Blogg

Branden i Notre Dame ur olika perspektiv

(null)


I veckan hände något som skakade Paris och hela omvärlden. Den 800 år gamla katedralen Notre Dame började brinna. Den har överlevt revolutionen och två världskrig, men enligt uppgifter var den historiska byggnaden endast 15-30 minuter från att totalförstöras. Nu blev det inte så illa, president Macron räknar med att återuppbyggandet kommer ta fem år.

De djupt troende har försökt visa att det är ett mirakel som gjorde att inte Notre Dame rasade samman. Bland annat genom att påpeka att guldkorset vid altaret inte smälte. Det beror dock mer troligt på att brinnande trä inte når upp till guldets smältnivå och att katedralen räddades är förmodligen mer brandmännens förtjänst än ett mirakel från Gud.

Men för att släppa den religiösa aspekten och gå in på mer väsentliga punkter så kommer det bli kostsamt att återställa Notre Dame. Det tycks lösa sig då miljardärer och storföretag erbjudit sig att bekosta alltihop. Det här sticker i ögonen på många. Var fanns pengarna när de behövdes till skola, vård, omsorg och hjälp till svältande barn?

För egen del står jag på bådas sidor och ser ingen anledning att välja eftersom jag inte ser någon motsättning. Notre Dame är en otroligt viktig symbol för Paris och historien. Bilderna som visade hur folk stod utanför och sjöng "ave Maria" som om domedagen var här är talande. Katedralens betydelse för troende är såklart uppenbar, men den är viktig för andra också. Det är en plats som erbjuder fristad för de som är förtryckta eller inte har någonstans att ta vägen. Historien som är inristad i murarna kan inte ringaktas. Därför är det rimligt att satsa pengar på att bygga upp Notre Dame igen. Jag ska villigt erkänna att det sedan flera år tillbaka stått på min bucket-list att besöka denna enorma katedral.

Men med det sagt så kan en byggnad inte värderas lika högt som en människas liv. Med anledning av detta är det, till att börja med, skönt att ingen behövde sätta livet till i branden. Men framförallt är det förståeligt att folk reagerar över att Notre Dame får miljarder medan välfärdssatsningar och hjälp till de behövande världen över helt förbises. 

Mitt ställningstagande är enkelt: Fixa till Notre Dame och satsa lika mycket på välgörenhet, de pengarna finns. Sätt inte en gammal fin katedral och hjälpinsatser mot varandra, ge båda istället!

Mest lästa inläggen

Jesper Nilsson

Gällande Lamottes reportage om hemlöse Rolf

Det gjorde ont att se hur Rolf bodde ensam i sin bil på ålderns höst och on...

Jesper Nilsson

Branden i Notre Dame ur olika perspektiv

I veckan hände något som skakade Paris och hela omvärlden. Den 800 år gamla...

Jesper Nilsson

Det stora problemet med AfS

Vi börjar alltmer närma oss 26 maj och valet till Europaparlamentet (kommer...

Jesper Nilsson

Bra Annie- nu är det väl klart ändå?

Äntligen. Efter månader av status quo och en fredlig form av meningslöst sk...