Opinionsblogg

SD och deras ekonomiska politik

 

Sverigedemokraternas budgetmotion igår och föga överraskande innehåller den klara nedskärningar på migration, vilket enligt deras synsätt skulle finansiera varenda politisk fråga i det här fallet.

Det lite lustiga i sammanhanget (lustigt i det avseendet att det går emot deras påstådda politik) är att budgeten även innehåller nedskärningar på välfärdssatsningar, något som inte riktigt går ihop med partiets försök att profilera sig som ett ”riktigt” välfärdsparti.

Jag såg på Twitter att en högt uppsatt Sverigedemokrat försvarade detta på följande sätt redan för ett par veckor sedan när de första siffrorna började komma, denna delades av partiets officiella konto. Jag citerar: ”Med SD:s mig.politik blir kostnaderna för många välfärdstjänster lägre. Inte samma som neddragning. Blir betydligt mer välfärd per capita.” Det finns så mycket orimligt i det resonemanget att jag knappt vet var jag ska börja. Men för att nämna några exempel:

Först och främst; hur många färre måste vi inte bli i Sverige för att det ska gå ihop? Om befintliga välfärdssatsningar inte är tillräckliga idag, så måste det innebära att vi skulle behöva bli avsevärt mycket färre människor som tar del av välfärden om lägre satsningar ska ge bättre vård. Det här vittnar om att SD inte tänker nöja sig med att stoppa invandringen, de tänker repatriera (finare ord för utvisa) människor och det i stor skala. Dessutom förstår jag inte hur vården skulle bli bättre för att vi är färre, välfärden kommer behöva mer resurser även om vi skulle bli färre. SD vill ju också ha färre aborter, där har de tydligen inga problem med befolkningsökning. Slutsats- SD vill utvisa nyanlända och skära ned på välfärden för att de har en rasistisk och egensinnig politik som följer idén om ett djungelns lag samhälle där den starke äter den svage. Ingenting kommer bli bättre med deras politik, oavsett hur bittra och missnöjda deras väljare är.

Men även om vi tänker oss ett osannolikt scenario där SD:s budget faktiskt skulle gå att genomföra, så är det fortfarande brutalt inhumant att spara så mycket på migration. Vill du verkligen att din sympatiske granne sedan fem år, eller den trevliga kassören på ICA ska utvisas trots att de bott och arbetat i Sverige under flera år?

Budget är ingenting som SD varit framgångsrika på lokalnivå heller (vilken sensation). I min gamla kommun lämnade de in en budget utan siffror för två år sedan, vad de gjort sedan dess har jag ingen aning om, men ärligt talat: vad är poängen med en budget utan siffror? Samma år uppmanades en förtroendevald i en kommun att ta en paus efter att han kopierat en annan kommunföreningsbudget… Bra tänkt!

Kommentarer

Kommentera