Opinionsblogg

SD stödjer åter Moderaternas budget och bevisar att de är ett utpräglat högerparti

 

Sverigedemokraterna fortsätter allt jämnt bedyra att de är ett mittenparti, deras ställning i budgetomröstningarna bevisar dock motsatsen. Det mest kända exemplet på detta är såklart när de 2014 fällde regeringens budget och skapade parlamentariskt kaos genom att rösta på alliansens budget. Den här gången röstar de på Moderaternas, vilket innebär att de blir det enda parti som stöder en budget utöver sin egen. Det här gör de för att ”fälla regeringen”. Det går inte att tolka på något annat sätt än att de är ett utpräglat högerparti, om nu någon tvivlade på det.

Jag har redan tidigare skrivit inlägg om att SD inte är ett välfärdsparti (http://mrjespernilsson.blogg.se/2016/august/), till det kan även tilläggas att SD nu även svängt och blivit mer toleranta till vinster i välfärden. SD för en politik som skulle medföra ett djungelns lag samhälle där ”den starke överlever”, en högerextrem politik som inte vore önskvärd överhuvudtaget. När Mattias Karlsson intervjuades av Expressen sa han själv att de ”vill fälla regeringen” och att ”Moderaterna är det parti som de ligger närmast ett samarbete med i nuläget” samtidigt som han påstår att de är ett ”mittenparti” (http://www.expressen.se/nyheter/sd-kommer-rosta-pa-ms-budgetmotion/).

Jag håller med Karlsson om att det förefaller mest sannolikt att M skulle kunna tänkas att samarbeta med SD av övriga riksdagspartier, M börjar också gå mer mot att strama åt invandringen och Anna Kinberg-Batra fortsätter att undvika att svara på frågan om hon kan tänka sig att sitta i regering med SD. Det som dock är beklämmande är att Karlsson fortfarande påstår att de skulle vara ett mittenparti, de röstar förvisso med de rödgröna i enskilda frågor ibland i riksdagen, men det är knappt värt att nämna med tanke på övriga situationer. SD tycks inte bry sig om att bryta mot några av riksdagens normer för att sänka regeringen och varför skulle de vara så angelägna om det inte vore för att de helt enkelt inte gillar dess politik, trots att de säger sig förespråka flera av förslagen som de rödgröna lägger fram. Dessutom blir det här tredje gången som SD röstar på Alliansens- (2014) eller Moderaternas (2015/2016) budget, det om något bevisar att SD:s värderingar är höger, deras politik är höger och de är mer höger än något annat parti i Sverige och att de påstår sig vara något annat är snudd på skrattretande (tyvärr är det för många som går på det för att det ska vara roligt).

Det tycks inte helt osannolikt att vi kan få en M/SD-regering efter valet 2018, hemska tanke! Men det är två år kvar och mycket kan hända innan dess, förhoppningsvis hinner SD skämma ut sig lite mer innan dess. Även om deras skandaler inte påverkar deras egen väljarkår så medför det svårigheter för Moderaterna att legitimera för sina sympatisörer att styra med SD.

Kommentarer

Kommentera