Opinionsblogg

Vulgära texter på studentflaken måste ses över!

 

Det har blivit dags för studenttider igen, jag ska villigt erkänna att jag inte har exakt koll när det gäller de olika kommunerna i landet. Jag vet bara att Västerås firar på fredag, förra året delade jag till stor allmän förtjusning ut ballonger från Mälardalens högskola till de glada ungdomarna.

Studenten är inget jag vänder mig emot, men vad jag likväl ser som ett stort problem med studenten är flaken och jag syftar framförallt på alla beklämmande och vulgära texter som sätts upp på dessa. De flesta må vara harmlösa, men vissa är på så låg nivå att jag känner för att slå sönder något. Jag tänker inte sammanställa dessa texter, ett exempel är dock för två år sedan och det gjorde mig oerhört illa berörd: ”ikväll ligger era döttrar på rygg för här kommer grabbarna från bygg.” Det är svårt att förklara hur illa jag tycker om det här med ett något sånär städat språk så jag använder två ord riktade till de som skriver detta och till de som tillåter att de sätts upp: Skärp er!

Samtidigt finns det en del som faktiskt är rätt fyndiga. Fackförbundet Byggnads delade på Facebook en bild under gårdagen, den visade en banderoll skriven av några tjejer från ett bygg-program: ”Vi river machokulturen & bygger Sverige.” Jag blev genuint glad av att se den texten, mina komplimanger till dessa unga kvinnor.

Likväl är jag av den bestämda uppfattningen att texterna för tillfället är mer till besvär än nytta. Heliga Birgitta myntade ett uttryck på 1300-talet: bjäfs (överdriven utsmyckning). Enligt historikern Dick Harryson är detta vad hon skulle kallat en BH av idag och ”hon skulle garanterat sett en koppling mellan dessa och naturkatastrofer” (se Sveriges historia som sändes i TV4 för ett par år sedan). Jag är inte säker på att de vulgära texterna skulle orsaka naturkatastrofer, men de typiskt macho-inriktade banderoller legitimerar negativa attityder och kränkningar och det är nog så illa. Därför måste det ses över, för jämställdhet i samhället och för att stoppa unga killars attityder mot tjejer. Förutom att det är förnedrande, så leder det även till att killar som inte delar den här synen antingen stämplas som avvikande eller mesiga alternativt följer de med bara för att de inte vågar säga ifrån.

Jag tog upp det här i ett Facebook-inlägg för två år sedan och den respons jag fick från de SD:are jag fortfarande hade kvar på Facebook vid den tiden var ganska eniga om att jag var alltför pryd och att de ”får vara barnsliga” samt ”råa skämt är bara nyttigt”. Ja, så särdeles intelligenta är de bevisligen inte, även om de tycker det själva.

Kommentarer

Kommentera