Blogg

SD är som en vidrig spritsort som knappt går att svälja, AfS är som den efterkommande spyan

 
Du vet när du av någon anledning ska ta en shot, eller en snaps av en vidrig spritsort som knappt går att svälja om inte smaklökarna är helt bortdomnade. Sverigedemokraterna är som den supen: den smakar vidrigt, den bränner i kroppen och slår ut rationellt tänkande, precis som SD:s politik. Den är vidrig, bränner i (samhälls)kroppen och gör att människor plötsligt slutar tänka och går på deras enkla lösningar på svåra problem.
 
När väl den där äckliga supen gått ner, är vi säkert många som kan behöva vomera. AfS är den spyan. Den kommer till följd av supen, smakar och luktar ännu vidrigare och kroppen är så slutkörd att den inte fungerar överhuvudtaget. AfS har sin grund i SD, men består av deras mest radikala bitar vilket gör dem ännu äckligare än orginalet, politiken luktar som den där spyan (du känner doften av spriten, men ännu mer motbjudande) och skulle slå ut hela samhället om den gick igenom.
 
Det var lite raljerande, men i all väsentlighet korrekt. Jag roade mig i veckan med att lyssna på partiledaren Kasselstrands podcast "den kokta grodan". Den är hemsk i det avseendet att de båda som styr podden (vet inte vem den andra lallaren är) har väldigt märklig samhällsyn, bisarra åsikter och dessutom ett relativt stort stöd. Men den är samtidigt hysteriskt underhållande, de slår bort precis alla som inte tycker som de. De sveper bort samtliga politiker i det här landet som inkompetenta, statsvetare slår de också bort (tydligen är vi som väderleksrapporter som gissar fel hela tiden) och alla som inte tror att AfS kommer lyckas har inte hängt med i utvecklingen. Det är på något märkligt sätt komiskt hur de kan vara så otroligt inskränkta, hur de lyckas få det till att alla andra har fel, men de själva minsann har lyckats hitta den ultimata lösningen och hur de på allvar menar att Sverige är ett land i spillror. Jag vill inte ens tänka på hur allt skulle gå om de fick inflytande...
 
De kan inte se någonting ur andras perspektiv, det kan ju förklara deras totala avsaknad av empati. De uttryckte även att "det bara är starka namn på deras lista". Vissa kommer jag ihåg från SD, och av dem har ingen lyckats utbilda sig till något, de som försökte plugga lyckades aldrig ta någon examen. En pajas, som jag nämnt flera gånger här, är en av de vidrigaste människor jag träffat. Korkad, men begriper det inte själv, han tyckte exemeplvis det var rimligt att sätta likhetstecken mellan att vara studerande och arbetslös. Det var också han som kom med uttalandet att Hitler var en förebild. "Bara starka namn" var det ja. Det tror jag inte ens de själva tycker, däremot är det nickedockor som utan att blinka gör exakt som ledningen säger och det räcker väl för att tilfredsställa ledningen. Exempelvis var tidigare nämnde snubbe i början av sin politiska aktivism för homosexulla adoptioner, men ändrade sig när han insåg att Kasselstrand med flera inte var det. Den typen av människor påstår alltså att jag har vänt kappan efter vinden... I nuläget garvar jag bara åt dem, men om de växer är det läge för oro. Den största risken är att de legtimiterar SD mer och det kan visa sig nog så illa.

Mest lästa inläggen

Jesper Nilsson

SD är som en vidrig spritsort som knappt går att svälja, AfS är som den efterkommande spyan

Du vet när du av någon anledning ska ta en shot, eller en snaps av en vidri...

Jesper Nilsson

Valkompasser

Under dagen har det dykt upp flera valkampanjer från medier som Expressen o...

Jesper Nilsson

Valet kommer bli en nagelbitare

Igår skrev Expressen en artikel om den senaste opinionsundersökningen från ...

