av svenskt arbetsskydd och det fakutm att frihandel gör att kapitalister kan ta ut än större vinst utan att dela med sig. Samtidigt som SD vill lämna EU för att de är nationalister och inte gillar internationalisering. Två partier som båda kan gynna EU-kritikern (även om V inte går lika långt som SD), men av helt skilda skäl och det framgår inte i en sådan här undersökning.
 
Gör gärna dessa tester och jämför ditt resultat. Men när det blir dags för dig att gå till valurnan är min rekommendation att gå in partiernas hemsida och fliken "vår politik" - "A-Ö". Då står det kortfattat vad partierna vill, så att du kan bilda dig en uppfattning. Jämför därefter med hur väl deras idéer stämmer överens med dina egna åsikter och värderingar.

Mest kommenterade inläggen

Jesper Nilsson

Politik i förhållande till VM

Mitt under ett brinnande fotbolls-VM är det intressant att reflektera lite ...

Jesper Nilsson

Det är pinsamt att Björn Söder är andre vice talman

Björn Söder är i hetluften igen, efter att återigen ha uttryckt att judar i...

Jesper Nilsson

Sista partiledardebatten före sommaren

Under dagen ägde sista partiledardebatten före sommaren rum i riksdagen. Eg...

Jesper Nilsson

Timell och Virtanen frikänns, det betyder inte att de är oskyldiga!

Igår kom domen mot Martin Timell, han blev frikänd. Liksom Fredrik Virtanen...