Opinionsblogg

Gustav Möller- en stor Socialdemokrat på sin tid

 

Första maj är arbetarrörelsens internationella högtidsdag, därför känns det som en paradox att nazister kommer använda dagen till att marschera i Falun. Det är dock inget nytt att nazister försöker parasitera på arbetarrörelsen, vitmaktbandet Pluton Svea gjorde rent av en egen tolkning av Internationalen. Det känns olustigt, men jag väljer att inte fokusera på dessa tradigheter, då jag inte vill ge dessa avskum mer uppmärksamhet än de redan får. Istället tänkte jag, dagen till ära, berätta om min favoritpolitiker: Gustav Möller.

Gustav Möller är idag något bortglömd, förutom inom den Socialdemokratiska rörelsen. Jag minns när jag föreläste för Socialdemokraterna i Sala i november och frågade hur många som kände till Möller och nästan alla viftade med händerna. Det tyckte jag var roligt. Hur som helst var Möller socialminister både i Per Albin Hanssons regering och i Tage Erlanders, därmed är han mannen bakom många av de sociala reformer som genomfördes under folkhemstiden och som lade grunden för den välfärdsstat vi har idag. (https://sok.riksarkivet.se/Sbl/Presentation.aspx?id=8662) Därför tycker jag att han förtjänar att hyllas. Möller tippades av många att efterträda Per-Albin som Socialdemokraternas partiledare på 40-talet, men posten gick, som bekant, till Erlander. Fast det förringar inte Möllers betydelse för det svenska samhället. Det lär också varit han som myntade uttrycket: "Varje förslösad skattekrona är en stöld från folket".

Vad som är lite intressant, men som inte är av direkt politisk karaktär är att Gustav Möller var gift med en kvinna som hette Else Kleen, som då var en känd kvinna som bland annat ville höja klädkulturen i Sverige. Men hon var också engagerad i samhällsfrågor och framförallt i de som berörde fångvården. Det slutade faktiskt med att hon själv hamnade i fängelse (det blev ett något infekterat bråk med en fängelsedirektör), då smugglade Möller in rödvin åt henne till lunch varje dag. Tänk vilken skandal det skulle bli om Annika Strandhälls (som idag är sittande socialförsäkringsminister) partner dömdes till fängelse och hon blev påkommen med att smuggla in rödvin till denna, men det var lite andra tider på Gustav Möllers tid. (Mer om den här historien finns att läsa i Kalle Linds bok: Femtiotvå festliga riksdagsledamöter.)

Det som dock är talande med ovanstående händelse är att politiken och samhället ständigt utvecklas. Det innebär, och det är värt att poängtera, att de åtgärder som genomfördes av Gustav Möller, kanske inte alls hade varit aktuella idag. De sociala reformer som gick igenom har uppenbarligen betytt otroligt mycket, men med det sagt är det inte läge att sträva efter att återgå till den Socialdemokratiska politik som bedrevs på den tiden, vilket sannolikt både Per-Albin och Möller skulle hålla med om. Det här är viktigt eftersom Sverigedemokraterna försökt sno begreppet folkhem och hävda att Per-Albin minsann varit SD:are om han varit vid liv. Personligen tror jag att herrarna Hansson och Möller, som båda var med under tiden vid andra världskriget, skulle vrida sig i sina gravar om de visste det. 

Kommentarer

Kommentera