Opinionsblogg

Det stora problemet med AfS

(null)


Vi börjar alltmer närma oss 26 maj och valet till Europaparlamentet (kommer åter ställa upp som röstmottagare), därmed har vi även kunnat se att Alternativ för Sverige (AfS) åter drar igång en omfattande turné för att hetsa folk att visa sitt hat mot det öppna och toleranta samhället genom att rösta på dem.


Den här typen av extrema partier som AfS och SD brukar ha en tendens att lyckas bra i EP-valet. Detta på grund av att valdeltagandet generellt sett är lägre än till de allmänna valen, medan ytterkantspartierna har en förmåga att få iväg sina sympatisörer till valurnan.


AfS kommer aldrig bli ett direkt problem för Sverige. Däremot kan de bli ett indirekt problem då deras aggressiva retorik och politiska extremism ger Sverigedemokraterna större legitimitet. SD kan helt enkelt peka på AfS och säga: "kolla, de som inte delar vår ideologi har fått ett parti att ty sig till. Nu kan ni inte beskylla oss för att vara extrema." Jag sprang själv på en AfS-sympatisör här om dagen och slogs av hur han uttryckligen sa att han inte ville ha muslimsk invandring till Sverige, att somaliska kvinnor inte jobbar och att homosexuella inte har rätt att adoptera. Det var skärrande, det är ovanligt att träffa folk som är så öppet hatiskt inskränkta. Vid sådana här tillfällen gäller det att komma ihåg en sak: SD tycker exakt samma sak som AfS, de är dock slipade nog att förstå att det inte fungerar att uttrycka sig hur som helst om de vill ha röster.


Jag är själv ingen stor EU-anhängare och därför förstår jag om gemene man tycker att valet känns ointressant, men det är viktigt med ett europeiskt samarbete och vilka representanter vi har i parlamentet. Därför ber jag dig: snälla gå och rösta så att de här avskummen inte kan utnyttja det lägre valdeltagandet till att få ett oproportionerligt starkt resultat!


Kommentarer

Kommentera