Blogg

Utsatta minoriteters vardag

 

Det har gått ett par veckor sedan mitt senaste inlägg. Detta beror på att det politiska läget varit så låst att det knappt varit värt att kommentera (vi visste att det parlamentariska läget skulle bli precis så här ovisst efter valet) och det som är värt att nämnas har redan uttryckts m av mer erfarna mediemänniskor. Dessutom har jag själv varit upptagen av jobb och studier för att hitta egna upplevelser till inspiration.

Men nog om detta. Jag tänkte belysa vardagen för de som tillhör utsatta minoriteter. Exempelvis har jag suttit på min stampub och sett på fotboll iförd min regnbågsfärgade kaptensbindel med texten ”idrotten gör Sverige starkare” som jag fick av SISU Idrottsutbildarna i samband med Västerås Pride.

 Detta gick inte de som satt intill förbi. Jag har träffat dem ett par gånger nu och även om de går att snacka med finns en tydlig tendens till machoattityd och inskränkthet. En av dessa kommenterade exempelvis min bindel med att på ett, som jag upplevde det, anklagande sätt fråga om jag själv var gay. Jag svarade sanningsenligt att jag inte är det (som om jag skulle våga säga annat när han ställde frågan på det sättet), men att jag tycker det är viktigt att markera att alla är lika mycket värda. Hans respons blev att säga att min gamla lärare skulle vrida sig i graven...

Den här negativa attityden får jag utstå bara för att jag ställer mig på HBTQ+personers sida. Jag kan bara föreställa mig hur det måste kännas för de som alltid behöver vara beredda på nedsättande kommentarer och diverse kränkningar.

Det här gäller förstås inte bara sexuella minoriteter och könsidentiteter, det gäller även etniska och religiösa minoriteter. Jag tror inte vi som tillhör majoritetsbefolkningen förstår hur bra vi har det. Det är ingen som tittar snett på oss eller förlöjligar oss för att vi ser ut på ett speciellt sätt eller på vårt språk. Just därför ligger ansvaret tungt på våra axlar att inte göra så mot minoriteter och att alltid värna om dessas rättigheter. Det finns inget farligare än en majoritet som förbiser minoriteters rättigheter.

Mest lästa inläggen

Jesper Nilsson

Bra Annie- nu är det väl klart ändå?

Äntligen. Efter månader av status quo och en fredlig form av meningslöst sk...

Jesper Nilsson

När den lyxiga hockeymiljonärsfasaden faller

Har du någon gång drömt om en tillvaro där du är ekonomiskt oberoende med f...

Jesper Nilsson

Varför blir vissa så provocerade av allas lika värde?

Sofia B Karlsson drev i AIK ett projekt för inkludering och jämställdhet so...

Jesper Nilsson

Den som ställer till rätta har alltid mer att göra än den som bara ställer till

Då vi börjar närma oss juletider förs mina tankar till julkalendrar och vad...

Blogg

Machokultur och trashtalk

 
I dagarna har det uppmärksammats en händelse från Svenska hockeyligan. Två spelare rök ihop under en match, varav denne ene, som jag förstått det (är lite osäker, men orden är det väsentliga), skrek "vad håller du på med bögjävel!?" och den andre svarade "håll käften horunge." Konsekvensen blev avstängning i två matcher för åtminstone den ene. 
 
För mig är det helt sjukt att vi inte har kommit längre. Jag vet mer än de flesta hur attityderna är på ståplatsläktarna, men jag brukar alltid försvara spelarna och säga att de inte är som fundementalt radikala supportrar. Det här tyder motsatsen. Vad som är värst av allt är att klubbledningar reagerat och hävdat att det är överdrivet enligt ett resonemang att "lite trashtalk får man tåla". Det är en sak att spelarna spårar ur i stridens hetta, de får sitt straff och det räcker. Men att klubbarna ringaktar problematiken med det här språkbruket är katastrof, det är så avskyvärt uselt. Jag blir illa berörd bara av att se och skriva orden som yttrades på isen, för mig är det uppenbart att en person som använder ordet "bög" som ett skälsord betraktar HBTQ+personer som mindre värda och därför försöker smäda andra på det här sättet. Det kanske är läge för de här uppblåsta och självgoda klubbledningarna att fråga sig varför ingen hockeyspelare i Sverige kommit ut som gay! Den här typen av äcklig machoklutur är inte cool, den är beklämmande och förkastlig.
 
I Västmanland skedde nyligen något så hemskt som att en ung spelare tog livet av sig för att han inte klarade av machokulturen i omklödningsrummet, det om något borde få klubbar i hela landet att tänka till. Vissa människor klarar inte av det här hatiska och aggressiva språkbruket och för mig är det obegripligt att någon ska behöva hantera det. Jag vill ha ett samhälle och en idrott där vi är snälla mot varandra, det här talar för motsatsen. Jag blir rejält bedrövad av det här.
 
Trashtalk behöver inte nödväntigvis vara fel, men man kan väl för tusan vara lite fyndig och säga saker som "kan du inte bättre än så?", "min farmor tacklar hårdare än dig?". Inga bra uttryck, det påstår jag inte, men de är åtminstone inte kränkande. Det får vara slut på det här nu!

Mest omtyckta inläggen

Jesper Nilsson

Utsatta minoriteters vardag

Det har gått ett par veckor sedan mitt senaste inlägg. Detta beror på att d...

Jesper Nilsson

Machokultur och trashtalk

I dagarna har det uppmärksammats en händelse från Svenska hockeyligan. Två ...

Jesper Nilsson

Stefan Löfven bortröstad, allt ansvar ligger nu hos C och L

Nu har det skett, det vi redan vetat om skulle ske efter valnatten; Allians...

Jesper Nilsson

En vecka efter valet

En vecka har nu passerat sedan valdagen och är rösterna färdigräknade.Det b...