Opinionsblogg

Varför så provocerade av slöjor och burkinis?

 
Nu är snart hösten här och i takt med att skolorna startar så börjar konservativa röster höjas för ett slöjförbud på dessa, på badstränderna i somras var det den tämligen nya burkinin som stack i ögonen på somliga mestadels män, som jag uppfattar det, av någon outgrundlig anledning... Jag förstår faktiskt inte vad som är så provocerande med dessa kroppstäckande klädesplagg, om inte kvinnor vill visa hud och hår så är det deras ensak. Jag klandrar dem inte med tanke på hur stora ögon äckliga gubbar får när de ser lättklädda kvinnor under sommaren. Men det här gäller inte bara skolor och badstränder utan även samhället i stort. Vi såg exempelvis hur Frankrike införde ett förbud mot heltäckande slöjor (niqab) på gator och torg utan att EU, anmärkningsvärt nog, protesterade, eftersom de tydligen inte ansåg att det stred mot religionsfriheten,
 
Ur ett historiskt och kristet perspektiv är det inte alls något främmande med att bära slöjor, för er som inte tror mig kan jag rekommendera er att titta på hur nunnor klär sig i kloster. Vi är nog många som tycker om Astrid Lindgren och i filmatiseringarna kan vi ju se hur flera kvinnor virar sjalar runt huvudet när de lämnar hemmet. Nu är Astrid Lindgren inte en vetenskaplig källa, men med anledning av att exempelvis SD vurmar så mycket för hennes böcker så finner jag det tillfredsställande att använda deras egen strategi emot dem. Men för att ge lite mer vetenskapligt perspektiv till det här, så skrev Henrik Höjer (vetenskapsjournalist samt historiker och författare) en artikel i Svenska Dagbladet förra året där han lyfte fram huvuddukens historia i Sverige. (http://www.svd.se/slojan-har-en-lang-historia-i-sverige) Här kan vi alltså se att slöjor eller liknande inte är något nytt fenomen, som på något sätt enbart skulle vara förknippat med islam, utan tvärtom något som funnits länge i landet och som även varit norm inom kristendomen.
 
Vad är det då som gör motståndet mot slöjor och burkinis så starkt från konservativa krafter i flera länder i Europa? En viss mån av historielöshet är nog en förklaring, men det är nog tyvärr också ett främlingsfientligt motstånd mot allt som dessa människor anser "hota vårt sekulära samhälle" som är en bidragande faktor. Fast det kan även vara så att vissa män i Sverige anser sig själva ha rätt att bestämma hur kvinnor ska klä sig; går en kvinna barbröstad är det fel, går hon i heltäckande är det också fel. Under min tid i SD fick jag med egna ögon se hur de objektifierar kvinnor, vilket försvåras för dem om kvinnor täcker sina kroppar. Huruvida detta är ett skäl till deras motstånd ska jag låta vara osagt, men det är en del av manlig härskarteknik och därmed också något som påverkar hur de anser att kvinnor ska klä sig. Vissa borde se sig själva i spegeln innan de börjar gnälla över hur förskräckligt det är med slöjor.

Kommentarer

#1 - Linus Persson

Riktigt bra inlägg!

Svar: Tack så mycket!
Jesper Nilsson

Kommentera