Blogg

Dags att avveckla kungahuset?

 

Den 31 december skrev jag ett inlägg om att nyårsafton är överskattat. Jag tycker att Valborg också är en tämligen meningslös högtid, en ursäkt för ungdomar att få supa ner sig. Men jag ska inte raljera om det utan istället på att den 30 april faktiskt är hans majestät konungens födelsedag, det är inte heller något att fira.

Jag har ingenting emot Carl XVI Gustaf, han verkar sympatisk och är idrottsintresserad. Men som jag ser det tillhör kungahuset det förgångna. Det är på något sätt orimligt att i dagens moderna samhälle ha ett system som bygger på att några enskilda individer föds med titlar och pengar. Det står dock skrivet i successionsordningen, som är en av Sveriges grundlagar sedan 1810 (samhället har utvecklats något sedan dess), vilket innebär att för att SO ska ändras måste riksdagen fatta två beslut som utfaller med samma resultat samtidigt som det måste hållas ett allmänt val mellan omröstningarna. (http://www.riksdagen.se/sv/sa-funkar-riksdagen/demokrati/grundlagarna/)

Även om jag tycker att monarkin är larvig och förlegad så anser jag att det finns viktigare frågor att prioritera, men apanaget skulle det dock kunna skäras ner på. Frågan är också om alternativet president skulle vara bättre, mitt svar är nej. Fast jag undrar om ett land verkligen behöver en statschef. Så här skrev Mats Lindberg, professor i statsvetenskap vid Örebro universitet i Sydsvenskan 2009:

”Parlamentarism utan statschef. Två skäl talar för det. För det första den politiska enkelheten, man skulle bara behöva fortsätta som förut. För det andra parlamentarismens och Regeringsformens följdriktiga konsekvens. Konung/drottning är en rest från en fördemokratisk tid. President som statschef med politiska befogenheter är redan överspelad av den svenska utvecklingen.” (http://www.sydsvenskan.se/2009-03-20/varken-kung-eller-president) Läs gärna hela artikeln, den beskriver ganska väl min synpunkt i frågan.

Rekordet som Sveriges längst regerande kung har idag Magnus Eriksson som nästan satt på tronen i 45 år på 1300-talet. Carl XVI Gustaf blev kung den 15 september 1973, vilket innebär att han i år suttit på tronen i 44 år. Vore det inte perfekt avslut på Sveriges monarki om vi lät honom slå rekordet och sedan börja avveckla och låta kungahuset vara en del av en förgången historia?

Mest lästa inläggen

Jesper Nilsson

Gällande Lamottes reportage om hemlöse Rolf

Det gjorde ont att se hur Rolf bodde ensam i sin bil på ålderns höst och on...

Jesper Nilsson

Branden i Notre Dame ur olika perspektiv

I veckan hände något som skakade Paris och hela omvärlden. Den 800 år gamla...

Jesper Nilsson

Det stora problemet med AfS

Vi börjar alltmer närma oss 26 maj och valet till Europaparlamentet (kommer...

Jesper Nilsson

Bra Annie- nu är det väl klart ändå?

Äntligen. Efter månader av status quo och en fredlig form av meningslöst sk...