Opinionsblogg

Le Pen får inte vinna!

Under dagen pågår den första omgången av det franska valet, förutsättningar, prognoser och dylikt vill jag inte ge mig in på, det finns flera andra medier som är betydligt bättre att följa för att ta reda på detta. Men jag vill ändå beröra valet och väljer att rikta fokus på Marine Le Pen och Front National, skulle hon bli Frankrikes president vore det ödesdigert såväl för Frankrike som för hela Europa.

Front National grundades redan 1972 av Jean-Marie Le Pen, Marines pappa. Partiet började etablera sig under 80-talet och 1988 fick Le Pen närmare 4,4 miljoner röster i presidentvalet motsvarande 14,38%. 14 år senare fick han över 5,5 miljoner röster motsvarande 17,8% i andra omgången. (The Extrem Right in France av James Shields) I europaparlamentsvalet 2014 blev Front National störst parti Frankrike på 24,86%. (http://www.interieur.gouv.fr/Elections/Les-resultats/Europeennes/elecresult__ER2014/(path)/ER2014/FE.html) För att dra till med en sportklyscha; det här kan bli en nagelbitare.

För att beskriva partiet på ett enkelt och begripligt sätt kan vi kalla Front National ”Frankrikes Sverigedemokrater.” Front National är dock mer retoriskt hårdföra än vad SD är, vilket gör att SD inte öppet visar sitt stöd för Front National. Det var bland annat detta som ledde till konflikten mellan SD och det gamla ungdomsförbundet SDU. De sistnämnda ville öppet stödja och samarbeta med Front National, vilket moderpartiet vägrade eftersom Åkesson och hans kompisar förstår att de inte kan visa sig så radikala. Men att många SD:are sympatiserar med, och egentligen vill samarbeta med, Front National råder det inget tvivel om. Det jublades exempelvis på deras valvaka 2014 när det Front Nationals siffror visades, detta försökte partiets företrädare Kristina Winberg förneka, men alla förstår ju att det hände. (Titta på klippet, det är faktiskt ganska underhållande: https://www.youtube.com/watch?v=gSVMvq1M-h0)

Front National är ett utpräglat rasistiskt parti, även om de naturligtvis inte erkänner det själva. Men exempelvis har Jean-Marie Le Pen flera gånger kommit med hemska uttalanden. Han har bland annat blivit känd för att ha kallat förintelsen för en ”parentes i historien” (första gången 1987), vilket han inte ens själv verkar tycka är något konstigt. Han har även påstått att ”nazi-ockupationen” inte var speciellt inhuman. (https://www.theguardian.com/world/2016/apr/06/jean-marie-le-pen-fined-again-dismissing-holocaust-detail)

När Marine Le Pen tog över Front National 2011 började hon göra samma sak som Jimmie Åkesson gjorde med Sverigedemokraterna, dvs slipa fasaden, tona ner språkbruket, eftersom hon förstår att det inte går att skörda framgångar med att uttrycka nazistiska sympatier, men partiet är fortfarande detsamma. De är högerextrema, rasistiska nationalister och driver en antimuslimsk politik. Partiet utgör ett direkt hot mot den franska demokratin. Här är några exempel på vad de vill: Gå ur EU, kraftigt minska invandringen, tvångsutvisa ”utlänningar” som bor i Frankrike och varit arbetslösa i över ett år, förbjuda homosexuella äktenskap, folkomrösta om att införa dödsstraff, socialbidrag ska bara gå till familjer där minst en är ”fransk”, förbjuda dubbla medborgarskap för personer utanför EU (http://www.expressen.se/geo/franska-extremhogerns-nya-ansikten--unga-vackra-valkladda/). Det vore, som vi alla som besitter hjärta och hjärna förstår, en katastrof om Front National, eller ”Nationella fronten” (bara namnet är uppseendeväckande) vinner.

För egen del håller jag såklart på socialisternas kandidat Benoit Hamon, det vore klart bäst som jag ser det. Men det absolut viktigaste är att Le Pen inte vinner.

Kommentarer

Kommentera