Blogg

Stefan Löfven bortröstad, allt ansvar ligger nu hos C och L

 
Nu har det skett, det vi redan vetat om skulle ske efter valnatten; Alliansens kandidad utnämndes till talman (skönt att vi blev av med Björn Söder) med stöd av Sverigedemokraterna och Stefan Löfven har av alliansen och SD blivit bortröstad som statsminister. Även om C och L öppet sagt nej till att göra sig beroende av, eller samarbeta med, SD så är det precis vad som hänt de här två dagarna. Ebba Busch Thor och hennes KD har, som vi också redan förstått, dörren öppen för KD och Ulf Kristersson med sina moderater har valt att inte stänga den dörren.
 
För mig är det glasklart att M och KD inte kommer dra sig en sekund från att göra sig beroende av SD, vilket kommer resultera i SD kommer (formellt eller informellt) att bli ett regeringsparti. Detta kan dock dröja ännu en liten tid då förhandlingar kommer pågå in i det längsta och det lär ta sin lilla tid innan den nya talmannen Andreas Norlén kan lägga fram förslag till statsminister, under andra omständigheter skulle han, som moderat, lagt fram Kristersson som förslag som alliansens företrädare, men risken är stor att SD inte skulle acceptera det utan att få något tillbaka och därför fälla förslaget för att visa sin makt. Även om talmannen har fyra försök på sig innan det blir omval, så vill han nog inte börja sin tid som talman på det sättet.
 
Hur som helst verkar Kristersson inte sky några medel (nåja, inga demokratiska i alla fall) för att bli statsminister, det är en omöjlighet utan SD. Vilket ändrar den politiska kartan till att forma ett riktigt högerblock som aspirerar på regeringsmakten, ett vänsterblock som står i opposition och så skulle C och L bli vågmästare som liberala, ska vi kalla det "högermitten-partier". De har, i det läget, direkt chansen att avgöra vem som tar makten; antingen sviker de sina löften och släpper fram en regering där SD är delaktiga, eller så sväljer de prestigen och följer sossarnas önskan om att luckra upp blockpolitiken, bildar en mittenkoalition och återger Löfven rollen som statsminister.
 
Jag skulle kunna falla på knä och böna och be Annie Lööf och Jan Björklund att tänka på sina värderingar före prestigen, jag hoppas verkligen att de tar sitt förnuft till fånga.

Mest lästa inläggen

Jesper Nilsson

Bra Annie- nu är det väl klart ändå?

Äntligen. Efter månader av status quo och en fredlig form av meningslöst sk...

Jesper Nilsson

När den lyxiga hockeymiljonärsfasaden faller

Har du någon gång drömt om en tillvaro där du är ekonomiskt oberoende med f...

Jesper Nilsson

Varför blir vissa så provocerade av allas lika värde?

Sofia B Karlsson drev i AIK ett projekt för inkludering och jämställdhet so...

Jesper Nilsson

Den som ställer till rätta har alltid mer att göra än den som bara ställer till

Då vi börjar närma oss juletider förs mina tankar till julkalendrar och vad...

Blogg

En vecka efter valet

 
En vecka har nu passerat sedan valdagen och är rösterna färdigräknade.Det blev rekordjämnt då de rödgröna endast är ett mandat före alliansen och SD är nog något besvikna då de i vissa mätningar (Yougov) rent av blev största parti, det visste vi dock redan innan att de inte skulle bli. Likväl har de gjort en historisk frammarsch och risken är påtaglig att de kommer få reellt inflytande över politiken.
 
Det är oroväckande, framförallt på grund av att deras politik är rakt igenom förkastlig, men även med anledning av att deras företrädare är helt inkompetenta när det kommer till politisk kunskap. Ett av deras namn på riksdagslistan, som sannolikt blivit invald, pluggade statsvetenskap 1-30 samtidigt som jag, vederbörande klarade inte en enda tenta i kurser som berörde politisk teori, svensk författningspolitik, kommuner och EU. Visserligen behöver inte alla riksdagsmän vara akademiker, men det kan ju vara bra om de har koll på vad de håller på med. Men det är väl så; om vi nu ska ha parlamentarism, vilket jag tycker att vi ska ha, så får vi räkna med att det kommer in en och annan stolle. De representerar ju faktiskt en viss procent av befolkningen. Fast det är illavarslande att ett parti fullt av stollar hela tiden går framåt, kanske kommer det krävas att de blir ett regeringsparti för att folk ska se hur uselt landet kommer bli om de får bestämma (Gud förbjude).
 
