Opinionsblogg

Svenska kyrkan i Västerås

 

Svenska kyrkan i Västerås gjorde något som upprört många känslor, nämligen något så oerhört som att kalla Jesus för ”hen”. Bland öppna toleranta människor togs detta emot positivt, bland okunniga och inskränkta (läs Sverigedemokrater) mottogs det med ilska och frustration.

Det var i en annons i Västerås Tidning som följande stod att läsa: ”På Juldagen, 25 december, föddes Jesus, ett efterlängtat barn. Hen föddes när de lyckliga föräldrarna Josef och Maria var på resande fot.” (http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=112&artikel=6851828) Det här är väl väldigt harmlöst? Personligen tycker jag att det är bra att Svenska kyrkan i Västerås vill visa att de är nytänkande och sekulära. Dessutom borde de som tar illa vid sig över eventuella felaktigheter gnälla mer över att det står att Jesus föddes på Juldagen, det gjorde han med största sannolikhet inte och vi firar den 25 för att hedningarna firade midvinterblot vid det som vi nu kallar jul. Det här bekräftas av en gymnasielärare i historia, religionskunskap och samhällskunskap: https://hogtider.wordpress.com/2007/12/24/nar-var-och-hur-foddes-jesus/

Hur som helst meddelade domprosten i Svenska kyrkan i Västerås, Susanne Senter i ett pressmeddelande bland annat att: ” Det viktiga med det lilla barnet som föds i krubban är inte könet, det viktiga är att vi i det barnet ser Guds närvaro och Världens hopp.” och att ” Att använda ordet hen är ett sätt att ge ett nytt perspektiv. Det är inte det enda sättet att tala om Jesus, den som är trygg i att tala om Jesus som han ska fortsätta med det. Vi vill bara peka på att det finns andra uttryck som ger andra perspektiv.” (http://www.mynewsdesk.com/se/svenskakyrkanvasteras/pressreleases/jesus-hen-2352116)

Jag tycker det här är ett alldeles utmärkt sätt att visa att kyrkan är öppen för alla och att det finns många olika sätt att tolka religion, på många sätt visar det på en exemplarisk öppenhet inför människors olikheter. Dels finns en möjlighet för de mer traditionella som vill säga ”han” och dels finns chansen för de som vill säga ”hen” att göra det. Kyrkan har historiskt sett präglats av konservativa människor som blir hysteriska av sådana här saker, homosexuella har alltid jagats av kristna. Därför är det så viktigt att kyrkan visar att det inte längre är så och att det inte har med religionen att göra utan hur människor i maktposition har utnyttjat den för att utöva makt över andra människor, allt vad gäller skatt och förtryck av kvinnor samt sexuella minoriteter.

Jag är själv en tvivlens man när det kommer till religion, men jag tycker Jesus är en intressant person. Oavsett om han kunde gå på vatten eller ej, så var han en nytänkande människa som ifrågasatte hur de dåvarande prästerna utnyttjade religionen till att redan då förtrycka folk. Min övertygelse är att om Jesus hade levt idag, så hade han varit mycket positiv till att hans nämn utvidgades till att inkludera fler människor.

Kommentarer

Kommentera