Jesper Nilsson

"Älska" ett politiskt parti

Ibland ser och hör jag människor säga sig "älska" sitt politiska parti. Jag...

Blogg

Valkompasser

 
Under dagen har det dykt upp flera valkampanjer från medier som Expressen och Metro. Det hela, för dig som inte vet, bygger på att det kommer en mängd påståenden och sedan får du fylla i hur mycket du instämmer i det. Jag ska villigt erkänna att jag tycker det är ganska underhållande att göra dem, men de är både ovetenskapliga och säger egentligen ingenting om vilket parti du ska rösta på och de lämnar inget utrymme kring argumentation kring frågor som inte är komplexa och inte alls går att svara på utan vidare. Men visst kan dessa ge en hint om vilket parti du sympatiserar mest med.
 
När jag var med i SD gjorde jag SVT:s (de brukar vara längre och mer omfattande), då fyllde jag i efter deras partiprogram bara för att få höga procent och visa andra medlemmar (väldigt enkelt eftersom SD:s politik är oerhört banal; minska invandringen, fyll ut resten med populism). Det gör dock att jag alltid drar öronen åt mig om någon säger sig få mest på SD i ett sådant här test, eftersom det inte är möjligt utan att framstå som direkt rasistisk. Annars är det överhuvudtaget inte bra att få över 90-95 % på ett parti. Min erfarenhet säger att det innebär att den personen inte längre tänker själv, utan enbart går efter partiets linje. Hjärntvättad kan vi kalla det. När jag gjorde testet nu blev MP störst på 82 %, även om det var ganska jämnt mellan de V, FI och S (den ordningen).
 
Men det är inte heller fullt så enkelt som att det går att säga vilket parti du tycker bäst om utifrån en sådan här undersökning. Du kanske, låt säga, fyller i ett svar som överensstämmer med ett specifikt parti, men ni kan vara eniga av helt olika anledningar. Är du EU-kritisk kan du exempelvis fylla i svar som överensstämmer med både V och SD. Men V är kritiska till EU på grund av ekonomiska frågor, människor som kommer hit och arbetar utan att ta del av svenskt arbetsskydd och det fakutm att frihandel gör att kapitalister kan ta ut än större vinst utan att dela med sig. Samtidigt som SD vill lämna EU för att de är nationalister och inte gillar internationalisering. Två partier som båda kan gynna EU-kritikern (även om V inte går lika långt som SD), men av helt skilda skäl och det framgår inte i en sådan här undersökning.
 
Gör gärna dessa tester och jämför ditt resultat. Men när det blir dags för dig att gå till valurnan är min rekommendation att gå in partiernas hemsida och fliken "vår politik" - "A-Ö". Då står det kortfattat vad partierna vill, så att du kan bilda dig en uppfattning. Jämför därefter med hur väl deras idéer stämmer överens med dina egna åsikter och värderingar.

Mest omtyckta inläggen

Jesper Nilsson

Ännu en riksdagsledamot går över till AFS

Jeff Ahl, riksdagsledamot för Sverigedemokraterna, är ännu en som lämnar SD...

Jesper Nilsson

Hur pålästa är SD:S väljare på partiets politik?

En intressant fråga jag ställer mig ibland är hur pålästa Sverigedemokrater...

Jesper Nilsson

SD:s förslag radikaliseras allt mer

Successivt börjar SD:s retorik och förslag allt mer radikaliseras, Jag har ...

Jesper Nilsson

Nytt parti i AFS, vad kommer det innebära?

I ledningen av det gamla SDU med Kasselstrand, Hanhe och Ohlson i spetsen h...

