Opinionsblogg

Barbröstade gubbar på stan

 

I dessa sommartider förekommer varma soliga dagar, då kan det ske mindre trevliga förekomster på stan och dess omnejd: det är gamla gubbar som helt obekymrat går runt i bar överkropp. Dessa gubbar är stereotypiskt lika varandra, de har stora svampiga magar och deras bröst hänger värre än många kvinnors och mycket täcks av alltför mycket hår samtidigt som deras mer kala partier blänker av svett.

Det här är ungefär lika trevligt som att inte använda toalettborste, dvs tämligen vidrigt. Hur folk klär sig i hemmet, på stranden eller i joggingspåret bryr jag mig inte om, men på stan och i affärer borde somliga tänka på sin omgivning. Dessutom är det smått ofattbart att dessa gubbar sannolikt, i bästa fall om än hycklande, skulle få spader om de såg en kvinna gå barbröstad eller endast i förd små kläder, i värsta fall skulle de få ögon stora som tefat och därmed uppföra sig ännu mer motbjudande.

Av någon outgrundlig anledning (förmodligen handlar det om någon form av maktspel där herrar vill styra damers klädsel) är det mer accepterat för gubbar att gå runt barbröstade än vad det är för kvinnor att göra detsamma. Jag är ganska pryd av mig och anser att människor i allmänhet, åtminstone i offentliga sammanhang, ska skyla sina vitala delar. Dels för att jag inte vill se, men också för att andra inte ska ta tillfället i akt och objektifiera kropparna (det sistnämnda drabbar förstås främst lättklädda kvinnor).

Det finns bevisligen en del som har uppenbara problem med självinsikt och att se bristerna hos sig själva innan de anmärker andra och det är beklämmande, samtidigt är det svårt att komma till bukt med det här fenomenet. Vi kan ju inte gärna göra det straffbart att gå med bar överkropp, men det vore ju trevligt om de berörda gubbarna åtminstone kunde visa lite hänsyn till sina medmänniskor och ta ett personligt ansvar. Vi som drabbas kan ju alltid ge en pik om det dyker upp någon som äcklar oss, bara för att de i lagens namn har ”rätt” att gå barbröstade på stan betyder det inte att det är moraliskt försvarbart.

Kommentarer

Kommentera