Opinionsblogg

Den här hettan är läskig

 
Hettan, torkan, [infoga det ord du föredrar], liknar ingenting jag har upplevt tidigare. Det råder skogsbränder över hela Sverige, gräs och andra växtligheter bränns av värme och brist på vatten, det är deprimerande att se. Förr i tiden, för drygt hundra år sedan, var människor helt beroende av en lyckad skörd för att kunna mätta sig själva och djuren samt lägga undan ett ordentligt förråd till vintern. Tänk om det hade varit samma sak nu, det är svindlande att föreställa sig hur stor del av Sveriges befolkning som skulle fått sätta livet till på grund av den här torkan.
 
Det var dock innan den globala spårade totalt, för visst är denna hetta en viktig påminnelse om hur maktlösa vi är inför naturens krafter. Nu tror jag inte att de tänker så, men en stor vinnare i det här kan bli Miljöpartiet. Det vore djupt dåraktigt att fortsätta ifrågasätta (märkligt att det fortfarande finns sådana) klimatförändringarna efter den torkan och en rekordvarm majmånad, och då har MP, som ju har miljön som en profilfråga, en stor möjlighet att göra detta till en valfråga. 
 
Gällande politik är det beklämmande att se hur S och M i sociala medier beskyller varandra för att inte ha satsat tillräckligt mycket på vattenbombande flygplan, då måste jag berömma Centerpartiet, som utan att prata om andras brister, endast lyfte fram sina egna förslag. Det finns ingen poäng att älta vad som gjorts och inte gjorts av respektive regering, det väsentliga nu är situationen som uppstått och hur vi löser den.
 
Låt mig avsluta med ett stycke ur Kristina från Duvemåla, så kan vi åtminstone glädjas åt att vi inte kommer svälta ihjäl på grund sv missväxt:
I fjol var det våtår, nu är det torka
I fjol tog floden vårt hö, nu bränns det i solen
Vad nyttar oss mödan, vad ger oss slitet?
När Herrans väderlek gör att allt går om intet

Kommentarer

Kommentera