Opinionsblogg

Valet i Frankrike

 

Macron förefaller just nu ha en betryggande ledning gentemot sin motståndare Le Pen, men efter Brexit och Trumps seger i USA vågar jag inte ta ut någonting förrän det är klart. Det vore, som jag skrivit tidigare, katastrof om Le Pen vinner och någonstans hoppas jag att majoriteten av fransoserna förstår det och tar sitt förnuft till fånga, dock är minoriteten som stöttar Le Pen oroväckande stor och även om hon inte vinner har hon gjort ett starkt val. Det är nog så förkastligt.

Som jag ser det finns det bara en väg för Le Pen att vinna valet, det råder hon inte själv över, utan det skulle vara om de besvikna vänsterväljarna helt tappar modet och struntar i att rösta, eftersom de inte vill stötta något av alternativen. Fast jag hoppas att de förstår att av två alternativ finns det en acceptabel kandidat och en galen kandidat, det är väl ändå bättre att ha det ok än att leva i misär? Jag tror också, eller vill åtminstone tro, att fransmännen inser detta.

Jag betraktar mig själv som mer till vänster på den politiska skalan, skulle vi ha samma system i Sverige och både Löfven och Sjöstedt gick oförklarligt dåligt och valet stod mellan låt säga Annie Lööf och Jimmie Åkesson, så skulle jag inte bara rösta på Lööf, jag skulle vara med och driva valkampanjen för henne. Jag är mer socialist än liberal, men Centerpartiet och Annie Lööf kan jag leva med. I Åkessons fall däremot har jag med egna ögon sätt och upplevt hur okunnig, inhuman och ansvarslös politik som han och hans parti bedriver, det kan förvisso vem som helst se, men det blir ännu mer uppenbart av att se hur företrädarna uppför sig och säger när de tror att ingen hör.

Ovannämnda scenario är snarlikt vad som händer i Frankrike idag och därför hoppas jag att de vänsterorienterade väljarna tar sitt ansvar och väljer bort Le Pens vidriga politik och retorik och tar ett alternativ som åtminstone är hanterbart. Därefter får de rannsaka sig själva och analysera varför valet inte gått som de tänkt sig. Min förhoppning är att jag inte behöver oroa mig, men det är mänskliga faktorn som avgör och den kan vara nog så oberäknelig. 

Kommentarer

Kommentera