Blogg

Ännu en riksdagsledamot går över till AFS

 
Jeff Ahl, riksdagsledamot för Sverigedemokraterna, är ännu en som lämnar SD för det nya partiet Alternativ för Sverige. Han var tidigare öppen kritiker till Gustav Kasselstrand och tog rent av beslutet att lämna SDU:s förbundsstyrelse under denne för att sedan kandidera i ett motförslag som sedan förlorade omröstningen på förbundskongressen.
 
Utifrån att Ahl nu väljer att gå med i Kasselstrands parti kan vi se tecken på flera olika saker:
Dels hur extrema SD:s företrädare verkligen är, dvs de drar sig inte för att öppet vilja driva en aktiv återvandringspolitik. Det visar även hur oberäkneliga och opålitliga högerextremister är. De brukar påstå att jag är en kappvändare, men för att använda ett gammalt uttryck "genom sig själv känner man andra", det passar väldigt bra på högerextremister som tror att de kan dra alla möjliga slutsatser utifrån sina egna preferenser och dessutom hela tiden velar mellan olika grader av extremism och mellan vilka strategier som är taktiskt lämpligast.
 
Men framförallt vittnar det om vilka splittringar som råder inom Sverigedemokraterna. Här har ett parti, byggt på hat, invandringsfientlighet och homofobi splittrats i två olika partier för att de inte kan enas om hur mycket hat de ska öppet ska stå för.
 
För egen del är jag lätt road över det här. Jag avskyr verkligen båda partierna, men de skjuter bara sig själva i foten och det komiska är att de inte förstår det själva. Skulle de slås sig samman till en gemensam kraft skulle de bli ett mycket större parti, nu konkurrerar de om samma väljare och det gör att inget av dem kommer växa så länge det andra gör det.
 
Jag kan se två scenarion. Antingen kommer det ena partiet köra över det andra och då kommer vi fortsatt ha ett etablerat högerextremt parti i det politiska rummet, eller så marginaliserar de varandra och då kan vi på allvar drömma om att minska deras inflytande.

Mest lästa inläggen

Jesper Nilsson

Åkessona förlorade bot-följare

Twitter har rensat bort alla förhatliga porrbotar som plågat oss twittrare ...

Jesper Nilsson

Skandalen i Almedalen

Almedalsveckan är igång och gissningsvis var det otacksamt för Jan Björklun...

Jesper Nilsson

Hatet mot Durmaz

Efter den snöpliga förlusten mot Tyskland, där Jimmy Durmaz stod för ett, s...

Jesper Nilsson

Politik i förhållande till VM

Mitt under ett brinnande fotbolls-VM är det intressant att reflektera lite ...

Blogg

Hur pålästa är SD:S väljare på partiets politik?

 
En intressant fråga jag ställer mig ibland är hur pålästa Sverigedemokraternas väljare i själva verket är på partiets politik. Att de är så kallat "invandrings krtiiska" och nationalister har knappast gått någon förbi. Men vet gemene väljare vad nationalism egentligen är? Att ideologin bygger på principen om "ett folk för var land" att den egna nationen och dess "folk" är suveräna och ofta anses bätttre än andra. VIlket per automatik gör att ideologin motsätter sig homosexuella partnerskap då detta skulle kunna "hota det svenska folkets tillväxt".
 
Den här idén om olika folk som partiet har kan vi läsa om i partiets principprogram: "Miljön har visserligen en stor betydelse för individens utveckling och samspelar ofta med det biologiska arvet och den fria viljan. Det finns dock också en nedärvd essens hos varje människa som man inte kan undertrycka i hur hög utsträckning som helst utan att det får konsekvenser. Delar av denna essens är gemensam för de flesta människor och annat är unikt för vissa grupper av människor eller för den enskilde individen" (https://sd.se/wp-content/uploads/2013/08/principprogrammet2014_webb.pdf). Jag tror faktiskt inte ens att många av partiets medlemmar har läst det här och ingen jag har träffat har kunnat ge ett rimligt svar på vad som menas med "nedärvd essens", men för mig är det här rasbiologi och ett tydligt tecken på att SD:s så kallade "öppna och ickerasistiska nationalism" är rent påhitt för att skyla sanningen.
 
