Opinionsblogg

Högervindarna får allt starkare fäste även i Sverige

 
Enligt Novus undersökning så är 49% av Moderaternas väljare positiva till att fälla regeringen med stöd av Sverigedemokraterna. 19% förefaller likgiltiga och 28% är negativa medan 4% inte kan bestämma sig. Dessa opionsundersökningar är såklart lite vanskliga med tanke på att det är förhållandevis få som svarat (1003 i det här fallet), men de brukar vara tämligen träffsäkra så vi kan nog se en klar tendens till att M kommer att söka stöd av SD. Här ser vi även en annan undersökning som pekar åt samma håll: (http://www.aftonbladet.se/nyheter/a/4kkQo/moderata-utspelet-splittrar-alliansvaljarna)
Om vi utgår från dessa undersökningar så förefaller det osannolikt att Centerpartiet kommer sitta i en regering tillsammans med SD efter nästa val, :Liberalerna är lite mer kluvna men även där finns det ett starkt motstånd gentemot Sverigedemokraterna, I så fall skulle det sannolikt bli en allians bestående av M, SD och KD, om nu de sistnämnda klarar sig kvar.
 
Det här har pågått under en längre tid. Moderaternas retorik har hårdnat och det har kommit förhållandevis extrema uttalanden och förslag till åtgärder gällande invandring och kriminalitet. Därför är det inte speciellt förvånande att M närmar sig ett samarbete med SD och att deras väljare verkar tämligen till freds med detta. Således är det i nuläget sannolikt att vi kan få en helt ny regering efter nästa val, en regering som är mer höger än vad som någonsin varit fallet tidigare i Sverige. Jag kan inte se något positivt med en sådan regering, men i vårt närområde så är det faktiskt bara vi som inte haft ett högerextremt populistparti i regeringsställning. Sannfinländarna sitter i regering i detta nu, liksom Fremskrittspartiet i Norge och Danmarks regering är beroende av Dansk Folkeparti även om de officiellt inte är med i regeringen.
 
Därmed har vi varit lyckligt lottade i Sverige, men nu verkar det som att valet 2018 kan sätta oss i samma båt som våra nordiska grannar. Det är dock ett tag kvar så mycket hinner fortfarande hända, så det finns ingen anledning för oss andra att ge upp. Men om Trump kunde bli USA:s president så kan SD bli ett regeringsparti i Sverige. Kanske hinner han ställa till med så mycket elände att det blir uppenbart för gemene man att högerextrema populsiter ska hållas borta från makt och inflytande.

Kommentarer

Kommentera