Blogg

Hatet mot Durmaz

Efter den snöpliga förlusten mot Tyskland, där Jimmy Durmaz stod för ett, ska vi kalla det; mindre lyckat inhopp, så fick denne utstå en massiv hatstorm i sociala medier. Ett hat som inte stannade vid honom som fotbollsspelare, utan riktade sig mot honom och hans ursprung i form av ren och skär rasism. Att Durmaz själv är född i Örebro tyckte dessa idioter var mindre viktigt.
 
Vad som dock är sjukt osmakligt är hur Sverigedemokrater i sociala medier, bland annat Jimmie Åkesson och Paula Bieler går ut och förkastar detta. De reflekterar överhuvudtaget inte över vilket parti dessa kräk förmodligen sympatiserar med och verkar helt blunda för sin egen del i hatstormen. Åkesson har till och med mage att påstå att Durmaz är vad han kallar "svensk", för att han kommer från Örebro och spelat i klassiska BK Forward. Det är väl förvisso bra om Åkesson faktiskt står för en öppen svenskhet, men det är inte det som han och SD är ute efter, de är ute efter att framstå som rumsrena. För egen är jag av uppfattningen att en människas svenskhet inte avgörs av prestationen på fotbollsplanen
 
Men här ser vi också den retoriska skillnaden mellan SD och AfS, medan de förstnämnda snabbt låtsas bry sig gör de sistnämnda tvärtom. AfS partiledare Kasselstrand började med att skylla förlusten på mångfald i och med att en "svensk" (Claesson) byttes ut mot en "invandrare". Därefter kom flera av hans partivänner och gapade om att Durmaz inte är "svensk" och inte kan bli det.
 
Det finns tillfällen då matcher och resultat blir sekundära, det här är ett sådant exempel av flera skäl.

Mest lästa inläggen

Jesper Nilsson

Branden i Notre Dame ur olika perspektiv

I veckan hände något som skakade Paris och hela omvärlden. Den 800 år gamla...

Jesper Nilsson

Det stora problemet med AfS

Vi börjar alltmer närma oss 26 maj och valet till Europaparlamentet (kommer...

Jesper Nilsson

Bra Annie- nu är det väl klart ändå?

Äntligen. Efter månader av status quo och en fredlig form av meningslöst sk...

Jesper Nilsson

När den lyxiga hockeymiljonärsfasaden faller

Har du någon gång drömt om en tillvaro där du är ekonomiskt oberoende med f...