Blogg

Migrationsverkets homosexualitetstest

 

Jag såg precis något som gjorde mig både förbannad och väldigt ledsen. Den öppet homosexuelle Rickard Söderberg gjorde Migrationsverkets homosexualitetstest, vilket genomförs för att granska huruvida asylsökande som uppger sig vara homosexuella verkligen är det. Resultatet blev uppseendeväckande: han är inte trovärdig och hade fått avslag! Den fantastiske tenoren har varit öppen med sin läggning sedan 17-års ålder och är dessutom gift med sin man sedan tio år tillbaka (http://www.expressen.se/nyheter/rickard-soderberg-gjorde-homotestet-fornedrande/), om inte han är trovärdig vem är det då?

Nu tog Söderbergs test bara 20 minuter, i verkligheten hade det förmodligen pågått i timmar. Likväl är resultatet chockerande och säger framförallt någonting om hur svårt det måste vara att ”bevisa” sin sexuella läggning. En asylsökande får svara på frågor som ”När kände du dig attraherad av någon för första gången?”, ”När insåg du att du var homosexuell?” och ”Skulle du beskriva dig som lesbisk eller homosexuell?”” Jag ser flera problem med dessa frågor. Först och främst är de väldigt diffusa att svara på, om någon till exempel skulle fråga mig, som knappt varit kär överhuvudtaget och inte gärna diskuterar min läggning, när jag kom på att jag var hetero skulle jag inte veta vad jag skulle svara. Kan bara tänka mig hur det måste vara för en asylsökande som förmodligen inte ens är bekväm i språket att behöva svara på så blottläggande frågor inför en helt okänd människa.

Dessutom förutsätter frågorna att en människas sexuella läggning är svart eller vit, riskerar en person dödsstraff för sin läggning i sitt hemland lär det innefatta allt som avviker från heteronormen, dvs även bi-,pan,-homo,-trans, eller för den delen asexuella (de sistnämnda märks kanske inte på samma sätt dock). Men hur ska en person kunna precisera det vid en sådan här intervju? Det är ju otroligt komplext för många människor och inte alls lätt att beskriva.

Jag undrar även vad handläggaren som ställer frågorna på Migrationsverket vet om sexuella läggningar? Jag gissar att hen sällan själv knappast är homosexuell vid de flesta tillfällena. Jag är själv ingen expert inom området och skulle sannolikt inte kunna bedöma trovärdigheten, hur ska då en handläggare utan speciell kunskap inom området kunna bedöma det? Det minsta man kan begära är att det åtminstone sitter en HBTQ-person med i samtalet för att underlätta bedömningen. Jag har visserligen inte dubbelkollat detta med Migrationsverket, men jag tvivlar på att så är fallet.

Människor riskerar att utvisas till dödsstraff på grund av Migrationsverkets bristfälliga bedömningar och det är inte värdigt ett land som Sverige!

Mest lästa inläggen

Jesper Nilsson

Branden i Notre Dame ur olika perspektiv

I veckan hände något som skakade Paris och hela omvärlden. Den 800 år gamla...

Jesper Nilsson

Det stora problemet med AfS

Vi börjar alltmer närma oss 26 maj och valet till Europaparlamentet (kommer...

Jesper Nilsson

Bra Annie- nu är det väl klart ändå?

Äntligen. Efter månader av status quo och en fredlig form av meningslöst sk...

Jesper Nilsson

När den lyxiga hockeymiljonärsfasaden faller

Har du någon gång drömt om en tillvaro där du är ekonomiskt oberoende med f...