Opinionsblogg

SD:s lögner måste dras fram i ljuset

 

Under den senaste tiden har Sverigedemokraterna försökt profilera sig som ett ”vårdparti”, detta var även något som Jimmie Åkesson tog upp i dagens partiledardebatt i riksdagen. Det vore förstås jättebra om SD vill satsa på vården, problemet är bara att de varken har en plan för det eller egentligen ett intresse för det, utan de vill helt enkelt, i vanlig ordning, måla upp en bild av att folket måste välja mellan en välfungerande vård eller invandring.

Om det är något SD är duktiga på så är det strategi. De har en enorm förmåga att utifrån undersökningar se vilka frågor som för tillfället är viktigast för väljarna och därefter anpassa sin politik, så att de framstår som mest trovärdiga i just den frågan. Fördelen med att vara ett populistiskt parti utan formellt inflytande och ansvar är ju att det är väldigt lätt att peka på bristerna hos de andra partierna och självbelåtet påpeka att de minsann sitter på lösningen som de andra blundar för.

Fast det lustiga den här gången är att SD inte bara bekostar vården med en kraftigt minskad invandring, utan med att dra ner på statens bidrag till kommuner och landsting. Vilket innebär att pengarna som ska finansiera deras vårdnadssatsningar tas från pengar som skulle gått till vården i stor utsträckning. I höstens budget ville partiet minska bidragen till kommunerna i år med 26 miljoner kronor, dessa skulle sedermera öka till 48 miljoner kronor till 2020. Det här bevisar återigen att SD är ett utpräglat högerparti, om nu någon skulle tvivla på det. (Här kan ni läsa mer om detta: http://www.dagensarena.se/opinion/med-sds-politik-finns-inga-pengar-till-sjukvard/)

Det här är såklart inte första gången SD försöker profilera sig i väljarnas hjärtefrågor för att vinna deras förtroende, överhuvudtaget är de duktiga på att lura pensionärer (jag skrev redan i höstas om hur de återkommande röstar nej till satsningar på äldreomsorgen). Under min egen tid i partiet diskuterades ibland hur de på lokal nivå skulle kunna profilera sig i frågor om att hjälpa människor med någon form av funktionsvariation , givetvis inte av hänsyn för dessa individer, utan helt enkelt för att vinna folks sympati och fiska fler väljare.

Det här är väldigt fult och det är inte alls konstigt att människor som är utsatta kan tilltalas av deras lögner, men här måste vi se till att dra fram dem i ljuset och visa vad partiet faktiskt säger och hur deras finansieringar inte alls går ihop med detta.

Kommentarer

#1 - fasligtsja.blogg.se

SD får stå oemotsagda för ofta. Inte ens jag vet hur mycket de ljuger!

Svar: Håller med, tycker faktiskt de får för lite mothugg för sina argument.
Jesper Nilsson

Kommentera