Opinionsblogg

SD:s sjunkande siffror är ett tecken i tiden

 

I veckan kom opinionssiffror som visade hur Sverigedemokraterna sjunkit med drygt en procentenhet (ex. http://www.aftonbladet.se/senastenytt/ttnyheter/inrikes/article25616966.ab). De är dock fortfarande näst största parti, men det som är det mest väsentliga är att deras stigande trend brutits. Jag såg någon SD:are på sociala medier förklara den lägre siffran med att ”det var en telefonintervju och att det kan vara svårt att säga till en trevlig invandrare på andra sidan luren att man ska rösta på SD.” Det är ett direkt korkat resonemang, men visst är opinionsundersökningar inte helt tillförlitliga. Fast det är ju på samma sätt ganska lätt att säga att man ska rösta på SD i en opinionsundersökning, men när man sedan står vid valurnan inser vad man håller på med och ändrar sig. Så var det för mig i senaste valet, när jag stod där och skulle rösta var det väldigt lockande att byta ut SD:s valsedel mot en Socialdemokratisk, jag hade helt enkelt ingen bra känsla, det här har jag aldrig berättat för någon tidigare. Jag gjorde det inte, men på valvakan kände jag ingen som helst glädje över SD:s framgångar och mindre än ett halvår senare lämnade jag partiet.

Sverigedemokraternas självsäkerhet och övertygelse att de minsann kommer bli största parti efter nästa val har växt till en olidlig nivå med anledning av deras framgångar i opinionsundersökningar. De verkar helt övertygade om att folk drar sig till dem för att de gillar deras politik, jag menar att gemene man som röstar på SD gör det för att på något sätt markera sitt missnöje mot de andra partierna. Det har ingenting med SD att göra, fast det förstår ju inte den som är med i det partiet.

Efter Brexit och Trump har de värsta framgångarna för högerextrema partier lagt sig, Marine Le Pen åkte ju på storstryk i Frankrikes presidentval, UKIP försvann ur det brittiska parlamentet efter deras extraval och högerextremisterna gick dåligt även i Nederländerna. Således finns det hopp om att folk börjar förstå vad som händer om hatet i kombination med populistiska lögner ges makt och inflytande. Med det sagt kommer SD sannolikt stiga från föregående valet och det är historiskt att ett nytt parti når sådana framgångar i Sverige och Front National fick historiskt starka siffror i Frankrike trots förlusten, så vi får absolut inte känna oss nöjda även om vi lyckas stoppa raset. Men med tanke på hur olyckligt det såg ut ett tag, så är en strimma hopp värt mycket.

Kommentarer

Kommentera