Opinionsblogg

Ett år sedan det amerikanska presidentvalet

 

I dagarna är det ett år sedan det amerikanska presidentvalet, ett val som bekant vanns av Donald Trump. Det finns säkerligen många som är bättre insatta och därför kan mer om amerikansk politik än vad jag kan. Mitt fokus ligger därför snarare i att se hur det faktiskt går för Trump att genomföra sina populistiska lögner.

Först och främst byggde Trump upp sin valkampanj på hat, inte minst gentemot migration i allmänhet och muslimer i synnerhet, varav han både före, efter och under valet i medier pratat om krafttag mot terrorism. Det finns så många brister i det här lögnaktiga och populistiska resonemanget. Det finns såklart ingen rationellt tänkande människa som tycker om terrorism, men till att börja med har Trump inga som helst konkreta förslag, han har inte sagt någonting om hur landet ska arbeta för att undvika rekrytering till terrororganisationer, hans enda lösning är väl att bomba… Dessutom, och det här är kanske viktigast av allt, Trump slår bara mot islamistisk terrorism, han skyller bara på muslimer, medan terrorangrepp, som det fruktansvärda dådet i Las Vegas i oktober som tog 58 människors liv, inte alls tog lika mycket av Trumps uppmärksamhet.

Jag är inte ute efter att beskylla Trump för terrorismen och vill inte göra några politiska poänger på de fruktansvärda terrordåd som drabbat USA senaste tiden. Men om landets president gör en stor sak av problemet och inte bara misslyckas åtgärda problemet utan dessutom uppenbarligen tycker att viss terrorism är värre än annan, så får han faktiskt finna sig i att utstå kritik.

Det här är typiskt för populism de är väldigt duktiga på att hitta och måla upp problem, de slåss mot väderkvarnar likt don Quijote, men de har ingen som helst lösning på problemen, vare sig de är verkliga eller en konsekvens av deras förvrängda verklighetsuppfattning. Det skulle bli samma sak här om SD fick för mycket inflytande. De skulle fokusera på problemen, men reella och fungerande åtgärder skulle utebli, vilket bara skulle göra allt värre.

Trump yttrade också något löfte om att USA skulle ”sköta sig själva”, vilket bland annat innefattade att de skulle börja dra tillbaka sina trupper och sluta föra krig. Det har ju gått sådär. Förutom att USA fortfarande krigar i mellanöstern, så har Trump även börjat hetsa med Nordkoreas diktator Kim Jong-un, om inte dessa gubbar hade haft möjligheten att utrota hela Jordens befolkning med kärnvapen hade jag skrattat åt deras patetiska maktkamp.

När Trump blev president uttryckte jag en förhoppning i mitt sinne av illamående om att det skulle leda till att omvärlden faktiskt skulle få se vad som händer om hatet och populismens lögner ges för mycket inflytande. Den förhoppningen lever ännu, men liksom då är det fortfarande det enda positiva med att han blev president.Ett

Kommentarer

Kommentera