Blogg

Magnus Nygren måste straffas!

Jag brukar inte skriva två dagar efter varandra, men nu har det dykt upp en händelse som jag måste kommentera. För det har inträffat någonting som jag själv berörs väldigt illa av.

Natten till söndagen var Färjestads lagkapten Magnus Nygren ute i Karlstad och använt sig av rasistiska tillmälen gentemot en annan människa. Både klubben och Nygren verkar inse allvaret i situation och gjorde under dagen följande uttalande: http://www.farjestadbk.se/play/video/16430321

Det är bra att Nygren kryper till korset ber om ursäkt och även säger sig vilja träffa personen i fråga, det talar för att han själv ångrar sig. Men skadan är redan gjord och det här måste få konsekvenser. Det är otroligt illa att lagkaptenen för en av Sveriges mest anrika hockeyklubbar gör något sådant här. Det går helt på tvären mot mina värderingar och vad ishockeyn står för. Vad som är ett rimligt straff i det här fallet vet jag inte, jag tycker i alla fall inte att han ska få vara kvar som lagkapten. Men det bästa vore om förbundet och klubben tillsammans bestämmer vad som ska ske. Personligen tycker jag att en avstängning är på sin plats samt att han tvingas skänka en rejäl summa pengar till en flyktingförläggning eller för att förbättra situationen för ensamkommande flyktingbarn. Det skulle kunna visa på att han trots allt inte är rasist och rent av kan tänka sig att bistå mångfaldsfrågor.

Det räcker inte bara med att ta avstånd. Det här är en kille som skulle vara aktuell för att spela VM för Sverige i vår och efter en sådan här händelse sänder helt fel signaler att låta honom företräda Tre Kronor. Färjestads säsong är slut, så han kanske inte behöver stängas av från klubbens håll. Men vad sägs om att klubben tar ifrån honom hans ”C” på tröjan och skänker hans lön en månad till en mångfaldsorganisation samt att hans stängs av i landslaget resten av säsongen? Som sagt är jag osäker på straffets skala och eftersom jag inte har all information och inte känner Nygren vill jag inte säga exakt vad som skulle vara rimligt, det får beslutsfattarna hantera. Men sedermera kommer det falla på Nygrens lott att själv med tiden visa att det här inte är förenligt med hans och ishockeyns värderingar, det vore ju till exempel en bra idé om han skänker biljetter till någon av Färjestads matcher till en flyktingförläggning nästa säsong.

Det är hur som helst otroligt viktigt att FBK och svenska ishockeyförbundet agerar. Ishockey är fortfarande vad som brukar kallas ”den vite mannens sport”, mörkhyade spelare är världen över, så ock i Sverige, i enorm minoritet. Det gör det här ännu värre, eftersom det verkligen sänder en signal om att ishockeyn är intolerant gentemot mångfald. Så får det inte vara! Således måste de berörda organisationerna agera, dessutom skulle det vara bra om Färjestads supporterklubb också tog avstånd. Ståplatsläktare i hela landet präglas oerhört mycket av manliga vithetsnormer, vilket gör att många även har ett rasistiskt tänk. Det vore obegripligt illa om dessa kunde legitimera sin inskränkthet på grund av Nygren.

Det här är ett oförsvarbart uttalande och inte värdigt ishockeyn som sport. Det här måste få konsekvenser och förkastas av alla oss som älskar hockey.

Mest lästa inläggen

Jesper Nilsson

Branden i Notre Dame ur olika perspektiv

I veckan hände något som skakade Paris och hela omvärlden. Den 800 år gamla...

Jesper Nilsson

Det stora problemet med AfS

Vi börjar alltmer närma oss 26 maj och valet till Europaparlamentet (kommer...

Jesper Nilsson

Bra Annie- nu är det väl klart ändå?

Äntligen. Efter månader av status quo och en fredlig form av meningslöst sk...

Jesper Nilsson

När den lyxiga hockeymiljonärsfasaden faller

Har du någon gång drömt om en tillvaro där du är ekonomiskt oberoende med f...