Opinionsblogg

Terrordåd i Stockholm

 

Igår vid kl.15 på eftermiddagen hände det. En lastbil kapades och föraren körde rätt in på Åhléns på Drottninggatan i Stockholm och mejade ner människor. Aftonbladet uppger i nuläget att minst fyra är döda och 15 är skadade. Det här är en fruktansvärd händelse och egentligen vill jag inte skriva så nära inpå, men samtidigt är det viktigt att prata om det. Jag väljer dock att bortse helt från händelseförloppet, det får ni läsa i pressen, och istället lyfta lite tankar om situationen runt omkring.

Jag vill börja med att beröra Stefan Löfven och regeringen. Löfven höll en kort presskonferens i Halmstad innan hann for till Stockholm, egentligen skulle han till Göteborg för Socialdemokraternas partikongress. Det jag vill nämna är att det i diverse medier gapas högljutt, med ett förkastligt språk, om Löfven och andra ”PK-människor”, som tydligen ska bära ansvaret för det här eftersom de inte ska ha tagit ”hotet på allvar”. Det är bara fel att komma med ett sådant påstående, regeringen kan inte hållas ansvarig för detta. Självklart visste vi att det fanns en risk för detta, men hur hindrar man en människa från att mörda andra? Rent hypotetiskt skulle jag kunna gå ut på stan i detta nu med en vanlig kökskniv och skära upp så många som möjligt, hur skulle någon kunna förutspå det? Jag skulle aldrig någonsin göra något sådant, men min poäng är att det aldrig kommer kunna gå att omöjliggöra att mord begås. Är det någon som ska beskyllas så är det gärningsmannen och andra eventuella deltagare. Det förebyggande arbetet måste grundas i att ta reda på vilka det är som ligger bakom och hur det kommer sig att de begått denna handling, först då kan vi börja arbeta för att inte fler ska göra samma sak. Det är helt fel att kritisera Löfven och regeringen.

Att dessa kommentarer och inlägg påstår att det här kommer till följd av en alltför omfattande muslimsk invandring gör inte saken mindre klandervärd. För det första vet vi inte om de gripna överhuvudtaget är islamister, allt vi har fått bekräftat i skrivande stund är att en är från Uzbekistan. Men mig veterligen har vi inte fått något motiv och då ska vi inte heller spekulera eller dra några förhastade slutsatser. Men hur som helst vad hade dessa självutnämnda experters förebyggande arbete varit? Att slänga ut alla muslimer, trots att de allra flesta aldrig någonsin skulle komma på tanken att göra något sånt här? Individer begår brott, inte en religion.

Men så tänker inte dessa som ofta har kopplingar till SD på ett eller annat sätt. Deras riksdagsman Linus Bylund resonerade häromveckan på Facebook om huruvida det är möjligt att vara Sverigedemokrat och muslim. (Inlägget fick över 70 delningar, så det är något som SD:are köper) Han skrev då exempelvis: ”Ja, alla som delar våra idéer om hur samhället ska byggas kan vara medlemmar och aktiva i vårt parti. Att en muslim står bakom dessa är i mina ögon inte särskilt sannolikt, men samtidigt inte omöjligt.” Han fortsätter inlägget med att göra grova generaliseringar och att tillskriva muslimer politiska ställningstaganden. Och så låtsas SD att de inte är rasister… Med det här resonemanget skulle det verkligen gå att misstänkliggöra varenda muslim som potentiell terrorist. Bylund och hans SD-polare kanske skulle lära känna muslimer istället för att döma oskyldiga människor.

I övrigt är det faktiskt fantastiskt att se hur detta för människor samman. Folk i Stockholm stod verkligen samman och ställde upp för varandra, polisen och sjukvården gjorde ett föredömligt bra arbete. Dessutom lyste Frankrike upp Eiffeltornet i svenska flaggan vid midnatt. Men det är lite typiskt att det ska till något sådant här för att vi ska få oss en tankeställare och faktiskt börja bry oss om varandra.

Jag anser även att vi ska leva våra liv så normalt som möjligt trots detta, även om vi ska lida med de anhöriga och sörja med de drabbade så måste vi fortsätta som vanligt. Därför är det rätt att Socialdemokraterna inleder sin kongress som planerat, därför tänker jag se mina matcher som vanligt, därför ska du också göra det du hade tänkt göra idag. Minns offren, men hedra dem genom att leva ditt liv fullt ut och genom att värna om de demokratiska fri- och rättigheterna. Det är det som terroristerna vill stoppa.

Kommentarer

Kommentera