Opinionsblogg

Brittiska nyvalet: framgång för Labour-katastrof för May

 

Det som på förhand såg ut att bli ett ganska meningslöst omval, blev någonting helt annat. Theresa May och hennes konservativa utlyste detta för att ”stärka regeringsställningen inför Brexit”. Denna vision slog dock slint och från att Tories haft egen majoritet för första gången på 18 år så har nu Labour (ökat med 28 parlamentsplatser i skrivande stund) minskat klyftan avsevärt och det brittiska parlamentet befinner sig nu i ett läge där Tories fortfarande är störst, men de saknar majoritet och tvingas försöka bilda en minoritetsregering. Hur den ska se ut återstår att se, men inte blev det den starkare regering som May hade förutsagt.

Till skillnad från i Sverige så har Storbritannien ett parlament som följer en princip som bygger på ”vinnaren tar allt” och ”förloraren får ingenting”, det innebär att de inte är lika vana vid att samarbeta mellan partierna som riksdagspartierna är här. Men nu är de så illa tvungna och det gör sannolikt att politiken kommer röra sig mot mitten i nuläget till följd av den här situationen.

Om tio dagar ska Storbritanniens representanter börja förhandla med EU om Brexit och nu är det rent av oklart vem som kommer inleda dessa förhandlingar, det är inte omöjligt att britternas utträde kommer fördröjas av detta. Det finns likheter mellan folkomröstningen om EU och det här nyvalet, inte minst då båda utlystes fast det inte var nödvändigt. Cameron utlyste folkomröstningen övertygad om att britterna skulle välja att stanna i EU och blev straffad därefter, May, som uppenbarligen inte lärt sig någonting av Camerons exempel, var lika övertygad om att hon och hennes parti skulle få ett ökat stöd. Det blev precis tvärtom igen.

Finns det någonting vi kan se av det här är det att politik och väljarstöd är oberäkneligt. Caroline Lucas från Storbritanniens gröna parti förklarade motgången för May med att ”hon har varit otroligt arrogant och har trott att bara upprepningar av orden ’starkt och stabilt’ skulle räcka. Men läget har varit tvärtemot ’starkt och stabilt’, så det har bara uppfattats som att de genomfört en valkampanj som varit kränkande.” (Sky News) Lucas är kanske inte helt objektiv i frågan, men det låter som en rimlig analys. För att använda ett gammalt uttyrck: ”Den som gapar efter mycket, mister ofta hela stycket.”

Förutom att jag utifrån mina egna politiska åsikter är väldigt nöjd med det här valresultatet, så blir jag alltid tillfredsställd när uppblåsta och arroganta människor får sig en näsbränna. Att ha ett starkt självförtroende är en sak, men när självförtroendet övergår i självgodhet är det bara patetiskt. May var så övertygad om att hon skulle få fler mandat att hon utlyste ett nyval (trots att de redan var i regeringsställning), britterna straffade henne skoningslöst och det ger mig faktiskt hopp om mänskligheten. Inte minst med tanke på att UKIP gör ett uselt val och verkar bli helt utan mandat i parlamentet (åter en följd av ”vinnaren tar allt”-principen), kanske börjar britterna inse faran med att gå på populistiska och högerextrema lögner? Det återstår att se, men valresultatet är mycket glädjande. Det känns extra bra för mig som alltid varit lite av en anglofil. God save the Queen!

Kommentarer

Kommentera