Blogg

Högerextremisternas favoritkung- men varför?

 

Idag är det 30 november, Karl XII:s dödsdag. På 90-talet var det här ett datum som präglades av våldsamma demonstrationer och upplopp, Karl XII är, som många säkert vet, högerextremisternas favorit bland kungar. Men jag har aldrig förstått varför?

Jag har alltid gillat historia och Karl XII:s fälttåg fann jag väldigt intressant, framförallt förr om åren. Numera försöker jag betrakta honom lite mer objektivt och inte så romantiserande. Han var diktator i Sverige från sin kröning år 1697, då han var 15 år. Vid den här åldern var han befogad att styra hela riket, med allt vad det innebar, till exempel utfärda dödstraff. Detta hindrade honom inte från att dricka friskt. Det är såklart vansinnigt betraktat idag, dvs över 300 år senare, men Karl XII var varken bättre eller sämre än någon annan av sin tid. Idag vet, åtminstone de flesta av oss, dock bättre än att hylla diktatorer.

Men Karl XII:s liv skulle jag inte unna min värsta fiende. Från tidig barndom gavs han en soldats uppfostran för att bli bildad både militärt och samhällsmässigt. Han fostrades till att bli enväldig kung av stormakten Sverige och hade inget val överhuvudtaget. När Sverige senare blev anfallet år 1700 lämnade han Stockholm för att tillbringa de sista 18 åren av sitt liv i krig. Det är faktiskt bara tragiskt.

Vad som är märkligt är likväl att högerextremister hyllar honom. Han tog över Sverige som en stormakt, när han dog var den tiden för alltid förbi. Han gjorde egentligen ingenting för Sverige förutom att ta med sig kåldolmar från Turkiet (högerextremister hatar ju influenser från mellanöstern) och att se till att några gator i Bender i nuvarande Moldavien fortfarande har svenska namn, tror faktiskt ingen eller få av de som bor där idag förstår varför.  

Hysteriskt roligt är dock paradoxen att högerextremisternas favoritkung fick asyl i Turkiet och snyltade så mycket på sultanens frikostighet att han och hans karoliner bokstavligt blev utkastade (de kanske är rasister som en form av hämndaktion, vad vet jag?). Hur som helst; efter slaget vid Poltava 1709 behövde Karl XII en tillflyktsort och fick det i dåvarande Turkiet. Det kanske dessa högerextremister borde känna till…Men de envisas med att påstå att han minsann stod upp för Sverige, som om han hade något val.

Men ett återkommande tema bland högerextremister är att de förutom att vara obildade, dessutom är väldigt selektiva med vem de väljer att tro på. Många inom exempelvis tycker exempelvis det är mycket trevligare att lyssna på journalisten Herman Lindqvists återberättelser än vad historiker som Bengt Liljegren och Dick Harryson har att säga, anledningen är att Lindqvist inte forskar själv och därför inte ifrågasätter och problematiserar vissa påståenden i samma utsträckning som Liljegren och Harryson, varav de båda sistnämnda är mycket mer kritiska, vilket inte extremisterna tycker om.

För egen del brukade jag hylla Karl XII som en folkets kung som förstod och ville dela sina karoliners villkor (han använde inte peruk och ingen stiligare vapenrock), det inser jag nu var väldigt romantiserande och naivt. Numera kan jag använda honom som ett avskräckande exempel och vara tacksam för att vi idag vet bättre än att göra femtonåringar till diktatorer.

(Fakta finns att ta del av i Bengt Liljegrens biografi om Karl XII, mycket intressant läsning.)

Mest lästa inläggen

Jesper Nilsson

Branden i Notre Dame ur olika perspektiv

I veckan hände något som skakade Paris och hela omvärlden. Den 800 år ga...

Jesper Nilsson

Det stora problemet med AfS

Vi börjar alltmer närma oss 26 maj och valet till Europaparlamentet (kom...

Jesper Nilsson

Bra Annie- nu är det väl klart ändå?

Äntligen. Efter månader av status quo och en fredlig form av meningslöst...

Jesper Nilsson

När den lyxiga hockeymiljonärsfasaden faller

Har du någon gång drömt om en tillvaro där du är ekonomiskt oberoende me...