Opinionsblogg

Har tyskarna redan glömt?

 
Igår var det val i Tyskland. Det mest uppseendeväckande är att deras högerextrema parti, AFD, blev tredje störst. Vilket gör att även Tyskland nu på allvar drabbats av den högerextrema våg som plågat Europas länder under en längre tid.
 
Tyskland har annars varit duktiga på att hålla högerextremismen i schack efter andra världskriget. Till exempel har de inte på något sätt försökt skyla sin historia, istället finns det flera museum och monument till minne av de som fick sätta livet till på grund av nazismens illdåd. Dessutom har Tyskland varit ett av de länder som tagit emot flest migranter sett till sin befolkningsmängd, de har dessutom varit duktiga på att få in dessa individer i samhället. Se bara på hur deras fotbollslandslag fått namn som Boateng, Mustafi, Khedira och Özil (för att nämna några), vilket bidragit till att ge landet framtidshopp.
 
Men säg den lycka som varar, när saker och ting fungerar så kommer det finnas andra som vill förstöra. Men tyskarna borde vara försiktiga när de går till valurnan än andra länder. Det är inte ens 100 år sedan NSDAP fick makten, demokratiskt valt av folket. Precis som nu använde sig även Hitler av vansinniga argument och ställde grupper mot varandra på ett brutalt sätt. Skillnaden är dock att Tyskland var i en extrem kris på 30-talet och det gjorde också att Hitler kunde använda hårdare argument och strategi än vad som är möjligt idag (dessutom var demokratin fortfarande i sin vagga och inte lika utvecklad som idag), högerextremism frodas i misär och missnöje, ju sämre folk har det och ju mer missnöjda de är, desto lättare är det att nå deras lägsta instinkter.
 
Förutom att de har beklämmande åsikter i dessa högerextrema pariter så ställer de även till den parlamentariska situationen. De har tagit väljare från andra partier, vilket gör de sistnämnda svagare. Men ingen vill samarbeta med dem, av förklarliga skäl, vilket gör det svårare att bilda en fungerande regering.  Min förhoppning är att denna olyckliga utveckling kommer svänga och att de främlingsfientliga krafterna kommer falla tillbaka inom kort.

Kommentarer

Kommentera