Opinionsblogg

Sista debatten

Igår genomfördes den sista debatten innan valet i SVT. Det var en frejdig debatt mellan slutkörda politiker som verkade gå på en blandning av adrenalin och koffein. Kanske skulle det vara en bra idé att dela upp de stora debatterna mer över partiernas toppnamn och sen avsluta med en stor debatt mellan ledarna. Partiledarna är trots allt inte partierna, det skulle ge en bättre bild av partierna som helhet om fler partiföreträdare representerades
 
. De stora vinnarna på detta skulle såklart vara de stora partierna S och M eftersom de har många rutinerade och välutbildade politiker. Även MP skulle vinna på detta eftersom deras språkrör har lägst förtroende bland väljarna (detta framgick av Sifos senaste undersökning). En skicklig Maria Ferm skulle säkert lyfta en del. De stora förlorarna vore förstås SD med tanke på att Åkesson är den enda som klarar av att få partiet att framstå som polerat (åtminstone fram till igår, mer om det senare).
 
Även C skulle tappa eftersom Annie Lööf har högst förtroende bland väljarna. Just dessa var förgrundsfigurer i gårdagens debatt. Jimmie Åkesson visade verkligen hur radikala SD är (om nu någon tvivlat på det) då han utryckte att ”invandrare inte passar in”. Annie Lööf dunkade knytnäven i bordet och röt: ”Hur uttrycker du dig?” Väl rutet, det var ett förkastligt och avskyvärt uttalande. Men vi borde inte förvåna , det är så SD tycker.
 
Jag skulle kunna personrösta på henne bara för det! Hon är så rak och tydlig, hon böjer sig inte dör hatets vindare, så länge hon sitter i en regering efter valet känner jag mig trygg i att det inte kommer gå åt skogen även om de rödgröna inte blir störst. Jag hoppas verkligen att hon tar initiativet till en mittenkoalition om M och KD hellre vill närma sig SD.

Kommentarer

Kommentera