Blogg

Ännu en riksdagsledamot går över till AFS

 
Jeff Ahl, riksdagsledamot för Sverigedemokraterna, är ännu en som lämnar SD för det nya partiet Alternativ för Sverige. Han var tidigare öppen kritiker till Gustav Kasselstrand och tog rent av beslutet att lämna SDU:s förbundsstyrelse under denne för att sedan kandidera i ett motförslag som sedan förlorade omröstningen på förbundskongressen.
 
Utifrån att Ahl nu väljer att gå med i Kasselstrands parti kan vi se tecken på flera olika saker:
Dels hur extrema SD:s företrädare verkligen är, dvs de drar sig inte för att öppet vilja driva en aktiv återvandringspolitik. Det visar även hur oberäkneliga och opålitliga högerextremister är. De brukar påstå att jag är en kappvändare, men för att använda ett gammalt uttryck "genom sig själv känner man andra", det passar väldigt bra på högerextremister som tror att de kan dra alla möjliga slutsatser utifrån sina egna preferenser och dessutom hela tiden velar mellan olika grader av extremism och mellan vilka strategier som är taktiskt lämpligast.
 
Men framförallt vittnar det om vilka splittringar som råder inom Sverigedemokraterna. Här har ett parti, byggt på hat, invandringsfientlighet och homofobi splittrats i två olika partier för att de inte kan enas om hur mycket hat de ska öppet ska stå för.
 
För egen del är jag lätt road över det här. Jag avskyr verkligen båda partierna, men de skjuter bara sig själva i foten och det komiska är att de inte förstår det själva. Skulle de slås sig samman till en gemensam kraft skulle de bli ett mycket större parti, nu konkurrerar de om samma väljare och det gör att inget av dem kommer växa så länge det andra gör det.
 
Jag kan se två scenarion. Antingen kommer det ena partiet köra över det andra och då kommer vi fortsatt ha ett etablerat högerextremt parti i det politiska rummet, eller så marginaliserar de varandra och då kan vi på allvar drömma om att minska deras inflytande.

Mest lästa inläggen

Jesper Nilsson

Bra Annie- nu är det väl klart ändå?

Äntligen. Efter månader av status quo och en fredlig form av meningslöst sk...

Jesper Nilsson

När den lyxiga hockeymiljonärsfasaden faller

Har du någon gång drömt om en tillvaro där du är ekonomiskt oberoende med f...

Jesper Nilsson

Varför blir vissa så provocerade av allas lika värde?

Sofia B Karlsson drev i AIK ett projekt för inkludering och jämställdhet so...

Jesper Nilsson

Den som ställer till rätta har alltid mer att göra än den som bara ställer till

Då vi börjar närma oss juletider förs mina tankar till julkalendrar och vad...

Blogg

Hur pålästa är SD:S väljare på partiets politik?

 
En intressant fråga jag ställer mig ibland är hur pålästa Sverigedemokraternas väljare i själva verket är på partiets politik. Att de är så kallat "invandrings krtiiska" och nationalister har knappast gått någon förbi. Men vet gemene väljare vad nationalism egentligen är? Att ideologin bygger på principen om "ett folk för var land" att den egna nationen och dess "folk" är suveräna och ofta anses bätttre än andra. VIlket per automatik gör att ideologin motsätter sig homosexuella partnerskap då detta skulle kunna "hota det svenska folkets tillväxt".
 
Den här idén om olika folk som partiet har kan vi läsa om i partiets principprogram: "Miljön har visserligen en stor betydelse för individens utveckling och samspelar ofta med det biologiska arvet och den fria viljan. Det finns dock också en nedärvd essens hos varje människa som man inte kan undertrycka i hur hög utsträckning som helst utan att det får konsekvenser. Delar av denna essens är gemensam för de flesta människor och annat är unikt för vissa grupper av människor eller för den enskilde individen" (https://sd.se/wp-content/uploads/2013/08/principprogrammet2014_webb.pdf). Jag tror faktiskt inte ens att många av partiets medlemmar har läst det här och ingen jag har träffat har kunnat ge ett rimligt svar på vad som menas med "nedärvd essens", men för mig är det här rasbiologi och ett tydligt tecken på att SD:s så kallade "öppna och ickerasistiska nationalism" är rent påhitt för att skyla sanningen.
 