Blogg

Valet kommer bli en nagelbitare

 
Igår skrev Expressen en artikel om den senaste opinionsundersökningen från SvD/Sifo (https://www.expressen.se/nyheter/undersokning-sd-valjare-stannar-trots-nya-partiet/). Nu ska opionionsmätningar alltid tas med en nypa salt, men de kan visa vissa tendenser. Här framgår bland annat AfS inte plockat några väljare från SD, vilket är intressant med tanke på att de nyligen slog sig för bröstet efter att de skulle ha fått 2 % i en annan undersökning. Det kanske de fick, men frågan är vad det var för undersökning, dessa partier brukar vara ovanligt finurliga på att vinkla saker till sin egen fördel på de mest bisarra sätt. Nu landar de bland "övriga" på 3,5, men då utgör FI 2,6 av de procentenheterna.
 
Det här bekräftar bara vad många av oss redan gissat: AfS kommer bara ta de sverigedemokrater som anser att SD är för mesiga och den gruppen är trots allt tämligen begränsad. Dock lyfte statsvetaren vid Göteborgs Universitet Henrik Ekengren Oscarsson en aspekt som likväl kan göra det nya partiet problematiskt: de kan ge SD ökad legitimitet som potentiell samarbetspartner, då både M och KD kan se att SD tydligen blir av med sina öppet radikala företrädare. Fast det intressanta är att KD åker ur i den här undersökningen då de landar på blott 3,1%. Det är ingen överraskning då SD tar merparten av deras väljare, på många sätt kan jag betrakta dem som samma parti. Utpräglat konservativa som förmodligen skulle vilja införa söndagsskola med skamvrå och dumstrut om de fick bestämma.
 
För egen del upplever jag att både Moderaterna och Kristdemokraterna bara väntar på rätt tillfälle innan de öppet söker SD och kanske kan AfS påskynda den utvecklingen. Det vore sannerligen inte önskvärt. Visserligen kommer Alternativ för Sverige gapa om att Sverigedemokraterna i så fall sätter sig i knäet på PK-eliten, men det är väldigt få som är fullt så enkelspåriga i SD:s medlemskår att de inte ser fördelarna med att samarbeta och kanske rent av bilda regering. Jag vet att det finns många sympatiska människor som röstar på Moderaterna (kanske KD också), men jag skulle verkligen vilja be er som gillar M att tänka två gånger innan ni går till valurnan i september. Sverige har varit förskonade från partier som SD i regeringen, men det är unikt i Norden och i flera länder ute i Europa och det som länderna har gemensamt är att dessa partier alltid blir borgerliga stödpartier, det är inte en slump. Men om KD åker ur förlorar denna bruna högerallians viktiga procent i regeringsfrågan.
 
Avslutningsvis landade FI alltså på 2,6 % i undersökningen. Det är inte orimligt att de faktiskt lyckas ta sig in i riksdagen efter valet i september, men i så fall tror jag att det blir på bekostnad av MP. Miljöpartiet har länge legat precis vid gränsen och nu fick de 4,1 %, det finns nog inte plats för båda eftersom MP försökt att profilera sig som feminister och för en gränsfri värld. Det har inte gått något vidare, även om det inte bara är deras fel då läget varit otacksamt. Valet i september kommer bli en rysare, eller för att använda en sportklyscha, en nagelbitare.Jag hoppas, i det här läget, på en mittenkorrelation där S+MP+C+L försöker bilda regering. Det vore sannerligen inte optimalt, men ett samhälle jag kan leva med och bättre än alternativet att låta högervindarna blåsa sönder landet.

Mest kommenterade inläggen

Jesper Nilsson

Kvinnodagen- Vi män måste ta vårt ansvar

Idag är det internationella Kvinnodagen, att den fortfarande behövs råder d...

Jesper Nilsson

Socialdemokraterna måste stå upp för sina ideal!

Det var under riksdagens frågestund i fredags som finansminister Magdalena ...

Jesper Nilsson

SD:s riksdagslista

Igår kom Sverigedemokraterna med sin nya riksdagslista. Egentligen innehöll...

Jesper Nilsson

Självutnämnda experter i förhållande till SD

En typ av människor jag kommit att förakta är självutnämnda experter, männi...