Blogg

Sociala medier måste våga stänga extremisternas konton

 
Igår hände något uppseendeväckande och väldigt glädjande; Youtube stängde permanent ner Alternativ för Sveriges konto, detta efter att "partiet" (jag väljer att sätta "parti" inom citationstecken då jag har väldigt svårt att se dem som ett riktigt parti, "utbruten separatistgrupp från Sverigedemokraterna är en mer passande beskrivning") lagt upp ett klipp med titeln “Nyhetsankare ska kunna tala FLYTANDE SVENSKA!" Jag hann inte se klippet, men det var garanterat fullt av hat och hets. Vilket Youtube/Google snabbt upptäckte och stängde ner kontot permanent eftersom det bröt mot deras regler.
 
Det här är föredömligt. Det var synnerligen underhållande att se AfS företrädare och sympatisörer gråta ut på Twitter. Generellt sett kan jag tycka att sociala medier är alldeles för överseende när det gäller extrema rörelser och enstaka idioter. Twitter och Facebook, även Youtube, tillåter att radikala åsikter ges utrymme i alldeles för stor utsträckning. Missförstå mig inte, yttrandefriheten är viktig, men medierna måste säga ifrån när extremisterna spårar ur, medierna ska inte tillåta sig vara en plattform för galna sinnesförvirringar.
 
Jag vet att vissa SD-konton har stängts av Facebook, permanent eller tillfälligt, men de kan definitivt bli mer konsekventa. Många inlägg skrivs endast för att hetsa upp stämningen, även om formellt sett följer reglerna, och då spårar det istället ut i kommentarsfälten. Sidorna måste rimligtvis ansvara för sina följare och därmed sina kommentarer, varav jag anser att det vore rimligt om Facebook stängde konton om det framgår att det händer hela tiden-
 
Youtubes agerande var hur som helst ett steg i rätt riktning, nu hoppas jag sociala medier fortsätter på samma spår!

Mest lästa inläggen

Jesper Nilsson

Branden i Notre Dame ur olika perspektiv

I veckan hände något som skakade Paris och hela omvärlden. Den 800 år gamla...

Jesper Nilsson

Det stora problemet med AfS

Vi börjar alltmer närma oss 26 maj och valet till Europaparlamentet (kommer...

Jesper Nilsson

Bra Annie- nu är det väl klart ändå?

Äntligen. Efter månader av status quo och en fredlig form av meningslöst sk...

Jesper Nilsson

När den lyxiga hockeymiljonärsfasaden faller

Har du någon gång drömt om en tillvaro där du är ekonomiskt oberoende med f...