Jag är övertygad om att majoriteten av Sverigedemokraternas väljare känner till det här, likväl tvivlar jag på att det skulle göra någon skillnad, hur tragiskt det än kan låta. Partiets väljare, eller åtminstone många av dem, förefaller vara så missnöjda med de andra partierna och så uppgivna att de helt tycks sakna framtidstro att de därför inte ser något alternativ till SD, Varav de därmed kan tänka sig att bortse från paritets uppenbara brister, för att de inte följer de etablerade partierna.
 
Min uppfattning är att väljarna gott och väl vet att de röstar på ett parti som, mer eller mindre, vills toppa asylinvandringen och som värnar vad de kallar "svenskhet". Dock tror jag inte att de flesta ser vilka konsekvenser som politiken skulle få för människor.

Mest omtyckta inläggen

Jesper Nilsson

Det är pinsamt att Björn Söder är andre vice talman

Björn Söder är i hetluften igen, efter att återigen ha uttryckt att judar i...

Jesper Nilsson

Sista partiledardebatten före sommaren

Under dagen ägde sista partiledardebatten före sommaren rum i riksdagen. Eg...

Jesper Nilsson

Timell och Virtanen frikänns, det betyder inte att de är oskyldiga!

Igår kom domen mot Martin Timell, han blev frikänd. Liksom Fredrik Virtanen...

Jesper Nilsson

6 juni

6 juni är ett datum som berör många människor på ett eller annat sätt. I Sv...

Blogg

SD:s förslag radikaliseras allt mer

 
Successivt börjar SD:s retorik och förslag allt mer radikaliseras, Jag har varit inne på det tidigare, senast i samband med bildandet av AFS. Tecknet som tydligast markerat detta är att Kent Ekeroth inte fick plats på Sverigedemokraternas riksdagslista, han har annars varit en garant för att partiets mest hårdföra islamfober och rasister skulle acceptera att partiet rörde sig mot mitten. Men när nu partiet öppet börjar prata om återvandring behöver partiet inte längre honom, varav han lustigt nog tycks sticka till Ungern och hänga med sin järnrörspolare Erik Almqvist.
 
SD:s radikalisering har pågått en längre tid. För ett par år sedan handlade det om att minska asy-och anhöriginvandringen med 90% och att all återvandring skulle bygga på frivillighet, det var också då som partiet slutade ha anmärkningar mot adoption av utomeuropeiska barn, åtminstone utåt sett. Därefter blev det 95% procent, sedan kom flyktingkrisen och då började radikaliseringen visa sig. Ekeroth var redan då ute på Twitter och propagerade för utvisningar. Nu börjar också partiet öppet förespråka detta. Det är väldigt skrämmande att media inte i högre utsträckning uppmärksammat detta, att låta SD smyga med sina alltmer öppet hatiska åtgärder kan visa sig förödande. Om genomsnittliga människor som inte följer varenda SD-konto i sociala medier inte får veta hur ondeskefullt partiet faktiskt är bakom Åkessons slipade fasad riskerar det att medföra att partiet legitimeras allt mer och det kan gynna dem mycket i opinionen.
 
Med tanke på att AFS nu kommit in på den politiska kartan, visserligen bara som liten ort, är det rimligt att tänka sig att det kommer tvinga SD att ännu mer radikalisera sig för att inte riskera att tappa alltför många medlemmar och väljare till det nya partiet.  

Mest kommenterade inläggen

Jesper Nilsson

Hur är det möjligt att önska livet ur någon?

Ibland hör jag människor förorda dödsstraff för grova återfallsförbrytare, ...

Jesper Nilsson

AfS valrörelse har börjat med torgmöten... Hur ska vi hantera partiet?

I helgen började Alternativ för Sverige på allvar med sin valrörelse. De hö...

Jesper Nilsson

Sexism måste bort!

I veckan infördes en samtyckeslag och även om det är ett jättesteg i rätt r...

Jesper Nilsson

Bra med samtyckes lag. Ett parti röstade emot, gissa vilket!

Igår röstade riksdagen äntligen igenom en samtyckes lag, dvs att det nu är ...