Jag är övertygad om att majoriteten av Sverigedemokraternas väljare känner till det här, likväl tvivlar jag på att det skulle göra någon skillnad, hur tragiskt det än kan låta. Partiets väljare, eller åtminstone många av dem, förefaller vara så missnöjda med de andra partierna och så uppgivna att de helt tycks sakna framtidstro att de därför inte ser något alternativ till SD, Varav de därmed kan tänka sig att bortse från paritets uppenbara brister, för att de inte följer de etablerade partierna.
 
Min uppfattning är att väljarna gott och väl vet att de röstar på ett parti som, mer eller mindre, vills toppa asylinvandringen och som värnar vad de kallar "svenskhet". Dock tror jag inte att de flesta ser vilka konsekvenser som politiken skulle få för människor.

Mest omtyckta inläggen

Jesper Nilsson

Utsatta minoriteters vardag

Det har gått ett par veckor sedan mitt senaste inlägg. Detta beror på att d...

Jesper Nilsson

Machokultur och trashtalk

I dagarna har det uppmärksammats en händelse från Svenska hockeyligan. Två ...

Jesper Nilsson

Stefan Löfven bortröstad, allt ansvar ligger nu hos C och L

Nu har det skett, det vi redan vetat om skulle ske efter valnatten; Allians...

Jesper Nilsson

En vecka efter valet

En vecka har nu passerat sedan valdagen och är rösterna färdigräknade.Det b...

Blogg

SD:s förslag radikaliseras allt mer

 
Successivt börjar SD:s retorik och förslag allt mer radikaliseras, Jag har varit inne på det tidigare, senast i samband med bildandet av AFS. Tecknet som tydligast markerat detta är att Kent Ekeroth inte fick plats på Sverigedemokraternas riksdagslista, han har annars varit en garant för att partiets mest hårdföra islamfober och rasister skulle acceptera att partiet rörde sig mot mitten. Men när nu partiet öppet börjar prata om återvandring behöver partiet inte längre honom, varav han lustigt nog tycks sticka till Ungern och hänga med sin järnrörspolare Erik Almqvist.
 
SD:s radikalisering har pågått en längre tid. För ett par år sedan handlade det om att minska asy-och anhöriginvandringen med 90% och att all återvandring skulle bygga på frivillighet, det var också då som partiet slutade ha anmärkningar mot adoption av utomeuropeiska barn, åtminstone utåt sett. Därefter blev det 95% procent, sedan kom flyktingkrisen och då började radikaliseringen visa sig. Ekeroth var redan då ute på Twitter och propagerade för utvisningar. Nu börjar också partiet öppet förespråka detta. Det är väldigt skrämmande att media inte i högre utsträckning uppmärksammat detta, att låta SD smyga med sina alltmer öppet hatiska åtgärder kan visa sig förödande. Om genomsnittliga människor som inte följer varenda SD-konto i sociala medier inte får veta hur ondeskefullt partiet faktiskt är bakom Åkessons slipade fasad riskerar det att medföra att partiet legitimeras allt mer och det kan gynna dem mycket i opinionen.
 
Med tanke på att AFS nu kommit in på den politiska kartan, visserligen bara som liten ort, är det rimligt att tänka sig att det kommer tvinga SD att ännu mer radikalisera sig för att inte riskera att tappa alltför många medlemmar och väljare till det nya partiet.  

Mest kommenterade inläggen

Jesper Nilsson

Sista debatten

Igår genomfördes den sista debatten innan valet i SVT. Det var en frejdig d...

Jesper Nilsson

Två statsministerkandidater och en missnöjd Svarte-Petter med högljudda följare

Igår sände SVT ett program som hette "Jag vill bli statsminister" där de fö...

Jesper Nilsson

Döm aldrig en hel grupp efter en enskild individs dåliga beteende

I dagens inlägg öppnar jag mig och berättar om en personlig upplevelse som ...

Jesper Nilsson

Åkessons pinsamma sågning av P3

Igår gästade Jimmie Åkesson Morgonpasset i P3 liksom de andra partiledarna ...