Opinionsblogg

Låt de goda argumenten segra

 

Rubriken har blivit ett av mina favorituttryck och som jag använder förhållandevis ofta. Därför tänkte jag ägna dagens inlägg åt att förklara vad jag menar, vad som är ”goda argument” kan ju anses ligga i betraktarens öga.

Först och främst är dessa argument välförankrade i vetenskapliga fakta, dvs det är raka motsatsen till de direkt lögnaktiga påståenden som sprids ut av så kallade ”alternativa medier”. Dessa argument är också ”goda” av en anledning: de används inte för att trycka ner människor eller på något vis legitimera hatiska åsikter, tvärtom är det de som kan motsäga Sverigedemokraternas, och andra oförståndiga personer och rörelsers, felaktiga ställningstaganden.  

Det handlar helt enkelt om att bemöta osympatiska åsikter med fakta, logik och sunt förnuft (det uttrycket används ofta felaktigt av SD:are som inte orkar ta reda på fakta, men det är olyckligt), eller vanlig mänsklighet om du så vill. För de flesta av oss är detta inga konstigheter, men tyvärr kommer det alltid finnas de som inte begriper bättre och då är det nödvändigt att hantera situationen på ett professionellt sätt.

Ordet ”segra” handlar i sammanhanget om två saker, dels att motbevisa de som far med osanning och kommer med lömska påståenden. Men det är också ett ställningstagande gentemot de som vill bruka våld och ”sätta hårt mot hårt” för att på så vis övertyga motparten och andra att de har fel. Våld löser ingenting, istället kommer det bara göra att folk sympatiserar med de extremister som kommer med dumma åsikter. Förutom att jag av princip anser att våld alltid är fel, så är det även att lägga krokben för sig själv. Därför måste vi låta de goda argumenten segra i debatter och diskussioner och inte sänka oss till den nivån som håller på med hat, hot och våld, det är förkastligt oavsett från vilken sida det kommer.

Det kan vara lätt hänt att bli så provocerad av idiotiska argument att det är lätt att själv, om inte börja bråka, så åtminstone skrika och använda ett ofördelaktigt språkbruk, i det fallen är det viktigt att hålla sig lugn. Vill människor inte lyssna är det bättre att ignorera dem.

Kommentarer

Kommentera