I övrigt har valdeltagandet till riksdagen ökat med 1,38 % till 87,18 i förhållande till valet 2014 då siffran blev 85,81. I min kommun Västerås landade valdeltagandet på 86,88% en ökning med 1,40 samt att inget distrikt låg under 65 %. Jag önskar att jag kunde säga att det är tack vare min utredning om ökat valdeltagande i socialt utsatta områden som jag gjorde åt kommunen i våras. Tyvärr tror jag inte det, då jag misstänker att de som arbetade med valet inte hann sätta sig in i den tillräckligt på de månader som återstår. Men jag föröskte i alla fall göra en insats och jag hoppas att utredningen kommer leda kommunens arbete i frågan, vilket jag fått en hint om, nu finns tid att genomföra långsiktiga projekt!

Mest omtyckta inläggen

Jesper Nilsson

Utsatta minoriteters vardag

Det har gått ett par veckor sedan mitt senaste inlägg. Detta beror på att d...

Jesper Nilsson

Machokultur och trashtalk

I dagarna har det uppmärksammats en händelse från Svenska hockeyligan. Två ...

Jesper Nilsson

Stefan Löfven bortröstad, allt ansvar ligger nu hos C och L

Nu har det skett, det vi redan vetat om skulle ske efter valnatten; Allians...

Jesper Nilsson

En vecka efter valet

En vecka har nu passerat sedan valdagen och är rösterna färdigräknade.Det b...

Blogg

Sista debatten

Igår genomfördes den sista debatten innan valet i SVT. Det var en frejdig debatt mellan slutkörda politiker som verkade gå på en blandning av adrenalin och koffein. Kanske skulle det vara en bra idé att dela upp de stora debatterna mer över partiernas toppnamn och sen avsluta med en stor debatt mellan ledarna. Partiledarna är trots allt inte partierna, det skulle ge en bättre bild av partierna som helhet om fler partiföreträdare representerades
 
. De stora vinnarna på detta skulle såklart vara de stora partierna S och M eftersom de har många rutinerade och välutbildade politiker. Även MP skulle vinna på detta eftersom deras språkrör har lägst förtroende bland väljarna (detta framgick av Sifos senaste undersökning). En skicklig Maria Ferm skulle säkert lyfta en del. De stora förlorarna vore förstås SD med tanke på att Åkesson är den enda som klarar av att få partiet att framstå som polerat (åtminstone fram till igår, mer om det senare).
 
Även C skulle tappa eftersom Annie Lööf har högst förtroende bland väljarna. Just dessa var förgrundsfigurer i gårdagens debatt. Jimmie Åkesson visade verkligen hur radikala SD är (om nu någon tvivlat på det) då han utryckte att ”invandrare inte passar in”. Annie Lööf dunkade knytnäven i bordet och röt: ”Hur uttrycker du dig?” Väl rutet, det var ett förkastligt och avskyvärt uttalande. Men vi borde inte förvåna , det är så SD tycker.
 
Jag skulle kunna personrösta på henne bara för det! Hon är så rak och tydlig, hon böjer sig inte dör hatets vindare, så länge hon sitter i en regering efter valet känner jag mig trygg i att det inte kommer gå åt skogen även om de rödgröna inte blir störst. Jag hoppas verkligen att hon tar initiativet till en mittenkoalition om M och KD hellre vill närma sig SD.

Mest kommenterade inläggen

Jesper Nilsson

Sista debatten

Igår genomfördes den sista debatten innan valet i SVT. Det var en frejdig d...

Jesper Nilsson

Två statsministerkandidater och en missnöjd Svarte-Petter med högljudda följare

Igår sände SVT ett program som hette "Jag vill bli statsminister" där de fö...

Jesper Nilsson

Döm aldrig en hel grupp efter en enskild individs dåliga beteende

I dagens inlägg öppnar jag mig och berättar om en personlig upplevelse som ...

Jesper Nilsson

Åkessons pinsamma sågning av P3

Igår gästade Jimmie Åkesson Morgonpasset i P3 liksom de andra partiledarna ...