Opinionsblogg

USA är inte ett föregångsland och kommer inte att bli det

 

Det amerikanska valet börjar komma allt närmare och trots att jag personligen är av uppfattningen att Walt Disney är det enda som jag verkligen gillar med USA så går det inte att komma ifrån att valet kommer påverka oss.

Exakt varför USA har så stort inflytande över Europa har jag svårt att förstå, jag tycker att deras läsk är för söt, deras snabbmat är smaklös, deras sport är för kommersialiserad, deras musik är innehållslös och deras humor är tråkig. Jag har helt uppriktigt svårt att förstå hur vi kan anamma allt amerikanskt utan vidare, att TV-serier och film har stor betydelse råder det ingen tvekan om. Men jag kan inte begripa det, när jag växte upp pratade alla mina barndomsvänner om nya avsnitt av ”Vänner” och ”South Park”, jag stod bredvid helt oförstående. Jag försökte ge det en chans bara för att passa in, försökte tycka att det var kul och tvingade mig själv att skratta. Jag klarade inte ens att se igenom ett helt avsnitt för att jag tyckte att det var så fruktansvärt tråkigt. Trots detta inser jag att min personliga uppfattning i frågan är tämligen ointressant, för oavsett vad jag tycker så har USA ett stort inflytande över den svenska kulturen och därför kommer det amerikanska valet att få betydelse för oss, hur ogärna jag än vill erkänna det.

Det värsta med USA är såklart inte att jag tycker att deras underhållning är innehållslös och full av propaganda, det ligger trots allt i betraktarens öga och är upptill var och en att hantera. Problemet är givetvis att de utsett sig själva till någon sorts världspolis, vilket gör att de själva tycker sig ha rätt att invadera länder för att sno deras olja. Deras utrikespolitik är, som bekant, beklämmande på många sätt, även om Obama var en klar förbättring på den punkten så är det fortfarande inte bra. Inrikespolitiken är inte mycket bättre, och innan man ska tala om hur andra länder ska vara borde man väl styra upp sitt eget först? Gapet mellan fattiga och rika i USA växer (http://www.dn.se/ekonomi/klyftan-mellan-rik-och-fattig-blir-allt-storre-i-usa/) och i vissa delstater utövas dödsstraff. (Väsentliga fakta finns att läsa här på Amnestys hemsida: https://www.amnesty.se/nyheter/amnestys-arsrapport/landavsnitt/usa/?gclid=CjwKEAjwnebABRCjpvr13dHL8DsSJABB-ILJ96wUg0XZ2reoYlEHngAs4bVlu34OcXmHfYlhkcUWqRoCeG7w_wcB)

På många sätt sköts USA klart sämre än Sverige, ändå tycks vissa tro att USA är ett föregångsland och det skrämmer mig. Valet mellan Hillary Clinton och Donald Trump är inte kul, min ställning är att inte hålla på Trump. Jag vill egentligen inte att Clinton ska vinna, men om Trump vinner kan det få katastrofala konsekvenser. Skulle Trump segra finns en risk att hans vidriga retorik och ställningspunkter mot migration, abort och homosexualitet skulle få ett än större fäste i både Europa och Sverige. Något som skulle kunna ge SD ett än större stöd i samband med att intoleransen och trångsyntheten skulle hota att breda ut sig än mer.

Det är ett scenario jag klarar mig utan. Förhoppningsvis får USA snart sin första kvinnliga president och det är spontant det enda genuint positiva med en vinst för Hillary Clinton. Annars vänder jag mig i första hand, liksom många andra, mot Trump och inte för Clinton.

Kommentarer

Kommentera