Blogg

Vissa frågar: "Vad tycker du om SD idag?"

 
Det händer att vissa, framförallt de som inte följt händelserna kring mitt uppmärksammade avhopp från Sverigedemokraterna, brukar fråga: "Vad tycker du om SD idag?" Men även en del som bara vet att jag pluggar statsvetenskap och inte känner till mitt förflutna kan ställa samma fråga. Det korta svaret, och det enkla om jag inte känner för att fördjupa mitt resonemang, är simpelt och milt uttryckt: "Jag avskyr Sverigedemokraterna." Något mer utvecklat skulle jag säga: "Det är nationalistiskt parti med ett nazistiskt förflutet, som baserar sin politik på att fokusera på att alla ska passa in i samma trånga, stela mall, de som inte gör det ska frysas ut. De är hycklare som vill ha hårdare straff i allmänhet, men gör undantag för sina egna företrädare. De säger sig vilja öka tryggheten för kvinnor, samtidigt som de har bedrövlig kvinnosyn. De motverkar HBTQ-personerns rättigheter. Och framförallt vill de, genom grova generaliseringar, dela in människor i grupper där de avgör vilka som passar in tillräckligt mycket för att få bo i Sverige." Det är helt enkelt ett väldigt otrevligt parti.
 
Den intressanta följdfrågan är såklart: "Är SD ett nazistparti?" Svaret är att de formellt sett är ett demokratiskt parti som låter sina medlemmar välja sina företrädare och som deltar i allmänna val. Men det finns klara likheter med nazismen, sättet de delar in människor (kultur och inte ras, men ändå), de vill inskränka mänskliga rättigheter och de följer inte den demokratiska värdegrunden som bygger på alla människors lika rätt och värde, retoriken går också att spåra till nazismen. Egentligen spelar det ingen roll vad vi kallar dem, det är ett unket parti som ska hållas borta från allt politiskt inflytande och det är det väsentliga. Men att det finns strömningar som både är rasistiska och nazistiska är uppenbart,deras historia är också emot dem, hur mycket än Jimmie Åkesson står och säger att det är överdrivet.
 
Sverigedemokraterna är ett parti som förutom sina uppenbara brister även är ett väldigt falskt parti. De ger sig själva intrycket av att vara ett parti som skulle stå på de svagas sida, detta är en så grov bluff att partiet hade blivit skjutet i ett illegalt pokerparti. Det är ett utpräglat högerparti som genom populistiska lögner lurar människor i utsatthet att tilltalas av dem. Jag skulle kunna hålla på hur länge som helst, men nu ska jag se på damfotboll.

Mest lästa inläggen

Jesper Nilsson

Branden i Notre Dame ur olika perspektiv

I veckan hände något som skakade Paris och hela omvärlden. Den 800 år gamla...

Jesper Nilsson

Det stora problemet med AfS

Vi börjar alltmer närma oss 26 maj och valet till Europaparlamentet (kommer...

Jesper Nilsson

Bra Annie- nu är det väl klart ändå?

Äntligen. Efter månader av status quo och en fredlig form av meningslöst sk...

Jesper Nilsson

När den lyxiga hockeymiljonärsfasaden faller

Har du någon gång drömt om en tillvaro där du är ekonomiskt oberoende med f...